Bez glutenu,  Ciasta z kremem,  Torty

Sans Rival – ciasto na wagę złota

sans rival, ciasto z blatami bezowymi, ciasto bezowe, krem maślany, krem cukierniczy, najlepsze ciasto przekładane,


Królewski przekładaniec – kompozycja smaków tworzy niezwykle pyszne ciasto. Jedynym minusem jest jego
czasochłonność. Gdyby nie ten fakt, Sans Rival gościłoby na moim stole
zdecydowanie częściej. 

Sans Rival to wypiek pochodzący z Filipin. Składa się z bezowych blatów z nerkowcami, a całość jest przełożona
kremem maślanym przygotowanym na francuski sposób – parzenie żółtek. Ciasto zachwyci chyba każde podniebienie. Niedługo Święta…idealna okazja, aby zrobić to iście niebiańskie ciasto!


Przepis na Sans Rival

Inspiracje do mojego przepisu: By Amber’s Hand, Sugary Winzy


Blaty bezowe

-9 białek
– 1 i 1/4 szkl. drobnego cukru
– 1 i 1/2 szklanki nerkowców/migdałów
– 2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej
– szczypta soli


Do białek wsypać sól. Zacząć miksować na średnich obrotach. Gdy zaczną się pienić i zrobią białe, zwiększyć obroty na najwyższe. Do sztywnych białek wsypywać partiami cukier. Masa musi być błyszcząca i gęsta. Na koniec wsypać orzechy i mąkę ziemniaczaną – całość delikatnie wymieszać.

Ciasto podzielić na 4 równe części – w zależności od wielkości piekarnika. Mogą być krążki  albo tak jak u mnie prostokąt. Ja upiekłam 2 duże prostokąty, które przekroiłam na pół**

Masę wyłożyć na papier do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 130 stopni przez 50 minut – funkcja termoobiegu. Blaty powinny być wysuszone i lekko zrumienione.

Wyłączyć piekarnik, uchylić i zostawić do wystudzenia.


* posiekanych na kawałki różnej wielkości: część musi być posiekana drobno i część zmielona na mąkę. Można dodać do nich trochę soli, dzięki temu całość nie będzie tak słodka- ja użyłam 1/2 łyżeczki soli dodatkowo, nie licząc szczypty dodanej do białek.

** cały placek u mnie ma 5 blatów, ale dlatego , że ja robiłam cieńsze blaty , niż w oryginale.


Krem maślano-jajeczny – francuska receptura

-8 żółtek
– 250 g masła
– 1 szkl. cukru drobnego (ja dałam 1/2 szkl. cukru i 1/2 szkl. erytrytolu)
– 100 ml wody
– 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
– 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej


Przygotować miskę z gorącą wodą – do kąpieli wodnej. Żółtka zmiksować z mąką ziemniaczaną aby się lekko napowietrzyły- trzeba je rozluźnić 😉

Do wody wsypać 2/3 szkl. cukru i doprowadzić do wrzenia – gotować tak przez ok. 2 minuty. Gorącym syropem zalać żółtka – cały czas mieszać!

Miskę z masą jajeczną położyć na drugim naczyniu z gorącą wodą, która powinna cały czas się podgrzewać na małym ogniu. Masę cały czas mieszać, aż lekko zgęstnieje – 5 minut.

Następnie miskę zdjąć. Całość miksować, aż będzie puszysta i schłodzona – letnia.
Odstawić do ostudzenia. Masa musi mieć temperaturę pokojową.

Gdy masa ostygnie należy dodać pokrojone na małe kawałki masło – całość miksować. Powstanie maślany jasny krem.

Uwagi- masło musi być w temp. pokojowej, najlepiej jak jest bardzo miękkie, przypominające w konsystencji trochę krem do twarzy.
Żółtka i masło muszą mieć zbliżoną temperaturę, wtedy krem się nie zważy.


