Ciasta z owocami,  Drożdżowe,  Pieczywo

Drożdżówki z budyniem i truskawkami.

drożdżówki z budyniem, drożdżówki z truskawkami, letnie wypieki

W sezonie owocowym drożdżówki i ogólnie wypieki na drożdżach robię zdecydowanie częściej, bo wtedy najbardziej mi smakują. Owoce są pełne smaku i słońca, a ciasto nabiera wyjątkowego charakteru. Tym razem drożdżówki z budyniem waniliowym i truskawkami, które jest jednym z moich ulubionych zestawień.

Często w wypiekach truskawki tracą kolor i puszczają za dużo wody. Dlatego przed nałożeniem truskawki podsmażyłam, dzięki czemu zachowały bardziej intensywny kolor, a podczas pieczenia nie puszczały soku.

Polecam serdecznie! Wyszły bardzo mięciutkie i aromatyczne – raz, dwa i już zostały same okruchy 🙂 Takie bułeczki drożdżowe to czysta rozpusta, uwielbiam drożdżowe w takim wydaniu!
Polecam użyć mąki orkiszowej, która jest zdrowsza i nie pomijałabym jogurtu, dzięki któremu bułeczki są delikatne i mięciutkie 🙂

 

Przepis:
– 500 g mąki- u mnie orkiszowa
– 1/3 szklanki jogurtu naturalnego
– 1 jajko + 1 żółtko
– 2/3 szklanki mleka
– 30 g drożdży
– 80 g masła
– 1/4 szklanki cukru + 1/4 szkl. ksylitolu
– szczypta soli
 
– 400 ml mleka
– 1 budyń waniliowy
– 1 opakowanie cukru waniliowego
– cukier albo słodzik- słodycz według waszego uznania. Polecam jednak zrobić trochę słodszy, gdyż ciasto drożdżowe nie jest bardzo słodkie.
 
– 450 g truskawek
– 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej

Mleko podgrzać. Drożdże rozetrzeć z 1 łyżeczką cukru. Zalać 1/3 szklanki letniego mleka i wsypać 3 łyżki mąki. Dobrze wymieszać. Odstawić na 10-15 minut, aż rozczyn zacznie pracować.  

Masło rozpuścić i ostudzić, ja lubię takie masełko trochę podprażyć, aż wydobędzie się lekko orzechowa nuta.  Mąkę przesiać- ciasto na drożdżówki będzie bardziej pulchne.
Dosypać sól i cukier. Wbić jajko, żółtko oraz dolać resztę mleka i jogurt naturalny. Wymieszać. Dodać wyrośnięty rozczyn. Wyrobić w miarę elastyczne ciasto. Następnie wlać roztopione masło i wyrabiać dalej, dążymy oczywiście do gładkiego, wyrobionego ciasta. Takie drożdżówki będą po prostu lepsze 🙂

Ciasto powinno być gęste, jak kula, ale też elastyczne. Jeśli używacie mąki orkiszowej, to bardzo możliwe, że będą potrzebne dodatkowe 2-3 łyżki.
Po drugie, wyrabianie ciasta drożdżowego na mące orkiszowej może trwać zdecydowanie krócej. Nie musi być idealne, gdyż “dokształtuje” się ono podczas wyrastania.

Gotowe ciasto powinno odchodzić od ścianek naczynia. Odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę.    
Budyń ugotować według instrukcji na opakowaniu zmniejszając ilość mleka do 400 ml, taki budyń jest gęstszy, co super się sprawdza do wypieków właśnie. Posłodzić. Przykryć folią spożywczą i odstawić do wystudzenia.   Truskawki pokroić na mniejsze kawałki- jeśli są duże, mniejsze zostawić w całości.

Przełożyć na patelnię i podsmażyć. Gdy puszczą sok, należy nadmiar odlać zostawiając tylko trochę na dnie. Skrobię rozpuścić w odrobinie odlanego soku i wlać do truskawek. Wymieszać. Odstawić do wystudzenia.   Ciasto drożdżowe rozwałkować na kształt prostokąta. Posmarować budyniem i wyłożyć truskawki.

Zawinąć w roladę i pokroić.   Przełożyć na formę z papierem do pieczenia. Drożdżówki odstawić na 15 minut.   Piec w 180 stopniach przez 20-25 minut, aż drożdżówki będą złociste.

I drożdżówki są gotowe, a jakie pyszne! Są bardzo miękkie, soczyste i naprawdę rozpływają się w buzi. Zauważyłam, że na bazie mąki orkiszowej są delikatniejsze i nie zapychają. Mój żołądek bardzo dobrze toleruje drożdżowe wypieki na bazie mąki orkiszowej, z czego bardzo się cieszę 🙂

wypieki na drożdżach,


drożdżówki z serem, drożdżówki z truskawkami, wypieki na drożdżach, miękkie drożdżówki



drożdżówki z serem, drożdżówki z truskawkami, wypieki na drożdżach, miękkie drożdżówki



drożdżówki z serem, drożdżówki z truskawkami, wypieki na drożdżach, miękkie drożdżówki

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *