Inne ciasta,  Tarty/ Ciasta kruche

Bia艂y makowiec – wersja luksusowa ;)

Ciemny mak- Nie

Bia艂y mak- o Tak!

Te s艂owa opisuj膮 m贸j stosunek do maku. Wersj臋 bia艂膮 ub贸stwiam, a to za spraw膮 rogali 艣wi臋tomarci艅skich. Na szcz臋艣cie sk艂adnik ten mo偶na wykorzysta膰 jeszcze w inny spos贸b.

Bia艂a wersja makowca jest inna, bardziej delikatna z waniliow膮 nut膮. 聽Z wi臋ksz膮 r贸偶norodno艣ci膮 smakow膮 dzi臋ki rozmaitym bakaliom.

Troch臋 orze藕wiaj膮ca i rozp艂ywaj膮ca si臋 w ustach. Chrupi膮cy sp贸d, ma艣lana kruszonka i wilgotne makowe nadzienie z du偶膮 dawk膮 bakalii…

Wypiek ten naprawd臋 warto wypr贸bowa膰, chocia偶by dla nowych dozna艅 smakowych 馃槈

Sp贸d:聽

– 220 g m膮ki pszennej ( mo偶na u偶y膰 orkiszowej)
– 110 g mas艂a
– 70 g cukru pudru
– 2 偶贸艂tka
– 1/3 艂y偶eczki proszku do pieczenia
– ok. 3 艂y偶ek zimnej wody
– szczypta soli

M膮k臋 przesia膰. Wymiesza膰 z sol膮, proszkiem i cukrem pudrem. Doda膰 zimne pokrojone mas艂o. Ca艂o艣膰 posieka膰 albo zmiksowa膰. Wbi膰 偶贸艂tka. Zacz膮膰 zagniata膰 ciasto. Doda膰 wod臋, ale stopniowo, do momentu, a偶 ciasto 艂adnie si臋 uformuje w kul臋.
Zawin膮膰 w foli臋 i sch艂odzi膰 w lod贸wce przez 60 minut.

Masa makowa:

– 500 g maku ( ugotowanego i zmielonego)
– 100 g mielonych migda艂贸w
– 60 g posiekanych orzech贸w
– 80 g rodzynek
– 60 g sk贸rki pomara艅czowej
– 70 g 偶urawiny suszonej
– 50 g innych bakalii dla smaku ( ja u偶y艂am sk贸rki cytrynowej oraz suszonej wi艣ni)
– 4 po艂贸wki brzoskwini z puszki
– 1 budy艅 waniliowy
– 1 i 2/3 szklanki mleka
– 100 g mas艂a
– 3 bia艂ka聽+ 100 g cukru drobnego
– 3 偶贸艂tka
– 150 g miodu

Mas艂o roztopi膰 z miodem.

Bakalie wymiesza膰 ze sob膮 i doda膰 do zmielonego maku. Ca艂o艣膰 prze艂o偶y膰 do garnka z mas艂em i miodem. Dobrze wymiesza膰.

1 1/3 szklanki mleka zagotowa膰. W pozosta艂ej 1/2 szklanki rozpu艣ci膰 budy艅, doda膰 偶贸艂tka i dobrze roztrzepa膰. Przelewa膰 powoli do gotuj膮cego si臋 mleka ca艂y czas mieszaj膮c. Budy艅 od razu prze艂o偶y膰 do masy i wymiesza膰.
Nast臋pnie doda膰 pokrojone na kawa艂ki brzoskwinie.

3 bia艂ka ubi膰 na sztywno. Dodawa膰 stopniowo – 聽艂y偶ka po 艂y偶ce cukier – ca艂o艣膰 miksowa膰 na wysokich obrotach, a偶 cukier si臋 rozpu艣ci w bia艂kach. Po艂膮czy膰 delikatnie z mas膮 makow膮.

Kruszonka:

– 200 g m膮ki
– 110 g mas艂a
– 100 g cukru ( w tym waniliowy – nadaje smak)

Ca艂o艣膰 wymiesza膰 i zagniata膰, a偶 powstan膮 okruszki 馃檪

Pieczenie:聽

Form臋 o wymiarach 39×23 cm wy艂o偶y膰 papierem do pieczenia. Sch艂odzone ciasto na sp贸d rozwa艂kowa膰 i prze艂o偶y膰 do formy. Nak艂u膰 widelcem. Podpiec przez 15 minut w 180 stopniach C.

Wyci膮gn膮膰 i wy艂o偶y膰 mas臋 makow膮. Na ca艂o艣ci rozsypa膰 kruszonk臋.
Makowiec nale偶y piec w 170 stopniach przez 50-55 minut – do momentu a偶 wierzch b臋dzie rumiany.

U mnie makowiec ju偶 bez dodatk贸w w postaci cukru czy lukru – ciasto samo w sobie ma zr贸wnowa偶on膮 i idealn膮 s艂odycz, ju偶 nic wi臋cej nie potrzeba 馃檪

One Comment

Leave a Reply

Tw贸j adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola s膮 oznaczone *