Pełnoziarniste penne w ziołowo-kremowym sosie.
Bardzo zielono i kremowo. Barwy natury. Wszystko delikatnie doprawione , bo przecież zioła są najlepszą przyprawą. Żadne nienaturalne wzmacniacze smaku, które tylko tłumią , to co najlepsze.
Propozycja zdrowego obiadu przyrządzonego zgodnie z zamysłem użycia zielonych warzyw i ziół. Efekt bardzo smaczny….
Pełnoziarnisty makaron penne z zielonymi warzywami w kremowym sosie serowym z dodatkiem pesto!
SKŁADNIKI:
– 120 g makaronu pełnoziarnistego penne ( surowego)
– 1 duża cebula
– 200 g gotowanego brokuła
– 200 g gotowanej brukselki
– 150 g serc karczocha w zalewie ( po odsączeniu)
– 70 g liści szpinaku mrożonego
– 1 łyżka oliwy z oliwek
– kapary dla smaku
– kilka oliwek dla smaku
SOS:
– 100 g sera Arla Apetina Pesto&Rukola
– 5 łyżek śmietany gęstej 12% *
– 1 pęczek szczypiorku
– 2 łyżki koperku świeżego
– 1 garść posiekanej rukoli
– 1/3 łyżeczki pesto
– sól i pieprz
* w wersji lżejszej można pół zastąpić gęstym jogurtem naturalnym.
Makaron ugotować al dente. Odcedzić
Cebulę posiekać, posolić i zeszklić na oliwie. Dodać przekrojoną na pół brukselkę ( mniejsze kulki można zostawić), szpinak i serca karczocha.
Brokuł drobno posiekać. Można zostawić kilka większych kawałków dla podkreślenia różnorodności struktur 😀
Dodać go do warzyw.
Wszystkie składniki na sos wymieszać ze sobą.
Makaron wymieszać z sosem i wrzucić warzywa. Całość podgrzać w garnku pamiętając o mieszaniu. Na koniec dodać oliwki i kapary.
Gotowe 🙂
Na zdjęciach nie została zaprezentowana cała porcja, część została w garnku… Więc pocieszam głodomorów takich jak ja: ze spokojem zaspokoicie swój apetyt 😀
One Comment
Konczi i Szpileczka
Przepyszne połączenie smaków 🙂 Jestem pewna, że bardzo by mi smakowała Twoja propozycja 🙂