Sans Rival – ciasto na wagę złota
Królewski przekładaniec – kompozycja smaków tworzy niezwykle pyszne ciasto. Jedynym minusem jest jego
czasochłonność. Gdyby nie ten fakt, Sans Rival gościłoby na moim stole
zdecydowanie częściej.
Sans Rival to wypiek pochodzący z Filipin. Składa się z bezowych blatów z nerkowcami, a całość jest przełożona
kremem maślanym przygotowanym na francuski sposób – parzenie żółtek. Ciasto zachwyci chyba każde podniebienie. Niedługo Święta…idealna okazja, aby zrobić to iście niebiańskie ciasto!
Przepis na Sans Rival
Inspiracje do mojego przepisu: By Amber’s Hand, Sugary Winzy
Blaty bezowe
-9 białek
– 1 i 1/4 szkl. drobnego cukru
– 1 i 1/2 szklanki nerkowców/migdałów
– 2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej
– szczypta soli
Do białek wsypać sól. Zacząć miksować na średnich obrotach. Gdy zaczną się pienić i zrobią białe, zwiększyć obroty na najwyższe. Do sztywnych białek wsypywać partiami cukier. Masa musi być błyszcząca i gęsta. Na koniec wsypać orzechy i mąkę ziemniaczaną – całość delikatnie wymieszać.
Ciasto podzielić na 4 równe części – w zależności od wielkości piekarnika. Mogą być krążki albo tak jak u mnie prostokąt. Ja upiekłam 2 duże prostokąty, które przekroiłam na pół**
Masę wyłożyć na papier do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 130 stopni przez 50 minut – funkcja termoobiegu. Blaty powinny być wysuszone i lekko zrumienione.
Wyłączyć piekarnik, uchylić i zostawić do wystudzenia.
* posiekanych na kawałki różnej wielkości: część musi być posiekana drobno i część zmielona na mąkę. Można dodać do nich trochę soli, dzięki temu całość nie będzie tak słodka- ja użyłam 1/2 łyżeczki soli dodatkowo, nie licząc szczypty dodanej do białek.
** cały placek u mnie ma 5 blatów, ale dlatego , że ja robiłam cieńsze blaty , niż w oryginale.
Krem maślano-jajeczny – francuska receptura
-8 żółtek
– 250 g masła
– 1 szkl. cukru drobnego (ja dałam 1/2 szkl. cukru i 1/2 szkl. erytrytolu)
– 100 ml wody
– 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
– 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Przygotować miskę z gorącą wodą – do kąpieli wodnej. Żółtka zmiksować z mąką ziemniaczaną aby się lekko napowietrzyły- trzeba je rozluźnić 😉
Do wody wsypać 2/3 szkl. cukru i doprowadzić do wrzenia – gotować tak przez ok. 2 minuty. Gorącym syropem zalać żółtka – cały czas mieszać!
Miskę z masą jajeczną położyć na drugim naczyniu z gorącą wodą, która powinna cały czas się podgrzewać na małym ogniu. Masę cały czas mieszać, aż lekko zgęstnieje – 5 minut.
Następnie miskę zdjąć. Całość miksować, aż będzie puszysta i schłodzona – letnia.
Odstawić do ostudzenia. Masa musi mieć temperaturę pokojową.
Gdy masa ostygnie należy dodać pokrojone na małe kawałki masło – całość miksować. Powstanie maślany jasny krem.
Uwagi- masło musi być w temp. pokojowej, najlepiej jak jest bardzo miękkie, przypominające w konsystencji trochę krem do twarzy.
Żółtka i masło muszą mieć zbliżoną temperaturę, wtedy krem się nie zważy.
Przekładanie Sans Rival
Każdy blat przełożyć krem. Wierzch również. Całość posypać orzeszkami albo posiekanymi herbatnikami – ja posypałam orzeszkami z dodatkiem soli. Odstawić na kilka godzin, aby blaty dobrze połączyły się kremem – staną się też miękkie.
28 komentarzy
ami
Przecież to ciasto musi być pyszne! Zapisuję sobie przepis 🙂
Ale Zakwas
Wygląda rewelacyjnie i pewnie tak smakuje 🙂
Anonimowy
Chyba zrobię na Święta, jaka duża jest blaszka?
just_megik
U mnie jeden blat miał wymiary ok. 28×20 cm – po upieczeniu 🙂 Z tych składników wyjdzie ciasto o wymiarach standardowej blaszki – w zależności też od wysokości ciasta. U mnie blaty są bardziej cienkie, niż w oryginale, stąd wyszły szersze 🙂 Możesz zrobić też 3 blaty – polecam wtedy na dużej blasze obrysować wymiary, będziesz miała pewność, że wyjdą równe :):) Pozdrawiam!
