Sernik

Sernik laskowy z brzoskwiniami

Już pojawiają się świeże brzoskwinie i nektarynki. Sernik za to jest idealną propozycją na ciepłe dni, nawet ten pieczony, bo i tak najlepiej smakuje schłodzony 🙂

Pyszny spód ciasteczkowo-orzechowy oraz wierzchnia laskowa warstwa. Orzech świetnie dopełnia całość, a brzoskwinie dodają świeżości! Koniecznie do upieczenia w letnim sezonie.

Spód:
forma 33×23
– 350 g ciastek zbożowych
– 100 g orzechów laskowych (podprażonych i zmielonych na mączkę)
– 140 g masła
– 1 łyżka miodu
– 1 łyżka jogurtu
Wszystkie składniki ze sobą połączyć i wylepić dno formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Masa sernikowa:
– 900 g twarogu półtłustego
– 600 g serka kanapkowego naturalnego
– 200 ml kremówki
– 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru
– 3 łyżki kaszy manny
– 1 i 1/2 szklanki cukru
– 8 jajek
– 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
+ brzoskwinie
Kremówkę delikatnie ubić.
Jajka zmiksować z cukrem i ekstraktem. Dodać twaróg i ser kanapkowy. Następnie budyń i kaszkę. Na koniec delikatnie wmieszać kremówkę.
Masa orzechowa:
– 250 g masy sernikowej ( odmierzyć i odstawić)
– 100 g zmielonych na mąkę orzechów laskowych
– 50 g orzechów posiekanych
– 70 g daktyli
– 1/2 szklanka mleka
– 1 łyżka proszku budyniowego
– 1 jajko
Daktyle zalać 100 ml wody i gotować, aż zmiękną. Odsączyć z nadmiaru wody. Zmiksować na gładką masę z orzechami i masą sernikową.
Proszek budyniowy wymieszać w mleku. Dodać do masy sernikowej razem z jajkiem i posiekanymi orzechami.
Pieczenie:
Na spód wyłożyć pokrojone brzoskwinie – u mnie w postaci kostki na całym spodzie.
Wylać masę sernikową.
Formę włożyć do dużego naczynia wypełnione wodą i piec w 170 stopniach przez 1 godzinę.
Wyciągnąć serniki wyłożyć na to masę orzechową. Piec normalnie bez kąpieli wodnej góra-dół przez ok. 15 minut, aż wierzch będzie ścięty i przypominał “skorupkę”.
Sernik odstawić do ostudzenia, a następnie polukrować.



ENGLISH VERSION

Crust:
-350 g digestive/oats cookies
-100 g hazelnuts
-140 g butter
-1 tablespoon of honey
-1 tablespoon of yogurt
Process the biscuits and hazelnuts
until they are like flour. Add melted butter and rest of the ingredients. Place
this base into the rectangular cake tin of 33×22 centimeters.
Cheese filling:
-900 grams of curd cheese ( 8-12% fat)
-600 grams of cream cheese
-200 ml of whipping cream
-1 package ( 40 g) of vanilla pudding powder/flour
-3 tablespoons of semolina
-1 ½ cup sugar
-8 eggs
-1 teaspoon of vanilla extract.
Beat whipping cream carefully until
it’s whipped and fluffy.
All eggs beat with sugar and vanilla
extract until it’s smooth and has a bright yellow color. Add cream cheese and
curd cheese. Mix everything with a blender. When the filling gets a smooth
consistency, add the pudding powder and semolina. Then, place the whipped cream
into cheese filling. Mix it slowly and softly.
Hazelnut topping:
-250 g of cheese base
-100 g of hazelnut flour
-50 g chopped hazelnuts
-70 g dates
 -½ cup milk
-1 tablespoon vanilla pudding
powder (blancmange)
-1 egg
Put dates to a pot and pour boiling
water in and boil until they get soft. Drain dates
from rest of the water. Add them to cheese base with hazelnut flour. Put the pudding powder to
milk and mix. Then put it to cheese filling, add the egg together with chopped
hazelnuts. Mix everything.
Baking:
 – Crust
– Peaches (2 cans)
– Cheese filling
– Hazelnut topping/base
Put cut peaches on the crust base.
Pour the cheese filling to the cake mould. Put the cake mould to a big bowl or
pot half filled with water and then put it to the oven warmed up to 170C for 1
hour. When it’s done spread the hazelnut topping on the cake. Put it again to
the oven (without water) but only for 15 minutes until the top will look
crispy. Take the cheesecake out of the oven and let it cool down for a while.
Feel free to decorate this delicious
cake with icing or sugar frosting.
Enjoy 😉
The recipe is part of  bab.la’s
International Recipe Advent Calendar.
Smacznego/ Bon appetit 🙂
 
 
 

2 komentarze

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *