FIT Słodkie,  Inne ciasta,  Low carb

Blondie z cieciorki – fit ciasto

 
blondie z cieciorki, blondie z ciecierzycy, fit ciasto blondie, fit ciasto z ciecierzycy



Jest we mnie spora dawka tradycjonalizmu: na święta, urodziny, imieniny i wszelkiego rodzaju inne uroczystości musi pojawić się konkretne “prawdziwe” ciasto. Zresztą uwielbiam smak normalnego ciasta, które moim zdaniem mają w większości przewagę smakową nad wypiekami dietetycznymi.

Ale jest też kilka ciast odchudzonych, które poza nazwą i rzeczywistą mniejszą kalorycznością nie odstępują tradycyjnym wypiekom na krok. Według moich smaków idealnymi “dublerami” są: brownie fasolowe i buraczane, ciasto jaglane, blondie z fasoli …. no i oczywiście blondie z cieciorki.

Przyznam, że ciasto wyszło bardzo smaczne. Waniliowe i lekko karmelowe. Bardzo mokre z lepiącą strukturą, czyli coś na wzór prawdziwego blondie. Wierzch jest  posmarowany miodem, który podczas pieczenia wydobył cudowny aromat. Do tego bez mąki pszennej. Można się zajadać bez wyrzutów sumienia 😉

Blondie z cieciorki:

– 300 g cieciorki konserwowej (już po odsączeniu)
– 2/3 szklanki jogurtu naturalnego gęstego*
– 1 jajko
– 1 łyżka ekstraktu waniliowego
– 1/2 szklanki ksylitolu**
– 1 opakowanie budyniu ( używam tego z Lidla, jest pyszne)
– 1/2 szklanki mąki owsianej
– 20 g mąki kokosowej
– 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
– 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
– 2 łyżki masła orzechowe ( ja użyłam “masła” ze zmielonych orzechów laskowych, tzn. zmieliłam orzechy laskowe, aż stały się płynne)
– garść daktyli

+ 2 jabłka
+ 1 łyżka miodu rozpuszczonego z łyżką wody

* polecam grecki light albo bałkański. Może by
** można użyć erytrolu/erytrytolu/ stewii ( najlepiej w pudrze), a nawet miodu czy innego syropu ( nie polecam z agawy)



Wykonanie:

Cieciorkę zblendować z jogurtem i jajkiem na gładką masę. Dodać masło orzechowe i ekstrakt waniliowy.
Mąkę owsianą wymieszać z proszkiem budyniowym oraz mąką kokosową. Dodać proszek do pieczenia oraz sodę. Następnie wsypać ksylitol albo inny słodzik. Wsypać do płynnej masy i wymieszać. Wrzucić posiekane daktyle- opcjonalny dodatek.

Blondie z cieciorki przełożyć do formy- powinno mieć konsystencję gęstego ciasto ucieranego albo luźnego drożdżowego. Na pewno ciasto na blondie z cieciorki trzeba rozsmarować dla wyrównania. Na wierzch ułożyć pokrojone na kształt łódeczek jabłka. Posmarować całość miodem.

Włożyć do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec przez ok. 40-45 minut.
Na wierzchu blondie musi powstać skorupka, a jabłka oczywiście delikatnie zarumienić.

Blondie z cieciorki gotowe!!

Polecam odstawić do wystudzenia – wtedy wydobywa się najlepszy smak ciasta 😀



blondie z cieciorki, fit ciasto, ciasto bez cukru, ciasto z jabłkami,


blondies, ciasto wilgotne bez tłuszczu, ciasto z jabłkami, fit wypieki, fit zdrowe ciasto,


ciasto z ciecierzycy z jabłkami, blondie z cieciorki, blondies przepis, zdrowe wypieki, ciasto bez mleka, ciasto bez nabiału, ciasto bez tłuszczu,

13 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *