Sernik

Sernik cha艂wowy – poezja ;)

Wypiek idealny na weekend. Sernik pieczony w tortownicy wygl膮da jak torcik. Warto zaprosi膰 kilka os贸b do jego spr贸bowania. A warto!

Pyszny ciasteczkowy sp贸d i boki. Kremowy 艣rodek o pysznym cha艂wowym smaku, ale delikatnym i zr贸wnowa偶onym z idealnym stopniem s艂odyczy. A na wierzchu polewa czekoladowa.

Ca艂o艣膰 tworzy idealn膮 propozycj臋 sernikow膮. Ja nic bym nie zmieni艂a.


Sp贸d:
tortownica 24-25 cm

– 240 g ciastek typu digestive/ owsianych/zbo偶owych/ p贸艂s艂odkich
– 80 g mas艂a
– 2 艂y偶ki jogurtu naturalnego ( p艂askie)

Ciastka zmieli膰. Doda膰 rozpuszczone mas艂o i jogurt naturalny. Ca艂o艣膰 wymiesza膰.
Tortownic臋 wy艂o偶y膰 papierem do pieczenia – sp贸d i boki.
Ca艂o艣膰 wype艂ni膰 mas膮 z ciasteczek zostawiaj膮c przy wylepianiu bok贸w 1-1.5 cm od g贸ry wolny.
W艂o偶y膰 do lod贸wki.

Masa serowa:聽

– 800 g twarogu t艂ustego
– 200 g mascarpone
– 350 g cha艂wy聽+ 50 g w kawa艂kach
– 6 jajek 艣redniej wielko艣ci
– 1/3 szklanki cukru br膮zowego
– 1 szklanka cukru bia艂ego
– 1/2 szklanki krem贸wki
– 50 g mas艂a
– 1 budy艅 waniliowy – proszek

350 g cha艂wy roztopi膰 z mas艂em na bardzo ma艂ym ogniu. Ostudzi膰.

Twar贸g zmieli膰 i po艂膮czy膰 z mascarpone. Sery powinny by膰 jak najbardziej g艂adkie.

Jajka ubi膰 z cukrem zwyk艂ym i br膮zowym. Doda膰 ser i dobrze zmiksowa膰. Wsypa膰 budy艅 i doda膰 rozpuszczon膮 cha艂w臋 – mo偶e by膰 letnia. Wymiesza膰 do po艂膮czenia sk艂adnik贸w

Krem贸wk臋 delikatnie ubi膰, tak 偶eby sta艂a si臋 lekko sztywna. Doda膰 do masy serowej i wymiesza膰 do po艂膮czenia sk艂adnik贸w. Na koniec wrzuci膰 50 g cha艂wy w ma艂ych kawa艂kach. Wymiesza膰.

Mas臋 serow膮 przela膰 do tortownicy.

Sernik nale偶y piec w 150 stopniach C przez ok. 1.5 godziny. Piekarnik wy艂膮czy膰 i uchyli膰. Zostawi膰 w 艣rodku sernik na 15 minut. Nast臋pnie wyci膮gn膮膰.
Podczas pieczenia sernik mo偶e troch臋 urosn膮膰, ale po wyci膮gni臋ciu opada – jest to normalne.



Polewa czekoladowa:


– 1 tabliczka mlecznej czekolady
– 1 艂y偶eczka mas艂a
– 3 艂y偶ki 艣mietany krem贸wki

Czekolad臋 rozpu艣ci膰 z pozosta艂ymi sk艂adnikami w k膮pieli wodnej.

Wyla膰 na letni sernik. Odstawi膰 najlepiej na ca艂膮 noc w ch艂odne miejsce albo do momentu, a偶 polewa st臋偶eje.



UWAGI: Ja wy艂o偶y艂am polew臋 na sernik jeszcze ciep艂y. Przez noc wierzch jeszcze si臋 delikatnie skurczy艂 i przez to powsta艂 tak charakterystyczny wzorek na wierzchu, a nie g艂adka polewa. Efekt niezamierzony, ale bardzo udany – moim zdaniem 馃檪

Tak powinna by膰 wylepiona tortownica – z wolnymi brzegami

3 komentarze

Leave a Reply

Tw贸j adres email nie zostanie opublikowany. Pola, kt贸rych wype艂nienie jest wymagane, s膮 oznaczone symbolem *