Ciasta z kremem,  Inne ciasta,  Tarty/ Ciasta kruche

Medovik ciasto miodowe z kremem kajmakowym.

medovik, rosyjski miodownik


Medovik, czyli rosyjskie ciasto miodowe o smaku karmelowo-waniliowym. Jest to wersja trochę inna, niż znany wszystkim Miodownik. Medovik to ciasto składające się z cienkim blatów miodowych. Nie ma tutaj też kremu budyniowego, lecz karmelowy. Całość posypana okruchami od ciasta i polana sosem karmelowym.

Ciasto wydaje się być niebotycznie słodkie, ale tak nie jest - blaty miodowe nie są za bardzo słodkie, a właściwie to nadają wyrazistości całemu wypiekowi. Blaty miodowe mają cudowną lekko słoną, jakby wytrawną nutę. Idealnie to pasuje do słodkiego i wybornego kremu kajmakowego 🙂 "Russian Medovik" można również spotkać w innej nazwie "Marlenka" - specjalnych różnic się nie dopatrzyłam - oprócz mniejszej ilości masła w "Medoviku" 😉
Ja robiłam według przepisu na rosyjską wersję miodownika i taką też podaję 🙂
Dla mnie to jest bomba!

Inspiracje: Cooking Melangery i  Spill the spieces
U mnie z małymi zmianami – przede wszystkim zwiększone proporcje 🙂

MEDOVIK CIASTO MIODOWE

Blaty miodowe

– 650 g mąki- u mnie mieszanka orkiszowej, ryżowej, ziemniaczanej i owsianej
– 1/2 szklanki cukru pudru albo drobnego- można zastąpić ksylitolem/erytrolem
– 3 jajka
– 130 g masła
– 3 płaskie łyżki miodu
– 1 i 2/3 łyżeczki sody oczyszczonej
– 1/3 łyżeczki soli

Mąkę przesiać i wymieszać z solą. Jajka roztrzepać.Masło rozpuścić z cukrem i miodem. Masa powinna być bardzo ciepła. Ściągnąć z ognia i umieścić na misie z wrzącą wodą. Garnek umieścić na naczyniu z wodą bez dotykania jej powierzchni. Do masy dodać jajka i energicznie mieszać przez 3-4 minuty. Dodać sodę i dobrze wymieszać – trzymać na kąpieli wodnej przez ok. 1 minutę.

Odstawić do lekkiego przestudzenia. Masa ma być ciepła – na tyle aby można było z nią pracować bez poparzenia rąk 🙂
Dodać mąkę i całość dobrze połączyć ze sobą. Ciasto podzielić na 7-8 równych części – przykryć ścierką, aby nie wyschły. Rozwałkować jeden blat na kształt dużego prostokąta – powinien być bardzo cienki.Piec do zrumienienia w 190 stopniach – ok. 5 minut. Postępować tak samo z pozostałymi kawałkami. Boki ostudzonych blatów należy wyrównać – okruchy zostawić do posypania.

Krem kajmakowy (Medovik)

– 750 ml mleka (można użyć również roślinnego, najlepsze będzie sojowe waniliowe)
– 3 jajka
– 40 g skrobi kukurydzianej/ziemniaczanej ( można użyć budyniu waniliowego)
– 50 g mąki – u mnie orkiszowa
– 1/3 szklanki cukru brązowego/kokosowego- obie wersje świetnie podkręcają smak
– 150 g masła – temp. pokojowa
-500 g masy kajmakowej 

Cukier rozpuścić w garnku ze 100 ml mleka i 1 łyżką masła – skarmelizować. Nie mieszać, ale poruszać garnkiem. Wlać 500 ml mleka. W 150 ml rozpuścić budyń/ skrobię i mąkę pszenną. Dodać do tego jajka i całość dobrze wymieszać.
Gdy mleko zacznie wrzeć, należy zmniejszyć ogień. Wlewać powoli masę budyniowo-jajeczną i energicznie mieszać. Gotować, aż krem zgęstnieje i będzie “bulgotać”.

Przykryć folią spożywczą dotykając powierzchni, aby na wierzchu nie powstał kożuch. Odstawić do ostudzenia.

Ostudzoną, ale w temp. pokojowej masę budyniową należy zmiksować. Dodawać partiami miękkie masło.
Kajmak również zmiksować. Dodać 1/3 masy budyniowej do kajmaku – partiami, łyżka po łyżce. Połączenie najpierw dodatku budyniu z kremem sprawi, że masa się nie zważy.
Następnie kajmak z dodatkiem budyniu dodajemy stopniowo do masy budyniowej. Całość zmiksować.

Krem nakładamy na upieczone placki. Wierzch posypać okruszkami i można też polać dodatkowo polewą karmelową.

* użyłam domowego i polecam również poświęcić trochę czasu na zrobienie zamiast kupowania – smak zdecydowanie lepszy! Robiłam na mleku z dodatkiem masła.

Domowa polewa karmelowa (Medovik)

– 1/2 szkl. kremówki- śmietana 30%
– 1/2 szkl. mleka
– 1/3 szkl. cukru brązowego
– 50 g masła

Cukier rozpuścić w mleku i gotować, aż masa się zredukuje i nabierze złocistego koloru. Odstawić na chwil e z ognia. Wlać śwmietankę, którę wcześniej warto wyciągnąć z lodówki. Masa może zaczać się “burzyć”. Ale po podgrzaniu wszystko wróci do normy. Gotować, aż masa zgęstnieje i jeszcze trochę ściemnieje. Na koniec dodać masło i wymieszać.
Medovik w końcu jest ciastem karmelowo-waniliowym, więc dodatkowa porcja polewy karmelowej będzie idealna 😀

Medovik, czyli ciasto miodowe z pysznym kremem to jedno z lepszych wypieków, jakie jadłam. Uwielbiam zresztą wszelkiego rodzaju ciasta przekładane, a te na bazie blatów miodowych sa wyjątkowe. Ciasto to możecie znać pod nazwą Marlenka, chociaż tutaj raczej krem jest po prostu kajmakowy. W rosyjskim medoviku krem jest waniliowo-kajmakowy. Ropusta i satysfakcja gwarantowana 😀

medovik ciasto miodowe
medovik ciasto miodowe
marlenka, medovik ciasto miodowe
medovik ciasto miodowe
marlenka ciasto z masą karmelową

5 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *