Biały makowiec – wersja luksusowa ;)
Ciemny mak- Nie
Biały mak- o Tak!
Te słowa opisują mój stosunek do maku. Wersję białą ubóstwiam, a to za sprawą rogali świętomarcińskich. Na szczęście składnik ten można wykorzystać jeszcze w inny sposób.
Biała wersja makowca jest inna, bardziej delikatna z waniliową nutą. Z większą różnorodnością smakową dzięki rozmaitym bakaliom.
Trochę orzeźwiająca i rozpływająca się w ustach. Chrupiący spód, maślana kruszonka i wilgotne makowe nadzienie z dużą dawką bakalii…
Wypiek ten naprawdę warto wypróbować, chociażby dla nowych doznań smakowych 😉
Spód:
– 220 g mąki pszennej ( można użyć orkiszowej)
– 110 g masła
– 70 g cukru pudru
– 2 żółtka
– 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
– ok. 3 łyżek zimnej wody
– szczypta soli
Mąkę przesiać. Wymieszać z solą, proszkiem i cukrem pudrem. Dodać zimne pokrojone masło. Całość posiekać albo zmiksować. Wbić żółtka. Zacząć zagniatać ciasto. Dodać wodę, ale stopniowo, do momentu, aż ciasto ładnie się uformuje w kulę.
Zawinąć w folię i schłodzić w lodówce przez 60 minut.
Masa makowa:
– 500 g maku ( ugotowanego i zmielonego)
– 100 g mielonych migdałów
– 60 g posiekanych orzechów
– 80 g rodzynek
– 60 g skórki pomarańczowej
– 70 g żurawiny suszonej
– 50 g innych bakalii dla smaku ( ja użyłam skórki cytrynowej oraz suszonej wiśni)
– 4 połówki brzoskwini z puszki
– 1 budyń waniliowy
– 1 i 2/3 szklanki mleka
– 100 g masła
– 3 białka + 100 g cukru drobnego
– 3 żółtka
– 150 g miodu
Masło roztopić z miodem.
Bakalie wymieszać ze sobą i dodać do zmielonego maku. Całość przełożyć do garnka z masłem i miodem. Dobrze wymieszać.
1 1/3 szklanki mleka zagotować. W pozostałej 1/2 szklanki rozpuścić budyń, dodać żółtka i dobrze roztrzepać. Przelewać powoli do gotującego się mleka cały czas mieszając. Budyń od razu przełożyć do masy i wymieszać.
Następnie dodać pokrojone na kawałki brzoskwinie.
3 białka ubić na sztywno. Dodawać stopniowo – łyżka po łyżce cukier – całość miksować na wysokich obrotach, aż cukier się rozpuści w białkach. Połączyć delikatnie z masą makową.
Kruszonka:
– 200 g mąki
– 110 g masła
– 100 g cukru ( w tym waniliowy – nadaje smak)
Całość wymieszać i zagniatać, aż powstaną okruszki 🙂
Pieczenie:
Formę o wymiarach 39×23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Schłodzone ciasto na spód rozwałkować i przełożyć do formy. Nakłuć widelcem. Podpiec przez 15 minut w 180 stopniach C.
Wyciągnąć i wyłożyć masę makową. Na całości rozsypać kruszonkę.
Makowiec należy piec w 170 stopniach przez 50-55 minut – do momentu aż wierzch będzie rumiany.
U mnie makowiec już bez dodatków w postaci cukru czy lukru – ciasto samo w sobie ma zrównoważoną i idealną słodycz, już nic więcej nie potrzeba 🙂
One Comment
Smakowy Raj - Olinka
Małgosiu ciekawy ten makowiec 🙂 takiego jeszcze nigdy nie widziałam, ale wygląda bardzo obiecująco 🙂 musi być przepyszny! 🙂