Drożdżowe,  Pieczywo

Sticky buns – nowy wymiar drożdżowego ciasta!

Dziś przedstawiam całkiem nowe zastosowanie ciasta drożdżowego – coś na wzór rozety, ale po odwróceniu ciasta powstaje coś niesamowitego – cudowna, chrupiąca, klejąca, karmelowa skorupka z orzeszkami! Stąd nazwa “Sticky buns” – bo całość tworzą bułeczki, które ja sama wypełniłam jabłkami i rodzynkami. Całość została upieczona w sosie karmelowym z orzechami.

To jest cudowne! Wiele osób zna ciasto drożdżowe raczej w bardziej tradycyjnej postaci. Obiecuje, że ten sposób pozwoli Wam odkryć nowy wymiar drożdżowych wypieków!

Polecam , a wręcz namawiam do przetestowania, ten wypiek naprawdę trzeba wypróbować 😀

ROZETA DROŻDŻOWA Z KARMELOWĄ WARSTWĄ
( tortownica o śr. 25cm)
Inspiracje: Sticky buns 1 , Sticky buns 2

Ciasto:
– 400 g mąki pszennej
– 25 g świeżych drożdży
– 1 jajko
– 200 ml mleka
– 60 g masła – roztopionego i chłodnego
– 60 g cukru
– 1/3 łyżeczki soli

Drożdże rozetrzeć z 1/2 łyżeczki cukru. Gdy się rozpuszczą, dolać 100 ml mleka. Wsypać 2-3 łyżki mąki. Wymieszać. Odstawić do wyrośnięcia na 15 minut.
Mąkę przesiać z solą. Wbić jajko, dolać mleko i dosypać cukier. Wymieszać. Dodać wyrośnięty rozczyn. Wyrabiać całość, aż powstanie jedna kula ciasta, dość elastyczna. Dolać masło i wyrabiać dalej , aż całość będzie gładka. Ciasto nie powinno się kleić i mieć rozwiniętą siatkę glutenu.
Odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę.

Sos karmelowy: 

– 80 g masła
– 2/3 szklanki cukru ( można dać trochę brązowego i waniliowego)
– 1 łyżka miodu
– 1/4 szklanki śmietany 30%
– 1/4 szklanki wody
– 1/3 łyżeczki soli

Na patelnię wsypać cukier, dodać miód i wodę. Całość rozpuścić i lekko przyrumienić – jasnozłoty kolor. Następnie dodać śmietanę i mleko- całość zacznie wrzeć i cukier znów się “zetnie”, ale wystarczy podgrzewać dalej i znów całość stanie się płynna. NIE MIESZAĆ! Można ruszać patelnię, ale nie należy ruszać bezpośrednio karmelu, ponieważ powstaną kryształki.
Całość musi mieć konsystencję gęstego sosu karmelowego i nabrać brązowego koloru – ale niezbyt ciemnego , zbliżonego do kajmaku.

Przekładanie i pieczenie:

+ 2 duże jabłka
+ 60 g masła – roztopionego
+ 2 łyżki rodzynek
+ 2 łyżki drobno posiekanych orzeszków ziemnych do środka ( opcjonalnie)
+ 1/2 szklanki posiekanych orzechów pekan – mogą być włoskie

Ciasto rozwałkować na prostokąt. Posmarować roztopionym masłem. Na całości posypać orzeszki ziemne, rodzynki i drobno pokrojone jabłka ( można je też zetrzeć na tarce). Zawinąć i kroić ślimaczki/bułeczki – 7 sztuk.

Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód wylać sos karmelowy i wysypać posiekane pekany albo inne orzechy. Umieścić w tortownicy bułeczki. Odstawić do napuszenia na 15 minut.

Piekarnik nagrzać do 170 stopni. Najpierw piec przez 30 minut. Gdy góra będzie złocista, przykryć wierzch folią aluminiową. Dopiekać teraz przez 10 minut z folią, kolejne 5 minut zmienić na grzanie dolne, aby podpiec spód – dzięki temu bułeczki bardziej nasiąkną karmelem i też wyparuje nadmiar płynu.

Odstawić do lekkiego ostudzenia. Przełożyć na talerz odwracając do góry nogami. Podawać od razu, na ciepło – wtedy ciasto jest mistrzowskie 🙂

Bułeczki można również podgrzewać później pojedynczo w piekarniku – wystarczy podlać delikatnie mlekiem i odgrzać, aż będą ciepłe – wtedy ta karmelowa skorupka jest najlepsza 😀

3 komentarze

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *