
Maślane ciasto jogurtowe – najlepsze!
Najlepsze jogurtowe ciasto, jakie jadłam. Niezwykle miękkie i wilgotne. Do tego nie grozi mu zakalec, bo owoce układamy na samym spodzie. Dzięki temu ciasto nie opadnie i dodatkowo zyska na walorze estetycznym!
Polecam koniecznie do zrobienia 🙂
PRZEPIS – tortownica o średnicy 25 cm
inspiracja
Ciasto: wszystkie składniki o temp. pokojowej!
– 300 g jogurtu naturalnego
– 3 jajka
– 130 g miękkiego masła
– 2/3 szklanki cukru ( najlepiej drobnego)
– 320 g mąki pszennej
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
– szczypta soli
Owoce:
– 400 g jabłek/śliwek/nektarynek/gruszek
– 1/3 szklanki cukru
– 40 g masła
– 1/3 wody
Mąkę przesiać. Dodać proszek do pieczenia i sól.
Miękkie masło utrzeć z cukrem – masa powinna być dosyć puszysta, a cukier w miarę niewyczuwalny. Dodawać po jednym jajku i dalej ucierać. Następnie partiami dosypywać mąkę – mieszać za pomocą łyżki albo trzepaczki , nie mikserem i tylko do połączenia składników. Gdy już zużyjemy połowę mąki, należy zacząć dolewać jogurt na przemian z mąką , aż do skończenia składników.
Owoce pokroić w paski. Na patelni na małym ogniu rozpuścić cukier z masłem i wodą. Gdy cukier nabierze lekko brązowego koloru, należy wrzucić owoce i wymieszać. Chwilę podsmażyć. Płyn powinien być dość płynny.
Owoce wraz z sosem wylać na spód tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia – warto ładnie je ułożyć, ponieważ po upieczeniu będzie to stanowić górę ciasta.
Gdy nie będą gorące, wylać ciasto.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec przez 40-45 minut, aż wierzch będzie złocisty. Odstawić do wystudzenia.
Na górę tortownicy należy przyłożyć talerz i odwrócić dnem do góry. Zdjąć boki i oderwać papier do pieczenia z owoców. Owoce powinny być soczyste, a wierzch lekko klejący.
Gotowe
Smacznego 😉


One Comment
gin
Lubię odwracane ciasta 🙂 Twoje jest cudownie słoneczne 🙂