fbpx

Serniczki szwarcwaldzkie

thumbnail

Babeczki mają swój urok. Są urocze, kształtne, idealnie mieszczą się w ręce, do tego pięknie się prezentuj i kuszą oczy 🙂

Wiśniowo i czereśniowo już na stoiskach jest, dlatego chwytam w ręce te owoce i pędzę do kuchni.

Tym razem padło na sernik w wersji mini. Do wiśni idealnie pasuje kakao. Wiadomo też, że połączenie śmietankowego smaku, czekolady i wiśni to słynny Tort Szwarcwaldzki.

Ja za to zrobiłam wersję sernikową, czyli po prostu mini serniczki szwarcwaldzkie. Gorąco polecam!

Na przyjęcie w ogrodzie jak znalazł 🙂

Nie byłabym sobą, gdybym lekko nie uzdrowiła ciasta. Dlatego też przemyciłam trochę płatków owsianych, miodu i zrobiłam własny dżem wiśniowy…

Ciasto:
12-15 babeczek ( w zależności od wielkości foremek)

– 200 g mąki orkiszowej jasnej
– 50 g grubo zmielonych płatków owsianych
– 50 g mąki gryczanej/ryżowej/kukurydzianej*
– 3 łyżki kakao
– 2 żółtka
– 50 g miodu
– 2 łyżki jogurtu naturalnego
– 100 g masła
– 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
– szczypta soli

* można zastąpić mąką pszenną

Każdą mąkę przesiać. Wsypać sól , proszek do pieczenia i kakao. Wkroić masło i dodać miód. Zmiksować. Następnie żółtka i jogurt. Zagnieść ciasto. Jeśli jest za suche, to dodać trochę jogurtu. Jeśli za mokre dosypać odrobinę mąki.
Schłodzić w lodówce przez 1 godzinę.



Masa serowa:
składniki w temp. pokojowej

– 250 g sera ricotta
– 300 g twarogu tłustego/półtłustego zmielonego
– 2 jajka
– 3 łyżki budyniu – proszku
– 50 g rozpuszczonego masła ( ostudzonego)
– 1/2 szklanki erytrolu
– 1/4 szkl. cukru trzcinowego/kokosowego albo zwykłego
– 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Jajka utrzeć z cukrem. Dodać pozostałe składniki. Wymieszać do połączenia.

Dżem wiśniowy:
– 200 g wiśni/ czereśni
– 1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej
– 50g miodu + ewentualnie cukier/ksylitol dla smaku jeśli za mało słodkie 🙂
– 100 ml wody

Wiśnie wydrążyć i przekroić na pół. Na patelni rozpuścić miód razem z wodą. Wrzucić owoce i smażyć na dużym ogniu, aż zmiękną i wydzieli się sok. Gdy nadmiar wody odparuje,a wiśnie lekko się rozpadną, to dodać rozpuszczoną w 2 łyżkach wody mąkę ziemniaczaną. Chwilę podsmażyć i odstawić do wystudzenia. Sprawdzić, czy dosyć słodkie. Jeśli za mało to dosłodzić- cukrem, czy innym słodzidłem 🙂

Formowanie i pieczenie:

+ 100 g czekolady – u mnie bezcukrowa
+ 1 łyżka masła
+ 5 łyżek mleka/śmietany
+ czereśnie

Z ciasta wycinać krążki pasujące do foremek. U mnie standardowa forma na muffinki. Krążkami wykładać foremkę wysmarowaną wcześniej masłem albo olejem neutralnym w smaku. Na spód wyłożyć trochę dżemu i wylać masę serową.

Piec w 180 stopniach przez 25 minut. Następnie zmniejszyć temp. do 160 i piec kolejne 15 minut.
Odstawić do lekkiego ostudzenia.

Czekoladę rozpuścić z masłem i mlekiem w kąpieli wodnej. Polać lekko ostudzone serniczki. Udekorować kawałkami czereśni.

Wyciągnąć z formy po wystudzeniu albo gdy są prawie zimne 😉

2 thoughts on “Serniczki szwarcwaldzkie

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Back To Top