Pain au chocolat – wyśmienite!
Pyszna czekolada. Maślane, mięciutkie, delikatne z chrupiącą skórką ciasto. Ja byłam niezwykle usatysfakcjonowana.
Nic dodać, nic ująć 🙂
Pain au chocolat : ok. 10-12 bułeczek
– ciasto z TEGO przepisu ( cały proces przygotowywania jest tam opisany)
– 150 g czekolady mlecznej
– jajko z dodatkiem mleka do posmarowania
Trzeciego dnia wyciągnąć ciasto z lodówki.
Rozwałkować na prostokąt o wymiarach ok. 30 x 100 cm. Kroić prostokąty , aby wyszło ich 10-12 sztuk.
Na koniec krótszego boku ułożyć kawałek czekolady. Zawinąć do połowy i obok położyć kolejny kawałek czekolady. Zawinąć do końca.
Posmarować jajkiem i odstawić w ciepłe miejsce ( ale nie gorące!) na 2 – 2.5 godziny. Bułeczki mają się ładnie napuszyć i zrobić lekkie.
Posmarować ponownie jajkiem.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180-190 stopni na ok. 25 minut.
3 komentarze
Justyna Żak
pycha, zjadłabym takie:)
wedelka
Idealne 🙂 Uwielbiam je, choć sama jeszcze nie robiłam 🙂
Pie in the Sky
wow, super się przepiekły, wyglądają dużo lepiej niż sklepowe!