Pierożki filo z warzywami
Ciasto filo ma zbliżoną strukturę do ciasta francuskiego, ale przy tym ma zdecydowanie mniej kalorii. Składniki potrzebne do jego przygotowania to woda, mąka, oliwa i czasem ocet.
Przy czym problem pojawia się przy wałkowaniu, ponieważ ciasto jest cienkie niczym listek stąd większość osób kupuje gotowe arkusze, które są naprawdę dobre.
Życie trzeba sobie ułatwiać.
U mnie ciasto filo w postaci pierożków przygotowanych do zupy. W środku warzywny farsz z mocnym cebulowym akcentem. Pieczone, nie smażone. Po wyciągnięciu z piekarnika długo utrzymują ciepło, więc nadają się też na przyjęcia albo jako przekąska.
Przepis:
– 4 płaty ciasta filo
– rozpuszczone masło do posmarowania
– 1 duża cebula czerwona
– 1 duża cebula biała
– 150 g cukinii
– 150 g pieczarek
– 2-3 łyżki kukurydzy
– 2 ząbki czosnku
– 1 łyżka koncentratu pomidorowego
– 2 łyżki śmietany 12%
– 1 łyżka pestek słonecznika
– oliwa z oliwek/ masło klarowane
– sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, oregano, bazylia
Warzywa pokroić w drobną kostkę.
Na maśle zeszklić najpierw obie cebule – posolić odrobinę.
Dodać cukinię i poddusić.
Następnie pieczarki.
Pestki słonecznika podprażyć na patelni.
Do warzyw dodać kukurydzę, koncentrat, śmietanę i przyprawy.
Każdy arkusz ciasta ułożyć na wilgotnej ścierce. Pokroić na paski o szerokości ok. 10 cm – z jednego arkusza wyszły mi 4 paski, więc w sumie 16 pierożków. Kroiłam wzdłuż krótszego boku.
Płat posmarować rozpuszczonym masłem, Ułożyć farsz na końcu ciasta.
Zawinąć chwytając prawy dolny róg i przenosząc go na ukos – powstanie trójkącik. Wykonywać ten ruch, aż do końca ciasta.
3 komentarze
Biała Filiżanka
Bardzo smaczna propozycja 🙂
healthymaniacs
chętnie bym jednego porwała 🙂
Anonimowy
Bez mięsa, a jak smacznie 🙂