Przekładanie Sans Rival

Każdy blat przełożyć krem. Wierzch również. Całość posypać orzeszkami albo posiekanymi herbatnikami – ja posypałam orzeszkami z dodatkiem soli. Odstawić na kilka godzin, aby blaty dobrze połączyły się kremem – staną się też miękkie.


sans rival, ciasto z kremem, przekładaniec, tort bezowy, ciasto bezowe, najlepsze ciasto z kremem, krem cukierniczy, najlepsze ciasta, ciasto z kremem maślanym, przepis na krem maślano-jajeczny,



sans rival, ciasto na komunię, ciasto na wyjątkowe okazje, ciasta przekładane, orzechowe blaty bezowe,



sans rival, przekładaniec bezowy, ciasto z bezą, blaty bezowe z kremem, krem jajeczny, krem do tortu,


ciasto na wesele, ciasto urodzinowe, tort, kostka z kremem, kostka deserowa, sans rival, ciasto z kremem, ciasta przekłdane,



ciasto z orzechami, ciasto przekładane z orzechami, ciasto orzechowe z kremem, ciasta z kremem,



kostka orzechowa, kostka sans rival, kostka z kremem, wyjątkowe ciasta, ciasto balowe, ciasto na wyjątkowe okazje, ciasto na uroczystość, kostka przekładana kremem,



ciasto z kremem, blaty orzechowe z kremem, tort bezowy, kostka bezowa, ciasto firmowe, ciasto sans rival, przepisy na ciasta  z kremem, blog z ciastami, blog kulinarny,




Wielkanocne Smaki - edycja V
Waniliowy Weekend VI
Wielkanocne Smaki - edycja V
Bezglutenowa Wielkanoc
Wielkanocne Wypieki

26 komentarzy

    • just_megik

      U mnie jeden blat miał wymiary ok. 28×20 cm – po upieczeniu 🙂 Z tych składników wyjdzie ciasto o wymiarach standardowej blaszki – w zależności też od wysokości ciasta. U mnie blaty są bardziej cienkie, niż w oryginale, stąd wyszły szersze 🙂 Możesz zrobić też 3 blaty – polecam wtedy na dużej blasze obrysować wymiary, będziesz miała pewność, że wyjdą równe :):) Pozdrawiam!

    • just_megik

      Ciasto jest słodkie, ale dzięki samym orzechom i dodatkowej ilości soli użytej do ich posolenia, słodycz ta jest zrównoważona, a smak ciasta bardziej uwydatniony 😉

  • Helena

    Kiedys tylko takie kremy robiono.tzw, jajka na parze. Moga byc same zoltka ,ale moga byc cale jajka,w smaku sie nie odrozni,jedynie po kolorze. Odeszlismy od tych kremow bo sa ciezkie,tluste.Do takiej podstawy mozemy dodac sok cytr,bedzie cytrynowe,dodajac kakao bedzie czekoladowy,ale wtedy obowiazkowo alkohol,do tego odrobina zapachu migdalowego juz zmienia sie na czek.migd, itd.

  • Czekoladowa

    Mistrzostwo świata!! Właśnie zjadłam ostatni kawałek, krem niebiański.. ciasto lekkie w smaku..choć mój syn stwierdził że te elektrownia atomowa pod względem kalorii ;)Nie wiem czemu piszesz że jest czasochłonne, w sumie robi się samo:)Zagości u mnie na stałe , choć już kombinuje jakby tu coś pozmieniać , np do kremu dać kawy , beza z kawowym kremem to bardzo smakowity duet 😉 No i oprócz nerkowców wrzucić karmelizowane orzechy włoskie…

    • just_megik

      Bardzo dziękuję! Tak jak napisałaś- w smaku ciasto wydaje się lekkie, a to dzięki tym blatom bezowym 😉 Czasochłonne dlatego też, że trzeba troszkę poczekać, aż całość się ustabilizuje. Pomysł z kawą i orzechami włoskami jest super! 🙂 Pozdrawiam serdecznie!

    • just_megik

      Niestety z zastąpieniem orzechów ciężko bo bazę stanowią blaty orzechowe 😉 Możesz jedynie zrobić cienkie kruche placki i przełożyć je kremem ale to już wtedy inny smak 🙂

    • just_megik

      Pomysł jak najbardziej ciekawy, bo kształt nadaje się na księgę 🙂
      Nie wiem dokładnie, czy byłby to zwykły biszkopt czy taki ze zdjęciem, jakimś motywem… Jeśli zwykły to musiałby być cienki, żeby przy krojeniu każdy blat był podobnej grubości, chociaż nie wiem na ile on byłby potrzebny, bo równie dobrze dekorację możesz zrobić na ostatnim blacie migdałowym.
      Z kolei jeśli to biszkopt dekoracyjny, to jak najbardziej, ale grubość zachować zbliżoną oczywiście do reszty blatów 🙂

    • just_megik

      Blaty bezowe można zrobić 1-2 dni wcześniej. Po nałożeniu kremu też warto odstawić na kilka godzin do lodówki, a najlepiej na całą noc, żeby smaki się “scaliły” 🙂

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *