FIT Słone,  Obiad/Kolacja,  Wegetariańskie

Pierożki filo z warzywami

Ciasto filo ma zbliżoną strukturę do ciasta francuskiego, ale przy tym ma zdecydowanie mniej kalorii. Składniki potrzebne do jego przygotowania to woda, mąka, oliwa i czasem ocet.

Przy czym problem pojawia się przy wałkowaniu, ponieważ ciasto jest cienkie niczym listek stąd większość osób kupuje gotowe arkusze, które są naprawdę dobre.
Życie trzeba sobie ułatwiać.

U mnie ciasto filo w postaci pierożków przygotowanych do zupy. W środku warzywny farsz z mocnym cebulowym akcentem. Pieczone, nie smażone. Po wyciągnięciu z piekarnika długo utrzymują ciepło, więc nadają się też na przyjęcia albo jako przekąska.

Przepis: 

– 4 płaty ciasta filo
– rozpuszczone masło do posmarowania

– 1 duża cebula czerwona
– 1 duża cebula biała
– 150 g cukinii
– 150 g pieczarek
– 2-3 łyżki kukurydzy
– 2 ząbki czosnku
– 1 łyżka koncentratu pomidorowego
– 2 łyżki śmietany 12%
– 1 łyżka pestek słonecznika
– oliwa z oliwek/ masło klarowane
– sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, oregano, bazylia

Warzywa pokroić w drobną kostkę.

Na maśle zeszklić najpierw obie cebule – posolić odrobinę.
Dodać cukinię i poddusić.
Następnie pieczarki.
Pestki słonecznika podprażyć na patelni.
Do warzyw dodać kukurydzę, koncentrat, śmietanę i przyprawy.

Każdy arkusz ciasta ułożyć na wilgotnej ścierce. Pokroić na paski o szerokości ok. 10 cm – z jednego arkusza wyszły mi 4 paski, więc w sumie 16 pierożków. Kroiłam wzdłuż krótszego boku.
Płat posmarować rozpuszczonym masłem, Ułożyć farsz na końcu ciasta.
Zawinąć chwytając prawy dolny róg i przenosząc go na ukos – powstanie trójkącik. Wykonywać ten ruch, aż do końca ciasta.

Gotowe pierożki posmarować dodatkowo masłem i żółtkiem z mlekiem.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piec przez 25-30 minut – do zrumienienia.
Smacznego 🙂
 

3 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *