FIT Słone,  Obiad/Kolacja,  Wegetariańskie

Makaron z sosem kalafiorowym i wędzonym serem.

Proponuję pyszny obiad dla osób dbających o linię. Posiłek bazuje na warzywach i nabiale. Mleko i przetwory mleczne są źródłem łatwo przyswajalnego wapnia, wysokowartościowego białka i witamin z grupy B oraz witamin A i D – dlatego tak dobrze sycą, dodają energii i pomagają w regeneracji.

Na talerzu mamy makaron jęczmienny, leki sos na bazie kalafiora, pieczony czosnek i przepyszne dodatki uzupełniające całość.

Posiłek jest bardzo smaczny, a kalafior mało wyczuwalny, raczej stanowi bazę pod użyte smaki – aromatycznie, ale też z nutką pieczonych warzyw, wędzenia i ostrości. Delikatności za to dodaje jogurt  🙂

Zapraszam po przepis!

Makaron z sosem kalafiorowym i pieczonym czosnkiem
( porcja 2 osoby)

– 120 g makaronu jęczmiennego
– 600 g kalafiora
– 200 g jogurtu naturalnego gęstego
– 80 g sera białego wędzonego
– 3 ząbki czosnku
– 100 g papryki
– 1 średnia cebula czerwona
– 100 g pieczarek
– oliwki do smaku
– koperek, papryka wędzona, papryka ostra, gałka muszkatołowa
– sól, pieprz
– 1 łyżka oliwy z oliwek/ masła klarowanego

Paprykę pokroić w większą kostkę. Wyłożyć do formy, obok umieścić ząbki czosnku – bez obierania. Upiec w piekarniku 180 stopniach, aż papryka będzie w niektórych miejscach czarna, a czosnek miękki – czosnek będzie gotowy wcześniej.

Na oliwie/ maśle zeszklić cebulę i pieczarki – całość lekko zrumienić.

Kalafior ugotować prawie do miękkości – al dente. Lekko przestudzić.

Zblendować na gładką masę z jogurtem, czosnkiem i serem wędzonym. Przełożyć do garnka i podgrzewać na małym ogniu, aż sos będzie ciepły. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową

Makaron ugotować al dente.
Nałożyć sos kalafiorowy, na wierzch cebulę z pieczarkami, paprykę i oliwki. Całość posypać koperkiem i papryką wędzoną oraz troszkę ostrą.

Gotowe!








 

One Comment

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *