Drożdżowe,  Inne ciasta

Babka drożdżowa na maślance i mące orkiszowej

babka drożdżowa, puszysta babka drożdżowa, babka drożdżowa z owocami, ciasto drożdżowe na maślance, fit ciasto drożdżowe, ciasto drożdżowe na mące orkiszowej



Mięciutka, delikatna babka drożdżowa wypełniona małymi kawałkami brzoskwini. Pieczona w formie bułeczek, które po połączeniu stworzyły kształt babki. 

Dzięki formowaniu kuleczek babka jest pieczona w trochę innej strukturze i dzięki temu jest delikatniejsza i nie wysusza się – jest to też zasługa użycia maślanki 🙂

Ponadto dodatkowym elementem jest obsypanie formy kaszką, dzięki czemu powstała pyszna skorupka. Estetycznie w całości mogłoby to wyglądać lepiej, ale w kawałkach prezentuje się idealnie!

Można ją również udekorować polewą, zrobić z niej tosty francuskie, pudding chlebowy albo zajadać, tak po prostu i delektować się smakiem idealnego ciasta drożdżowego 😀 A do tego w zdrowszej wersji, bo na mące orkiszowej. Każdemu polecam porzucić mąkę pszenną ze sklepu na rzecz orkiszowej, a dla bardziej wymagających można też się pokusić o mąkę z płaskurki czy samopszy… a może tak lekkostrawna mąka pszenna, czyli tak zwana pszenica A2B? Oj… wybór jak widać jest duży 🙂

Niezależnie jednak od wyboru mąki, ta babka drożdżowa świetnie się sprawdzi na świątecznym stole jako deser po wielkanocnym śniadaniu 🙂


Babka drożdżowa na maślance i mące orkiszowej.


Składniki:

– 550 g mąki orkiszowej (może też być pszenna)
– 40 g świeżych drożdży
– 2 jajka
– 2 żółtka
– 1/2 szklanki maślanki
– 1/3 szklanki mleka- polecam mleko świeże nie UHT. Ma lepszy smak
– 100 g cukru*
– 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
– 120 g masła + 40 g oleju
– szczypta soli

+ drobno pokrojone brzoskwinie 
+ 1/3 szklanki cukru drobnego
+ 1/3 szklanki kaszy manny- u mnie kaszka orkiszowa



Wykonanie:

Drożdże rozetrzeć z łyżeczką cukru. Dosypać 1 łyżką mąki, wymieszać. Dolać 1/3 szklanki letniego mleka. Całość dobrze wymieszać. Odłożyć do wyrośnięcia na 15 minut. 

Masło rozpuścić.

Jajka i żółtka zmiksować z cukrem i ekstraktem waniliowym. Jeśli używasz mniejszą ilość cukru, to dodaj do jajek również słodzidło.
Mąkę przesiać i dodać sól. Następnie wlać kogel mogel, maślankę i wyrośnięty rozczyn. Wymieszać dobrze,aż składniki się połączą. Do ciasta dodawać rozpuszczone masło z olejem i zacząć wyrabiać. Babka drożdżowa musi być dobrze wyrobiona, więc należy to robić, aż powstanie elastyczne i gładkie ciasto

Można wyrabiać ręcznie, za pomocą miksera z hakiem albo w maszynie do chleba. Ja jednak uważam, że ciasto drożdżowe lubi kontakt bezpośredni, więc zawsze zaczynam od miksera, a na koniec biorę ciasto jeszcze w dłonie i chwilę wyrabiam 🙂
Ciasto na naszą babkę drożdżową odstawić do podwojenia objętości – ok. 1 godziny

Formę do babki wysmarować masłem i posypać kaszką. Pozostałą ilość wymieszać z cukrem. Z ciasta formować małe kuleczki, wypełnić spód, poukładać pomiędzy kawałki brzoskwini. Posypać delikatnie posypką z kaszy i cukru, Znów ułożyć bułeczki, brzoskwinie i tak do wyczerpania ciasta. 
Odstawić na 15-20 minut do lekkiego napuszenia.

Babkę włożyć do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Należy piec przez ok. 40-45 minut, aż będzie wyrośnięta i rumiana. 


I tym sposobem pyszna babka drożdżowa gotowa. Gorąco polecam taki sposób jej pieczenia, bo to gwarantuję większą wilgotność i delikatność. Taki sam sposób formowania kuleczek można zastosować do formy keksowej. W takiej postaci też wierzch można posypać kruszonką 🙂 U mnie ta babka drożdżowa idealnie pasowała do kakao, może też być posmarowana masłem i dżemem albo po prostu sama 🙂

Chciałam przy tym zaznaczyć, że takie ciasto drożdżowe jest zdrowsze! Nie zawiera dużej ilości cukru, jest też bez kruszonki, która z reguły mocno podnosi kaloryczność wypieków. Owszem, jest dość sporo tłuszczu, ale bez niego babka nie byłaby tak smaczna i wilgotna. Zasługą jest też mieszanka masła oraz oleju, masło bardziej odpowiada za smak, a olej nadaje wilgotność. Tak samo jak maślanka 🙂 Zresztą od kiedy poznałam ten patent, do każdego ciasta drożdżowe dodaję trochę maślanki, kefiru albo jogurtu. Tutaj macie na przykład na mięciutkie rogaliki drożdżowe. Ciasto jest bardziej delikatne i rozpływa się w ustach 🙂


*można ilość cukru zredukować do 50 gramów. Jednak do dosłodzenia nie sprawdzi się erytrytol ani ksylitol, gdyż mogą zaburzać pracę drożdży. Wtedy najlepiej dodać stewię albo tagatozę. Jeśli chcesz, to możesz też użyć syntetycznych słodzików, ale ja ich nie stosuję samoistnie, jedynie jeśli pojawią się w aromatach bezcukrowych 🙂



babka drożdżowa na maślance, pyszna babka drożdżowa, sprawdzona babka drożdżowa, ewa wachowicz przepis, blog kulinarny, zdrowa babka drożdżowa, zdrowe ciasto drożdżowe, przepis na babkę drożdżową,
 
 



babka drożdżowa na maślance, pyszna babka drożdżowa, sprawdzona babka drożdżowa, ewa wachowicz przepis, blog kulinarny, zdrowa babka drożdżowa, zdrowe ciasto drożdżowe, przepis na babkę drożdżową,
 



babka drożdżowa, przepis na ciasto drożdżowe, wilgotne ciasto drożdżowe, wilgotna babka drożdżowa, przepis na ciasto drożdżowe zdrowe, odchudzone ciasto drożdżowe, wypieki na drożdżach, sprawdzona babka drożdżowa,
 
 
 
 

One Comment

  • Becia Karwowska

    Widze że blog ciekawy ale chyba na nim nie zarabiasz. A możesz zarobić całkiem nieźle promując produkty związane ze zdrowiem , szkoda żeby ruch na twojej stronie się marnował, jak możesz dorobić sobie niezłą pensję, wpisz sobie w google – spieniężanie stron o zdrowiu i urodzie

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *