Drożdżowe,  Pieczywo,  Śniadanie

Mega drożdżówki z serem!

Czas na po-weekendowe pieczenie!

Wyśmienite i duuuże drożdżówki wypełnione po brzegi masą serową. Delikatne i mięciutkie , wilgotne od sera z waniliową nutą … idealne do szkoły i pracy :):)

Próbować, próbować, bo szkoda nie skosztować 😀

PRZEPIS: 10 bułeczek
Źródło: “Domowy wypiek chleba” Małgorzata Puzio
– 500 g mąki pszennej
– 2 jajka
– 150 ml mleka
– 100 ml słodkiej śmietany 12% albo 18%
– 80 g masła
– 25 g świeżych drożdży
– 80 g cukru
– 1/2 łyżeczki soli
– 500 g sera twarogowego
– 4 łyżki miękkiego masła
– 2 żółtka
– 1 opakowanie cukru waniliowego
– 100 g cukru pudru
Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku. Dodać 1 łyżeczkę cukru i 50 g mąki. Wymieszać i odstawić na 15 minut, aż rozczyn wyrośnie.
Pozostałą mąkę przesiać i wymieszać z solą.
Masło rozpuścić.
Jajka ubić z cukrem na białą masę. Dodać śmietanę, rozczyn i mąkę. Wyrobić ciasto , aż będzie gładkie. Stopniowo wlewać masło i dalej wyrabiać. Ciasto powinno odchodzić od ręki.
Gładkie i jednolite należy włożyć do miski wysmarowanej olejem i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce , aż podwoi swoją objętość – zazwyczaj 60-70 minut.
Serek należy zmielić. Żółtka utrzeć z cukrem zwykłym i waniliowym. Dodać ser i masło. Całość dobrze wymieszać.
Wyrośnięte ciasto uformować na kształt prostokąta ok. 30 x 23. Posmarować całość nadzieniem.
Zawinąć wzdłuż dłuższego boku na 3 razy, tak aby powstał długi prostokąt, nie rulon.
Pokroić na 10 mniejszych prostokątów. Naciąć w środku zostawiając na górze i na dole 2 centymetry nieprzecięte. Chwycić za boki i delikatnie rozpłaszczyć rozprowadzając boczne części na bok.
Układać na blasze z papierem do pieczenia. Zostawić do wyrośnięcia 20 minut. Posmarować jajkiem wymieszanym z odrobiną mleka.
Bułeczki należy piec w 180 stopniach C przez ok. 25 minut.

5 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *