FIT Słodkie,  Inne ciasta,  Low carb

Blondie z cieciorki – fit ciasto

 
blondie z cieciorki, blondie z ciecierzycy, fit ciasto blondie, fit ciasto z ciecierzycy



Jest we mnie spora dawka tradycjonalizmu: na święta, urodziny, imieniny i wszelkiego rodzaju inne uroczystości musi pojawić się konkretne “prawdziwe” ciasto. Zresztą uwielbiam smak normalnego ciasta, które moim zdaniem mają w większości przewagę smakową nad wypiekami dietetycznymi.

Ale jest też kilka ciast odchudzonych, które poza nazwą i rzeczywistą mniejszą kalorycznością nie odstępują tradycyjnym wypiekom na krok. Według moich smaków idealnymi “dublerami” są: brownie fasolowe i buraczane, ciasto jaglane, blondie z fasoli …. no i oczywiście blondie z cieciorki.

Przyznam, że ciasto wyszło bardzo smaczne. Waniliowe i lekko karmelowe. Bardzo mokre z lepiącą strukturą, czyli coś na wzór prawdziwego blondie. Wierzch jest  posmarowany miodem, który podczas pieczenia wydobył cudowny aromat. Do tego bez mąki pszennej. Można się zajadać bez wyrzutów sumienia 😉

Blondie z cieciorki:

– 300 g cieciorki konserwowej (już po odsączeniu)
– 2/3 szklanki jogurtu naturalnego gęstego*
– 1 jajko
– 1 łyżka ekstraktu waniliowego
– 1/2 szklanki ksylitolu**
– 1 opakowanie budyniu ( używam tego z Lidla, jest pyszne)
– 1/2 szklanki mąki owsianej
– 20 g mąki kokosowej
– 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
– 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
– 2 łyżki masła orzechowe ( ja użyłam “masła” ze zmielonych orzechów laskowych, tzn. zmieliłam orzechy laskowe, aż stały się płynne)
– garść daktyli

+ 2 jabłka
+ 1 łyżka miodu rozpuszczonego z łyżką wody

* polecam grecki light albo bałkański. Może by
** można użyć erytrolu/erytrytolu/ stewii ( najlepiej w pudrze), a nawet miodu czy innego syropu ( nie polecam z agawy)



Wykonanie:

Cieciorkę zblendować z jogurtem i jajkiem na gładką masę. Dodać masło orzechowe i ekstrakt waniliowy.
Mąkę owsianą wymieszać z proszkiem budyniowym oraz mąką kokosową. Dodać proszek do pieczenia oraz sodę. Następnie wsypać ksylitol albo inny słodzik. Wsypać do płynnej masy i wymieszać. Wrzucić posiekane daktyle- opcjonalny dodatek.

Blondie z cieciorki przełożyć do formy- powinno mieć konsystencję gęstego ciasto ucieranego albo luźnego drożdżowego. Na pewno ciasto na blondie z cieciorki trzeba rozsmarować dla wyrównania. Na wierzch ułożyć pokrojone na kształt łódeczek jabłka. Posmarować całość miodem.

Włożyć do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec przez ok. 40-45 minut.
Na wierzchu blondie musi powstać skorupka, a jabłka oczywiście delikatnie zarumienić.

Blondie z cieciorki gotowe!!

Polecam odstawić do wystudzenia – wtedy wydobywa się najlepszy smak ciasta 😀



blondie z cieciorki, fit ciasto, ciasto bez cukru, ciasto z jabłkami,


blondies, ciasto wilgotne bez tłuszczu, ciasto z jabłkami, fit wypieki, fit zdrowe ciasto,


ciasto z ciecierzycy z jabłkami, blondie z cieciorki, blondies przepis, zdrowe wypieki, ciasto bez mleka, ciasto bez nabiału, ciasto bez tłuszczu,

15 komentarzy

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *