Waniliowo – szarlotkowa jaglanka
Rzadko dzielę się przepisami na śniadanie. Są trzy główne powody:
– zazwyczaj jem to samo
– śniadanie lubię skonsumować raz dwa, bez robienia sesji zdjęciowej
– nie zawsze moje śniadanie wygląda zachęcająco
Tym razem nastąpiła mała zmiana. Śniadanie gorące, więc można poświęcić chwilę na zrobienie zdjęć. Coś nowego…. i przede wszystkim….. bardzo smacznego i pożywnego
Przepis ten sprawdzi się też idealnie w postaci deseru z gałką pysznych lodów.
Waniliowa jaglanka z jabłkiem:
– 40 g płatków jaglanych
– 125 ml mleka
– 1 jabłko ( ok. 150 g)
– 1 łyżeczka budyniu waniliowego ( u mnie jakieś 6 gramów)
– trochę jogurtu waniliowego albo innego dla smaku
– słodzidło: u mnie stewia w płynie.
Płatki jaglane zalać wrzątkiem na noc: woda powinna sięgać trochę powyżej samych płatków. Przykryć talerzykiem.
Rano do płatków wlać prawie całe mleko, posłodzić według smaku i gotować.
W pozostałej ilości mleka rozpuścić budyń.
Jabłko pokroić w kostkę.
Jaglankę podgotować – musi zacząć bulgotać, ja gotuję zazwyczaj ok. 7-10 minut na średnim ogniu, a następnie zmniejszam na mały, ponieważ nie stoję przy niej cały czas, a chcę uniknąć przypalenia 🙂
Wtedy należy wsypać jabłko. Wymieszać i gotować jeszcze ok. 2-3 minut. Na koniec wlać mleko z budyniem. Chwilę podgotować.
Podawać najlepiej z dodatkiem jogurtu waniliowego 🙂
Jaglanka w konsystencji przypomina bardziej budyń, ponieważ płatki szybciej się rozpadają aniżeli kasza. Ja właśnie preferuję wilgotne owsianki czy jaglanki, lubię gdy płatki są miękkie.
Smacznego 🙂
3 komentarze
Kaśka
Fajny przepis:) Wypróbuję w weekend!
Ewa W
super śniadanko 🙂
Magdalena Kuchaja
kremowa… pyszna!