muffinki ze słodkich ziemniaków
Ciastka, bułeczki, rogaliki,  Czekolada,  Desery,  FIT Słodkie,  Inne ciasta

Czekoladowe babeczki ze słodkich ziemniaków

czekoladowe babeczki bez cukru, fit babeczki, fit czekoladowe muffinki, muffinki czekoladowe, muffinki ze słodkich ziemniaków, babeczki z batatów.


Tego było mi trzeba! Czekolady, słodkości, małej rozpusty, błogiej chwili i miękkości … Oczywiście w zdrowym wydaniu, a że od dłuższego czasu chciałam wypróbować bataty na słodko, to pojawiła się idealna okazja. Czekoladowe babeczki na bazie słodkich ziemniaków są wyborne! Wilgotne, lekko przypominające brownie, kakaowe i słodziutkie 🙂

Jak dla mnie te czekoladowe babeczki są jednymi ze smaczniejszych właśnie dzięki słodkim ziemniakom. To one gwarantują tę wyjątkową strukturę wypieku- świetnie zastępują tłuszcz, a dodatkowo zapewniają głębię smaku.



Czekoladowe babeczki z batatów (fit wersja)

Składniki ( 8 sztuk)

– 200 g pieczonych słodkich ziemniaków*
– 2 jajka
– 1/2 szklanki jogurtu
– 1/2 szklanki mleka
– 1 szklanka ksylitolu**
– 1/3 szklanki kakao
– 1 szklanka mąki (w tym 1 opakowanie budyniu waniliowego. Można użyć mąkę owsianą, gryczaną, ryżową , kukurydzianą. Jednak należy dać trochę pszennej pełnoziarnistej)
– 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
– 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
– 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
– szczypta soli


Upieczone i zimne ziemniaki zblendować z jogurtem, aż powstanie gładka masa.
Jajka ubić z ksylitolem i ekstraktem waniliowym – kilka minut mikserem. Dodać mleko i mus z ziemniaków.

Wszystkie rodzaje mąk wymieszać ze sobą. Dodać sól, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i kakao. Wsypać całość do mokrych składników i wymieszać do połączenia składników – najlepiej za pomocą łopatki , nie używać już miksera.
Ciasto powinno być gęste. Przekładać za pomocą łyżki do foremek wypełniając prawie po same brzegi.

Czekoladowe babeczki włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec ok. 25-30 minut, aż będą suche w środku.


* użyłam dwóch dużych ziemniaków. Obrałam , pokroiłam i upiekłam do miękkości.
** zamiast ksylitolu można użyć miodu ( wtedy ok. 1/2 szklanki) , stewii w pudrze, erytrytolu albo sorbitolu – coś z czym będzie można ubić jajka.



czekoladowe babeczki ze słodkich ziemniaków, fit babeczki, fit muffinki czekoladowe, najlepsze muffinki czekoladowe, fit babeczki czekoladowe rpzepis,



zdrowe babeczki czekoladowe, babeczki z batatów, wilgotne muffinki, wilgotne muffinki czekoladowe, babeczki z batatów, jak zrobić zdrowe wypieki, muffinki bez cukru przepis, słodkości dla cukrzyka,



najlepsze muffinki czekoladowe, muffinki fit czekoladowe, słodkie ziemniaki przepis, słodycze z batatów, ciasto czekoladowe z batatów, zdrowe słodycze, zdrowe babeczki czekoladowe, muffinki dietetyczne przepis, muffinki czekoladowe bez cukru przepis, najlepsze fit muffinki,

34 komentarze

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *