Ciasta z kremem,  Inne ciasta,  Torty

Tort Kinder Bueno- boski!

kinder bueno, tort kinder bueno, ciasto kinder bueno, krem kinder bueno, biszkopt z kremem orzechowym, tort orzechowo-śmietankowy,


Tort ten był już na moim blogu, ale postanowiłam dokonać małych poprawek i w tym przede wszystkim dodać ładniejsze zdjęcia i jeszcze dopracować smak kremu!

Tort Kinder Bueno to wyjątkowa propozycja- na wyjątkowe okazje! Pamiętajcie, że zdrowe żywienie, to nie wyrzeczenia, ale świadome wybory, a w tym świadome delektowanie się tradycyjnymi wypiekami zwłaszcza przy specjalnych okazjach! 🙂

Biszkopt jest puszysty, ale niesuchy! To dla mnie bardzo ważne, żeby biszkopt był bardziej treściwy, niż sypkie i suche blaty. Dzięki mące ziemniaczanej biszkopt jest delikatny, ale bardziej zwarty, co stanowi świetną bazę właśnie do tortów! 🙂



Tort Kinder Bueno – przepis na tort na biszkopcie z kremem orzechowo-mlecznym o smaku batoników kinder bueno.


Biszkopt:
tortownica o śr. 24cm


-5 jajek
– 1/2 szkl. cukru + 1/3 szkl. erytrolu (można użyć samego cukru)
– 2/3 szkl. mąki pszennej albo orkiszowej (ja używam orkiszowej jasnej)
– 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
– szczypta soli
– 1 łyżeczka soku z cytryny


Do białek o temperaturze pokojowej dodać sól i cytrynę. Ubić na prawie sztywną masę. Partiami wsypywać cukier. Masa powinna być lśniąca i sztywna – jak na bezę. Dodawać po jednym żółtku i miksować na małych obrotach.

Mikser już nie będzie dalej potrzebny. Dodając mąkę do biszkoptu najlepiej robić to za pomocą trzepaczki delikatnie mieszając. Dzięki temu nie rozbijamy struktury białej i zachowujemy tę cudowną napowietrzaną masę.


Mąkę ziemniaczaną wymieszać z pszenną. Przesiewać bezpośrednio do masy i mieszać za pomocą trzepaczki jak najbardziej napowietrzając masę. Należy robić okrężne duże i delikatne ruchy – od dołu do góry. Dzięki temu biszkopt będzie bardziej puszysty.
Gdy mąka będzie połączona skończyć mieszanie.

Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Boki zostawić suche i odkryte.
Wyłożyć biszkopt i delikatnie wyrównać.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na ok. 40 minut.
Po upieczeniu rzucić biszkopt jeszcze w formie zrzucić na ziemię – z wysokości kolan mniej więcej. Odstawić do wystudzenia. Z formy wyciągnąć gdy będzie już zimny.


Krem o smaku Kinder Bueno


– 250 ml śmietany kremówki 30%
– 250 ml śmietany 36%
– 100 g białej czekolady (jeśli chcecie, to możecie użyć wersji bez cukru)
– 500 g serka kremowego naturalnego
– 200 g orzechów laskowych
– 100 g wafelków kakaowo-orzechowych bez czekolady
– 1/2 szkl. mleka w proszku
– 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
– 2/3 szkl. cukru pudru (ja dałam 1/3 cukru pudru i 1/2 szkl. erytrytolu w pudrze)


Orzechy laskowe podprażyć i pozbyć się skórek. 50 g zmielić na masło albo bardziej na płyn – coś na wzór oleju. 100 g zmielić dość drobno na mąkę, a pozostałe 50 g posiekać w drobne kawałki na wzór krokantu. Dzięki temu będzie urozmaicona struktura.

Wafelki posiekać.
Czekoladę białą rozpuścić w kąpieli parowej z 1/4 szklanki śmietanki 30%.
Serek zmiksować z cukrem pudrem i erytrolem (jeśli używasz). Dodać mleko w proszku. Następnie dodać ostudzoną, ale nadal płynną białą czekoladę.

Śmietanę 36% i pozostałą ilość 30% zmiksować razem na sztywno.

1/3 ubitej śmietanki dodać do masy i energicznie wymieszać. Dodać pozostałą część w dwóch partiach delikatnie mieszając, aby masa była dość puszysta.
Odstawić kilka łyżek masy do posmarowania wierzchu.

Do reszty masy dodać wafelki, masło z orzechów laskowych i też orzechy posiekane.
Wymieszać tylko do połączenia.


Dodatkowo:

– 100g czekolady gorzkiej (ja miałam wersję bez cukru) – zamiast gorzkiej świetnie sprawdzi się też deserowa, czy po prostu mleczna
– 20 g masła
– 40 ml mleka

+ okruchy od biszkoptów


Czekoladę rozpuścić w kąpieli parowej z mlekiem i masłem.


Przekładanie tortu Kinder Bueno


Biszkopt pokroić na 3 części. Warstwę górną ( tę przypieczoną) delikatnie odciąć albo zeskrobać za pomocą widelca. Dzięki temu krem nie będzie się rozwarstwiał.
Okruchy można lekko podsuszyć w piekarniku i wykorzystać do dekoracji.
Biszkopt przełożyć 2 porcjami kremu.

Całość – wierzch i boki – posmarować odłożoną częścią kremu.
Na wierzch wylać przestudzoną polewę czekoladową- przepis powyżej.

Boki posypać okruchami – tymi od domowego biszkopta albo z użyciem biszkopcików kupnych. Można zastąpić orzeszkami albo herbatnikami.

Tort najlepiej schłodzić w lodówce przez ok. 2 godziny. To jest takie minimum, najlepiej smakuje po ok. 4, gdy wszystko smaki tortu się przegryzą 😉
Tort warto wyciągnąć 30 minut przed podaniem – wtedy smak jest najlepszy! Nie jest tak mocno schłodzony, a krem wtedy rozpływa się w ustach!



tort kinder bueno, biszkopt z kremem, tort na biszkopcie, biszkopt który nie opada, sprawdzony przepis na biszkopt, krem orzechowy do tortu,



tort kinder bueno, tort kinder, ciasto z orzechami, krem z orzechów laskowych, ciasto z orzechami laskowymi, ciasto kinder bueno, krem mleczno-orzechowy, ciasto prince polo, tort z wafelkami,



ciasto z czekoladą, ciasto z orzechami, ciasto z orzechami laskowymi, polewa czekoladowa, biszkopt przepis, przepis na sprawdzony biszkopt, biszkopt delikatny, biszkopt do tortu, tort orzechowy, tort prince polo,



tort kinder bueno, ciasto bueno, kostka bueno, najlepszy tort, tort orzechowy, tort mleczno-orzechowy, tort wafelkowy, przepis na tort orzechowy,

5 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *