Inne ciasta,  Tarty/ Ciasta kruche

Biały makowiec – wersja luksusowa ;)

Ciemny mak- Nie

Biały mak- o Tak!

Te słowa opisują mój stosunek do maku. Wersję białą ubóstwiam, a to za sprawą rogali świętomarcińskich. Na szczęście składnik ten można wykorzystać jeszcze w inny sposób.

Biała wersja makowca jest inna, bardziej delikatna z waniliową nutą.  Z większą różnorodnością smakową dzięki rozmaitym bakaliom.

Trochę orzeźwiająca i rozpływająca się w ustach. Chrupiący spód, maślana kruszonka i wilgotne makowe nadzienie z dużą dawką bakalii…

Wypiek ten naprawdę warto wypróbować, chociażby dla nowych doznań smakowych 😉

Spód: 

– 220 g mąki pszennej ( można użyć orkiszowej)
– 110 g masła
– 70 g cukru pudru
– 2 żółtka
– 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
– ok. 3 łyżek zimnej wody
– szczypta soli

Mąkę przesiać. Wymieszać z solą, proszkiem i cukrem pudrem. Dodać zimne pokrojone masło. Całość posiekać albo zmiksować. Wbić żółtka. Zacząć zagniatać ciasto. Dodać wodę, ale stopniowo, do momentu, aż ciasto ładnie się uformuje w kulę.
Zawinąć w folię i schłodzić w lodówce przez 60 minut.

Masa makowa:

– 500 g maku ( ugotowanego i zmielonego)
– 100 g mielonych migdałów
– 60 g posiekanych orzechów
– 80 g rodzynek
– 60 g skórki pomarańczowej
– 70 g żurawiny suszonej
– 50 g innych bakalii dla smaku ( ja użyłam skórki cytrynowej oraz suszonej wiśni)
– 4 połówki brzoskwini z puszki
– 1 budyń waniliowy
– 1 i 2/3 szklanki mleka
– 100 g masła
– 3 białka + 100 g cukru drobnego
– 3 żółtka
– 150 g miodu

Masło roztopić z miodem.

Bakalie wymieszać ze sobą i dodać do zmielonego maku. Całość przełożyć do garnka z masłem i miodem. Dobrze wymieszać.

1 1/3 szklanki mleka zagotować. W pozostałej 1/2 szklanki rozpuścić budyń, dodać żółtka i dobrze roztrzepać. Przelewać powoli do gotującego się mleka cały czas mieszając. Budyń od razu przełożyć do masy i wymieszać.
Następnie dodać pokrojone na kawałki brzoskwinie.

3 białka ubić na sztywno. Dodawać stopniowo –  łyżka po łyżce cukier – całość miksować na wysokich obrotach, aż cukier się rozpuści w białkach. Połączyć delikatnie z masą makową.

Kruszonka:

– 200 g mąki
– 110 g masła
– 100 g cukru ( w tym waniliowy – nadaje smak)

Całość wymieszać i zagniatać, aż powstaną okruszki 🙂

Pieczenie: 

Formę o wymiarach 39×23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Schłodzone ciasto na spód rozwałkować i przełożyć do formy. Nakłuć widelcem. Podpiec przez 15 minut w 180 stopniach C.

Wyciągnąć i wyłożyć masę makową. Na całości rozsypać kruszonkę.
Makowiec należy piec w 170 stopniach przez 50-55 minut – do momentu aż wierzch będzie rumiany.

U mnie makowiec już bez dodatków w postaci cukru czy lukru – ciasto samo w sobie ma zrównoważoną i idealną słodycz, już nic więcej nie potrzeba 🙂

One Comment

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *