Medovik ciasto miodowe z kremem kajmakowym.
Medovik, czyli rosyjskie ciasto miodowe o smaku karmelowo-waniliowym. Jest to wersja trochę inna, niż znany wszystkim Miodownik. Medovik to ciasto składające się z cienkim blatów miodowych. Nie ma tutaj też kremu budyniowego, lecz karmelowy. Całość posypana okruchami od ciasta i polana sosem karmelowym.
Ciasto wydaje się być niebotycznie słodkie, ale tak nie jest – blaty miodowe nie są za bardzo słodkie, a właściwie to nadają wyrazistości całemu wypiekowi. Blaty miodowe mają cudowną lekko słoną, jakby wytrawną nutę. Idealnie to pasuje do słodkiego i wybornego kremu kajmakowego 🙂
“Russian Medovik” można również spotkać w innej nazwie “Marlenka” – specjalnych różnic się nie dopatrzyłam – oprócz mniejszej ilości masła w “Medoviku” 😉
Ja robiłam według przepisu na rosyjską wersję miodownika i taką też podaję 🙂
Dla mnie to jest bomba!
Inspiracje: “Cooking Melangery“ i “Spill the spieces“
U mnie z małymi zmianami – przede wszystkim zwiększone proporcje 🙂
MEDOVIK CIASTO MIODOWE Z KREMEM KAJMAKOWYM
Blaty miodowe
– 650 g mąki- u mnie mieszanka orkiszowej, ryżowej, ziemniaczanej i owsianej
– 1/2 szklanki cukru pudru albo drobnego- można zastąpić ksylitolem/erytrolem
– 3 jajka
– 130 g masła
– 3 płaskie łyżki miodu
– 1 i 2/3 łyżeczki sody oczyszczonej
– 1/3 łyżeczki soli
Mąkę przesiać i wymieszać z solą. Jajka roztrzepać.Masło rozpuścić z cukrem i miodem. Masa powinna być bardzo ciepła. Ściągnąć z ognia i umieścić na misie z wrzącą wodą. Garnek umieścić na naczyniu z wodą bez dotykania jej powierzchni. Do masy dodać jajka i energicznie mieszać przez 3-4 minuty. Dodać sodę i dobrze wymieszać – trzymać na kąpieli wodnej przez ok. 1 minutę.
Odstawić do lekkiego przestudzenia. Masa ma być ciepła – na tyle aby można było z nią pracować bez poparzenia rąk 🙂
Dodać mąkę i całość dobrze połączyć ze sobą. Ciasto podzielić na 7-8 równych części – przykryć ścierką, aby nie wyschły. Rozwałkować jeden blat na kształt dużego prostokąta – powinien być bardzo cienki.Piec do zrumienienia w 190 stopniach – ok. 5 minut. Postępować tak samo z pozostałymi kawałkami. Boki ostudzonych blatów należy wyrównać – okruchy zostawić do posypania.
Krem kajmakowo-budyniowy (Medovik)
– 750 ml mleka (można użyć również roślinnego, najlepsze będzie sojowe waniliowe)
– 3 jajka
– 40 g skrobi kukurydzianej/ziemniaczanej ( można użyć budyniu waniliowego)
– 50 g mąki – u mnie orkiszowa
– 1/3 szklanki cukru brązowego/kokosowego- obie wersje świetnie podkręcają smak
– 150 g masła – temp. pokojowa
-500 g masy kajmakowej
Cukier rozpuścić w garnku ze 100 ml mleka i 1 łyżką masła – skarmelizować. Nie mieszać, ale poruszać garnkiem. Wlać 500 ml mleka. W 150 ml rozpuścić budyń/ skrobię i mąkę pszenną. Dodać do tego jajka i całość dobrze wymieszać.
Gdy mleko zacznie wrzeć, należy zmniejszyć ogień. Wlewać powoli masę budyniowo-jajeczną i energicznie mieszać. Gotować, aż krem zgęstnieje i będzie “bulgotać”.
