FIT Słone,  Obiad/Kolacja,  Wegetariańskie

Pełnoziarniste penne w ziołowo-kremowym sosie.

Bardzo zielono i kremowo. Barwy natury. Wszystko delikatnie doprawione , bo przecież zioła są najlepszą przyprawą. Żadne nienaturalne wzmacniacze smaku, które tylko tłumią , to co najlepsze.
Propozycja zdrowego obiadu przyrządzonego zgodnie z zamysłem użycia zielonych warzyw i ziół. Efekt bardzo smaczny….
Pełnoziarnisty makaron penne z zielonymi warzywami w kremowym sosie serowym z dodatkiem pesto!

SKŁADNIKI:

– 120 g makaronu pełnoziarnistego penne ( surowego)
– 1 duża cebula
– 200 g gotowanego brokuła
– 200 g gotowanej brukselki
– 150 g serc karczocha w zalewie ( po odsączeniu)
– 70 g liści szpinaku mrożonego
– 1 łyżka oliwy z oliwek
– kapary dla smaku
– kilka oliwek dla smaku

SOS:
– 100 g sera Arla Apetina Pesto&Rukola
– 5 łyżek śmietany gęstej 12% *
– 1 pęczek szczypiorku
– 2 łyżki koperku świeżego
– 1 garść posiekanej rukoli
– 1/3 łyżeczki pesto
– sól i pieprz

* w wersji lżejszej można pół zastąpić gęstym jogurtem naturalnym.

Makaron ugotować al dente. Odcedzić

Cebulę posiekać, posolić i zeszklić na oliwie. Dodać przekrojoną na pół brukselkę ( mniejsze kulki można zostawić), szpinak i serca karczocha.

Brokuł drobno posiekać. Można zostawić kilka większych kawałków dla podkreślenia różnorodności struktur 😀
Dodać go do warzyw.

Wszystkie składniki na sos wymieszać ze sobą.

Makaron wymieszać z sosem i wrzucić warzywa. Całość podgrzać w garnku pamiętając o mieszaniu. Na koniec dodać oliwki i kapary.

Gotowe 🙂

Na zdjęciach nie została zaprezentowana cała porcja, część została w garnku… Więc pocieszam głodomorów takich jak ja:  ze spokojem zaspokoicie swój apetyt 😀



 

 

One Comment

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *