“Boskie podniebienie” , czyli ciacho najwyższej rangi
Zbliżają się święta, zaczynamy planować wypieki i inne potrawy. Na stole chcemy podać coś wyjątkowego, a całość zwieńczyć ciastem innym, niż na co dzień.
To jest moja propozycja, czyli….
Kruche ciasto z kremem kajmakowym z różnego rodzaju bakaliami i alkoholową nutką. Na to czekoladowa polewa , trochę cierpliwości , żeby blaty skruszały i ciasto jest nasze! 🙂
Przepis od koleżanki mojej siostry.
Rewelacja!
Ciacho wszystkim tak smakowało, że o mało co i zabrakłoby mi ciasta do zdjęć 🙂
Kruche ciasto: forma ok. 32×25
można użyć herbatników albo biszkoptu , ale moim zdaniem nic nie dorówna domowym kruchym blatom 🙂
– 500 g mąki orkiszowej
– 170 g masła
– 1/3 szklanki cukru pudru (może być ksylitol zmielony na puder)
– 30 g miodu
– 1 jajko
– 1 żółtko
– 3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
– 1/2 łyżeczki soli
Mąkę wymieszać z solą, cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia.
Przesiać i dodać zimne pokrojone masło. Całość zmiksować albo posiekać nożem.
Wbić jajko, żółtko i dodać śmietaną. Zagnieść ciasto. Podzielić je na 2 równe części.
Zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez ok. 40 minut.
Ciasto rozwałkować, wyłożyć nim formę. Nakłuć w kilku miejscach widelcem.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok.25 minut, aż będzie złociste i dopieczone.
Tak samo postąpić z drugim blatem schłodzonego ciasta.
Krem kajmakowy:
– 1 puszka masy kajmakowej
– 170 g sera naturalnego kanapkowego*
– 150 g masła
– 120 g rodzynek + wódka do zalania
– 100 g płatków migdałowych albo posiekanych migdałów
– 120 g wiórków kokosowych
– 3 łyżki kaszy manny ( 45 g)
* w oryginale go nie ma, ale moim zdaniem fajnie przełamuje słodycz i nadaje ciekawego smaku.
Rodzynki sparzyć i odcedzić. Następnie zalać alkoholem i odstawić na kilka godzin, najlepiej na całą noc.
Płatki migdałowe albo posiekane migdały podprażyć na patelni.
Masło o temperaturze pokojowej utrzeć , aby zrobiło się bardziej plastyczne i miękkie. Partiami dodawać do niego kajmak – również temperatury pokojowej. Następnie należy dodać serek i wymieszać. Wrzucić odsączone rodzynki i pozostałe składniki. Na koniec wlać 5 łyżek wódki, w której namaczały się rodzynki. Wymieszać.
Polewa:
– 100 g czekolady mlecznej
– 1 łyżka masła
– 3 łyżki mleka
Do miski wrzucić wszystkie składniki. Położyć na większym naczyniu wypełnionym wrzątkiem. Spód naczynia ze składnikami nie może dotykać wody. Czekolada powinna roztapiać się dzięki styczności z parą, a nie wodą.
Na jeden blat ciasta wyłożyć całą masę. Przykryć drugim blatem. Wyłożyć na wierzch polewę. Odstawić w chłodne miejsce na całą noc. Wtedy masa stężeje, a blaty skruszeją.
Nie polecam wkładać do lodówki, ponieważ masa za szybko sztywnieje i blaty za bardzo nie nasiąkają kremem, który swoje płyny szybko usztywnił.
6 komentarzy
el
Meg, w składnikach na masę jest kasza manna, natomiast w opisie wykonania nie mogę się jej doszukać, co trzeba z nią zrobić??
Meg
"Wrzucić odsączone rodzynki i pozostałe składniki" pod tym słowami kryją się bakalie oraz kasza manna 🙂 Wystarczy ją wsypać razem z wiórkami, rodzynkami i migdałami. Pozdrawiam! 🙂
Łukasz Majchrowski
Brzmi mega smakowicie 😉
aska
pyszności 🙂
Unknown
Czy można zrobić bez wiórków kokosowych? Czy należy wtedy dać więcej rodzynek, migdałów i kaszy manny?
just_megik
Hej 🙂 Wiórki kokosowe usztywniają krem, dlatego jeśli nie chcesz ich używać, to polecam użyć zmielonych ma mąkę migdałów albo orzechów ziemnych, jednak zdecydowanie mniej- jakieś 60-70 gramów. Drugim sposobem jest dosypanie mleka w proszku, pokruszonych herbatników/ biszkoptów albo kaszy manny. Najważniejsza jest konsystencja 🙂