Przykryć folią spożywczą dotykając powierzchni, aby na wierzchu nie powstał kożuch. Odstawić do ostudzenia.
Ostudzoną, ale w temp. pokojowej masę budyniową należy zmiksować. Dodawać partiami miękkie masło.
Kajmak również zmiksować. Dodać 1/3 masy budyniowej do kajmaku – partiami, łyżka po łyżce. Połączenie najpierw dodatku budyniu z kremem sprawi, że masa się nie zważy.
Następnie kajmak z dodatkiem budyniu dodajemy stopniowo do masy budyniowej. Całość zmiksować.
Krem nakładamy na upieczone placki. Wierzch posypać okruszkami i można też polać dodatkowo polewą karmelową.
* użyłam domowego i polecam również poświęcić trochę czasu na zrobienie zamiast kupowania – smak zdecydowanie lepszy! Robiłam na mleku z dodatkiem masła.
Domowa polewa karmelowa (Medovik)
– 1/2 szkl. kremówki- śmietana 30%
– 1/2 szkl. mleka
– 1/3 szkl. cukru brązowego
– 50 g masła
Cukier rozpuścić w mleku i gotować, aż masa się zredukuje i nabierze złocistego koloru. Odstawić na chwil e z ognia. Wlać śwmietankę, którę wcześniej warto wyciągnąć z lodówki. Masa może zaczać się “burzyć”. Ale po podgrzaniu wszystko wróci do normy. Gotować, aż masa zgęstnieje i jeszcze trochę ściemnieje. Na koniec dodać masło i wymieszać.
Medovik w końcu jest ciastem karmelowo-waniliowym, więc dodatkowa porcja polewy karmelowej będzie idealna 😀
9 komentarzy
Kinga Łucja
Świetny pomysł 🙂
Ale Zakwas
Pamiętam taki miodownik z dzieciństwa… Wspaniały!
Krystyna9
a jednak różni się od marlenki techniką wykonania ciasta a tym samym smak marlenki i miodownika jest jednak inny
just_megik
Różnica w cieście dotyczy przede wszystkim sposobu użycia sody i mniejszej ilości masła w masie 😉 smak moim zdaniem jest dość podobny, ale to kwestia smaku, specem nie jestem 🙂
marta
uwielbiam miodowe ciasta, pycha 🙂
Aleksandra
N jaki rozmiar blaszki jest to ciasto?
just_megik
Zależy jak cienkie blaty upieczesz 🙂 U mnie była to forma ok. 33×25- raczej duża forma 🙂
tenistom
Witam,
Chcę zrobić Medovik po raz pierwszy. Sprawa ambicjonalna. Nie rozumiem jednej sprawy. Czy robiąc krem kajmakowy dodajemy masę kajmakową kupną ? Brak w przepisie *. Jest mało klarowny. Chetnie zrobie sam masę kajmakową. Nie lubię kupnych . czy klasyczny przepis?
Serdecznie pozdrawiam
tenistom
just_megik
Cześć 🙂 Ucięło mi gwiazdkę przy kajmaku- tak notka ta dotyczy właśnie kajmaku.
Warto zrobić samemu jeśli mamy czas, ale można dostać też bardzo dobrą masę kajmakową. Polecam masę kajmakową z Gostynia- prosty skład, tylko mleko i cukier:
http://smgostyn.pl/pl/produkty/18-mleka-zageszczone-slodzone/85-kajmak-masa-krowkowa-gostynska
Jeśli z kolei chce Pan sam zrobić kajmak, to polecam takie proporcje: 1 litr mleka 3,2 %, 500 ml mleka zagęszczeonego 7-8%, 300 g cukru drobnego- można dać 100 g cukru trzcinowego, wanilia dla smaku i szczypta soli. Wszystko należy umieścić w garnku z grubym dnem i gotować, aż mleko wyparuje i cała masa zgęstnieje i się skarmelizuje 🙂
Pozdrawiam serdecznie, Megik!