Ciastka, bułeczki, rogaliki,  Inne ciasta,  Śniadanie

Scones z masą pralinową

Scones to angielskie bułeczki mogące przybrać różną postać. Podawane na śniadanie albo jako deser. Często występują w towarzystwie dżemu , bitej śmietany i serka.
U mnie wersja bardziej jesienna: orzechowo-karmelowy krem na bazie serka z dodatkiem miodu i czekolady. Danie idealne na pocieszenie , gdy za oknem szaro i buro 🙂
 
SCONES:
inspiracja: tutaj
– 3 szklanki mąki pszennej
– 1/3 szklanki cukru drobnego
– 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
– 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
– 130 g masła
– 1 jajko
– 2/3 szklanki śmietany gęstej 18%
– 1/3 szklanki maślanki
– szczypta soli
– 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Mąkę przesiać. Dodać sól, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i cukier. Dodać zimne masło. Wymieszać ,aż powstanie coś na wzór piasku. Wbić jajko i wymieszać. Wlać maślankę, śmietanę i ekstrakt. Wyrobić ciasto. Może czasem się lekko kleić, ale nie należy na tym etapie dodawać mąki.
 
MASA PRALINOWA:
– 150 g cukru brązowego
– 200 g orzechów laskowych podprażonych
– 70 g migdałów blanszowanych
– 1 łyżka masła
– 1/3 szklanki wody
Ponadto:
– 300 g sera naturalnego Arla Apetina
– 1 opakowanie budyniu – proszek
– 1 żółtko
– 3 łyżki mleka w proszku pełnego
– 1 tabliczka czekolady białej/ karmelowej
Do garnka wlać wodę, dodać masło i wsypać cukier. Gotować na małym ogniu , aż cukier się roztopi. Nie mieszać niczym. Można jedynie poruszać garnkiem w celu równomiernego rozprowadzenia. Gdy syrop nabierze złotego koloru wrzucić orzechy i migdały. Całość dobrze wymieszać.
Wyłożyć na blaszkę z papierem do pieczenia.
Odstawić do przestudzenia.
Zimna masa powinna być twarda, lekko klejąca.
Należy odrywać kawałki orzechów i zmielić na masę. Można za pomocą blendera z misą albo w maszynce do mielenia. W drugim przypadku wystarczy jeden raz z najmniejszą nakładką – ja stosowałam tę metodę i się sprawdziła.
Zmielona masa powinna być mokra, przypominać trochę marcepan. Jeśli jest sucha, należy dodać odrobinę wody.
Czekoladę rozpuścić i lekko ostudzić, może być letnia.
Do tak przygotowanej masy pralinowej należy dodać pozostałe składniki. Całość wymieszać,
FORMOWANIE I PIECZENIE
Stolnicę posypać mąkę. Rozwałkować ciasto – wierzch również oprószyć, aby nic nie przyklejało się do wałka. Powinien powstać prostokąt o długości ok. 40 cm i szerokości 20 cm.
Rozsmarować masę i złożyć na trzy części – nie zawijać w rulon, lecz w kwadraty.
Ułożyć na blasze z papierem do pieczenia.
Należy piec w 180 stopniach C przez ok. 25 minut, aż scones będą złociste.
Podawać z dodatkiem serka i polewą czekoladową.
Tak wygląda czysta  bez sera) masa pralinowa po zmieleniu. 

4 komentarze

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *