Maślana babka z czekoladą – pyszna i szybka!
Dziś przepis na babkę – parzoną o cudownym maślanym smaku. Jest przepyszna i do tego szybka. Pięknie wyrasta, posiada cytrynowy aromat przełamany słodyczą czekolady. Bez ucierania gałką, wystarczy zmiksować i wstawić do piekarnika. Raz , dwa i gotowe 🙂
Przepis:
– 5 jajek
– 1 szklanka cukru
– sok z 1 cytryny
– 200 g masła – rozpuszczonego i gorącego.
– 2 łyżki śmietany gęstej – temp. pokojowa
– 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej*
– 1 szklanka mąki pszennej
– 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
– 50 g czekolady posiekanej na małe kawałki
Mąkę pszenną wymieszać z ziemniaczaną (i ewentualnie budyniem) , proszkiem do pieczenia oraz solą. Jajka ubić z cukrem na jasną i puszystą masę. Dodać sok z cytryny i śmietanę. Następnie przesypać mąkę i wymieszać do połączenia składników – nie miksować za długo.
Masło rozpuścić i wlać GORĄCE do masy – wymieszać. Na koniec wrzucić czekoladę.
Ciasto przelać do podłużnej formy – tak zwanej keksówki.
Należy piec w w 180 stopniach przez ok. 50 minut – do suchego patyczka.
Wyłączyć piekarnik, uchylić drzwi i zostawić babkę na kilka minut. Następnie wyciągnąć z piekarnika. Po 10 minutach wyciągnąć z formy.
Ciepłą babkę polukrować.
Można się zajadać od razu
Smacznego 🙂
* Można użyć mieszanki mąki ziemniaczanej z 1 opakowaniem budyniu waniliowego.
One Comment
Ale Zakwas
Lubię to 🙂