Bez glutenu,  Dodatki,  FIT Słodkie,  Śniadanie

Powidła truskawkowe z wanilią- bez cukru i pektyny.

Truskawki jeszcze można dostać, więc warto wykorzystać te owoce do zrobienia znakomitych przetworów.

Przepyszne długo gotowane powidła truskawkowe – równie dobrze można je nazwać konfiturą czy gęstym dżemem.

Jednak konsystencja najbardziej przypomina powidła Idealnie gęste, kremowe, soczyste i lekko ciągnące/kleiste.

Wspaniały dodatek na kanapkę na wynos, ponieważ nic nie wypływa, jak i do wypieków.

Waniliowa nuta, miód zamiast cukru, zero substancji żelujących – czysta natura 🙂
Polecam!

Przepis:

– 4 kg truskawek ( do podziału na 2 patelnie)
– 2 cytryny
– 2 laski wanilii
– 500-600 g miodu – według smaku*

*Można użyć mniej miodu, a dosłodzić na przykład ksylitolem, erytrolem      (jest super) albo nawet stewią.

Truskawki umyć i pozbyć się szypułek.
Podzielić na 2 części i przełożyć na patelnię.

Wydrążyć nasiona z wanilii, przełożyć do truskawek. Wydrążone laski także umieścić w truskawkach.
Gotować na średnim ogniu przez 1.5 godziny.Wyłączyć

Następnego dnia dodać miód i sok z cytryny- według smaku, ja użyłam w po 300 g miodu na 2 kg truskawek + trochę stewii. Gotować przez kolejne 1.5 godziny. Wystudzić.

Trzeciego dnia gotować przez kolejne 1.5 godziny.

Konfitura/Powidła powinny być już gęste, kremowe i mieć “mazistą” konsystencję. Jeśli jeszcze takie nie są, należy gotować je chwilę dłużej.

Ciepłe powidła nakładać do słoiczków.
Słoiki włożyć do garnka, zalać wodą. Od momentu wrzenia wody gotować przez 30 minut.
Odstawić do wystudzenia.

Pysznie i naturalnie!

Instagram
Pin Share

2 komentarze

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *