Scones pełnoziarniste – słodka przekąska bez cukru
Pyszne, miękkie w środku, słodkie mimo braku cukru, delikatnie maślane, z jogurtową i cytrynową nutą.
Scones zrobiłam w postaci bułek idealnych na deser z dodatkiem sera, budyniu, owoców, kakao czy nawet lodów.
Do tego są one pełnowartościowe, pożywne i zdecydowanie mniej kaloryczne. Idealne również jako przekąska do szkoły dla dzieciaków…
Polecam gorąco, tym bardziej, że są proste i szybkie w przygotowaniu.
Scones:
9 sporych sztuk
inspiracja: Tutaj i Tu
– 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
– 1/2 szklanki mąki orkiszowej
– 1/2 szklanki mąki owsianej
– 50 g masła
– 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
– 1/2 szklanki mleka
– 1 jajko
– 2 łyżki miodu
– 1/3 szklanki ksylitolu ( można użyć np. stewii)
– 1 łyżka proszku do pieczenia
– 1 łyżka skórki z cytryny
Każdy rodzaj mąki przesiać. Dodać proszek do pieczenia, cukier i miód. Następnie wkroić zimne masło i całość chwilę zmiksować. Następnie dodać jogurt, mleko i skórkę z cytryny. Wymieszać. Ciasto powinno się lekko kleić, ale mieć zwartą konsystencję. Jeśli jest zbyt twarde wystarczy dodać tzw. chlust mleka albo trochę jogurtu 🙂
Nakładać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia – najlepiej używać łyżki zwilżonej wodą, a następnie formować kształt i wygładzać wierzch. Można też to robić ręcznie, ale wtedy też delikatnie zwilżyć dłoń albo podsypywać ciasto mąką – u mnie właśnie ten sposób.
Bułki piekłam w 180 stopniach przez ok. 25 minut.
Podałam z owocami i lodami jogurtowymi – wyszedł pyszny i zdrowy deser 🙂
Polecam gorąco!
2 komentarze
gin
Mniam, bardzo lubię 🙂
Ale Zakwas
Fajne i pełnoziarniste! Biorę jedno!