Anonimowy
czy nerkowce można zamienić na inne orzechy?
just_megik
Sprawdzą się też migdały – bez skórki oczywiście 🙂
Szczypta Słodyczy
Zapowiada się świetnie, choć nie wiem czy nie za słodko 😛
just_megik
Ciasto jest słodkie, ale dzięki samym orzechom i dodatkowej ilości soli użytej do ich posolenia, słodycz ta jest zrównoważona, a smak ciasta bardziej uwydatniony 😉
Aga
Wygląda pysznie!
Patrycja
Boskie ciasto!
Anonimowy
Moj piekarnik nie ma funkcji termoobieg jak dlugo trzeba piece blaty ?
just_megik
Przepraszam, za tak późną odpowiedź…. używasz wtedy grzania góra-dół, 150 stopni i 40-45 minut 🙂
babka w formie
Wygląda znakomicie, wyobrażam sobie, jak musi smakować 🙂
Helena
Kiedys tylko takie kremy robiono.tzw, jajka na parze. Moga byc same zoltka ,ale moga byc cale jajka,w smaku sie nie odrozni,jedynie po kolorze. Odeszlismy od tych kremow bo sa ciezkie,tluste.Do takiej podstawy mozemy dodac sok cytr,bedzie cytrynowe,dodajac kakao bedzie czekoladowy,ale wtedy obowiazkowo alkohol,do tego odrobina zapachu migdalowego juz zmienia sie na czek.migd, itd.
just_megik
To prawda, teraz częściej stosuje się kremy budyniowe albo z dodatkiem sera – ja lubię wszystkie wersje 🙂
Czekoladowa
Mistrzostwo świata!! Właśnie zjadłam ostatni kawałek, krem niebiański.. ciasto lekkie w smaku..choć mój syn stwierdził że te elektrownia atomowa pod względem kalorii ;)Nie wiem czemu piszesz że jest czasochłonne, w sumie robi się samo:)Zagości u mnie na stałe , choć już kombinuje jakby tu coś pozmieniać , np do kremu dać kawy , beza z kawowym kremem to bardzo smakowity duet 😉 No i oprócz nerkowców wrzucić karmelizowane orzechy włoskie…
just_megik
Bardzo dziękuję! Tak jak napisałaś- w smaku ciasto wydaje się lekkie, a to dzięki tym blatom bezowym 😉 Czasochłonne dlatego też, że trzeba troszkę poczekać, aż całość się ustabilizuje. Pomysł z kawą i orzechami włoskami jest super! 🙂 Pozdrawiam serdecznie!
Teresa
Pieklas na raz na dwóch blaszkach? Na dwóch poziomach?
just_megik
Cześć 🙂 Tak, jak miałam dwie formy od razu w piekarniku, jedna pod drugą – wtedy właśnie należy użyć termoobiegu 🙂
Teresa
Dzięki… spokojnego spania 🙂
Anonimowy
Mam uczulenie na orzechy a wiec czym je zastapic…..ciasto wyglada rewelacyjnie
just_megik
Niestety z zastąpieniem orzechów ciężko bo bazę stanowią blaty orzechowe 😉 Możesz jedynie zrobić cienkie kruche placki i przełożyć je kremem ale to już wtedy inny smak 🙂
wioleta suszka
Zastanawiam się czy dobry byłby z tego tort na komunie w kształcie księgi ostatni blat przykrylabym biszkoptem ciekawy pomysł jak myślisz
just_megik
Pomysł jak najbardziej ciekawy, bo kształt nadaje się na księgę 🙂
Nie wiem dokładnie, czy byłby to zwykły biszkopt czy taki ze zdjęciem, jakimś motywem… Jeśli zwykły to musiałby być cienki, żeby przy krojeniu każdy blat był podobnej grubości, chociaż nie wiem na ile on byłby potrzebny, bo równie dobrze dekorację możesz zrobić na ostatnim blacie migdałowym.
Z kolei jeśli to biszkopt dekoracyjny, to jak najbardziej, ale grubość zachować zbliżoną oczywiście do reszty blatów 🙂
ela
Ile mogą poleżeć same blaty?
just_megik
Blaty bezowe można zrobić 1-2 dni wcześniej. Po nałożeniu kremu też warto odstawić na kilka godzin do lodówki, a najlepiej na całą noc, żeby smaki się “scaliły” 🙂
Dabi
Mam sporo mąki migdałej, w sensie 100% zmiksowanych migdałów. Myślisz że mogłabym dorzucić do niej (np 50/50) posiekane nerkowce i użyć takiej iezanki jako orzechów w blatach bezowych? – żeby wykorzystać to co mam w domu?
just_megik
Jak najbardziej możesz użyć też nerkowców, ale muszą one być w formie sypkiej, więc musiałabyś je zblendować -> ja często tak robię i używam do tego młynka do kawy 🙂