Crumble z jabłkiem i cukrem daktylowym.
Moja dzisiejsza propozycja deserowa ma dietetyczny charakter i do tego prezentuje debiutowe użycie nowego składnika…. cukru daktylowego. Na przepis trafiłam na stronie Ammniam i postanowiłam wypróbować.
Taki cukier jest świetną alternatywą dla cukru zwykłego. Sprawdza się do ciastek, jako posypka, do kruszonki, czy innych ciast.
Ja użyłam go do zrobienia zdrowego crumble z jabłkami. Może i nie sezon na te owoce, ale ja jabłko zjadam codziennie 😉 Można użyć każdego owocu, na które macie ochotę – tutaj i tak króluje kruszonka 😀
Przepis:
Cukier daktylowy robi się wyłącznie z daktyli. Piekarnik nagrzać do 180 stopni, ułożyć na blasze daktyle. Piec przez 1.5-2 godziny, aż będą such. wystudzone zmielić w blenderze. Takie upieczone daktyle są też świetną przekąską – chrupią i mają wzmocniony karmelowy posmak. Ja część zostawiłam w takiej postaci i zniknęły szybko :):)
Przepis na cukier stąd: Amniam
– 1 duże jabłko
– 1 łyżka cukru daktylowego
– 1 łyżka jogurtu naturalnego
– 1/4 łyżeczki cynamonu
-2 łyżki mąki owsianej
-1 łyżka mąki orkiszowej
– 1 łyżeczka masła
– 1 łyżeczka jogurtu naturalnego
– 1-2 łyżki cukru daktylowego – wg poczucia “słodkości” 😉
Jabłko pokroiłam w kostkę i wymieszałam z cukrem, jogurtem oraz cynamonem.
Pozostałe składniki połączyłam ze sobą i zagniotłam ciasto na wzór kruszonki.
Owoc do naczynia żaroodpornego, na to kruszonka i do pieca nagrzanego do 180 stopni na 25-30 minut, aż kruszonka się zrumieni.
To wszystko!
Zdrowo i smacznie, a do tego bardziej sycąco – potrawy na ciepło sycą na dłużej 🙂 🙂
2 komentarze
Magdalena Kuchaja
pyszny deser!
Ale Zakwas
Świetny deser. Koniecznie muszę spróbować cukru daktylowego…