Ciasta z kremem,  Ciasta z owocami,  Tarty/ Ciasta kruche

Ciasto “Porzeczkowy Sad”

Idealne letnie ciasto wykorzystujące, to co nam natura daje na bieżąco.

Kruchy spód z dużą ilością czerwonych porzeczek. Całość przykryta lekkim ciastem jogurtem. Wierzch zdobi krem serkowy z odrobiną orzeszków ziemnych.

Pyszności 🙂

Kruche ciasto:
( forma 20×30 cm)

– 220 g mąki pszennej
– 2 żółtka
– 100 g masła
– 50 g cukru pudru
– zimna woda- opcjonalnie, gdyby ciasto było za suche
– 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
– szczypta soli

Wszystkie składniki wymieszać ze sobą. Zagnieść ciasto. Owinąć w folię i schłodzić w lodówce przez 1 godzinę.

Ciasto rozwałkować i wyłożyć do formy. Podpiec przez 15 minut w 180 stopniach.

Ciasto jogurtowe:

– 3 jajka
– 350 g mąki
– 1 szklanka jogurtu naturalnego – temp. pokojowa
– 1 szklanka cukru drobnego
– 60 g roztopionego masła
– 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
– szczypta soli

– 2 nektarynki
– 400-500 g czerwonych porzeczek
– 2 łyżki kaszy manny

Jajka ubić z cukrem. Dodać do tego jogurt i wsypać mąkę z solą i proszkiem do pieczenia. Krótko zmiksować- do połączenia składników. Na koniec wlać roztopione masło i wymieszać.

Na spód wysyłać kaszę manną. Następnie pokrojone w kostkę nektarynki i czerwone porzeczki. Wylać ciasto jogurtowe.

Całość piec w 170 stopniach przez 30-35 minut, aż wierzch będzie złocisty a ciasto suche po włożeniu patyczka.
Odstawić do wystudzenia

Krem:

– 400 g sera kremowego
– 1/2 szklanki cukru pudru
– 200 g śmietany kremówki

Serek wymieszać z cukrem pudrem.
Kremówkę ubić i delikatnie połączyć z serkiem.
Wyłożyć na ciasto.
Posypać orzeszkami.

6 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *