Ciasto bananowe z praliną i kremem karmelowym.
Ten przepis nie należy do tych ekspresowych, ale za to jest prosty , wyjątkowo smaczny , wilgotny i mięciutki….
Bananowe blaty przekładane domowym kremem karmelowym, zwieńczone praliną z solonych orzeszków. Brzmi za słodko? Nic bardziej mylnego, ciasto wbrew pozorom nie jest przesłodzone ani mdłe. Ręka sama sięga po kolejne kawałki.
Polecam do wypróbowania 🙂
Przepis jest moją wariacją z oparciem o te źródła:1) Banana cake recipe , 2) Honey what’s cooking ,3) Allrecipes ,
CIASTO BANANOWE:
– 4 szklanki mąki
– 5 jajek
– 1 i 1/3 szklanki cukru
– 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
– 2/3 szklanki masła
– 1/3 szklanki oleju
– 1 i 1/3 szklanki maślanki
– 2 szklanki papki z bananów*
– 2 łyżki soku z cytryny
– 1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– szczypta soli
* Banany pokroić, dodać 1 łyżkę cukru i podsmażyć, aż się rozpadną.
Mąkę wymieszać z solą, sodą oczyszczoną, proszkiem do pieczenia.
Do miękkiego masła dodać olej i cukier . Utrzeć na puszystą masę. Dodawać stopniowo po jednym jajku dalej ucierając.
Do papki z bananów dodać sok z cytryny. Wymieszać z maślanką.
Do masy jajeczno-maślanej dodawać na przemian mąkę i banany z maślanką. Mieszać do całkowitego połączenia.
Ciasto podzieliłam w stosunku 2/3 i 1/3.
Standardową formę prostokątną wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać 2/3 ciasta i piec w 180 stopniach przez 30-35 minut – do suchego patyczka. Wystudzić.
Następnie upiec drugi blat z 1/3 ilości ciasta. W tej samej temperaturze, ale czas pieczenia ok. 25 minut.
Wystudzić.
KREM KARMELOWY WERSJA I
– 1 puszka kajmaku
– 250 ml kremówki
– 150 g sera kanapkowego naturalnego
– 60 g masła
– 1 usztywniacz do śmietany
Kajmak podgrzać z masłem. Ostudzić.
Śmietanę zmiksować na sztywno z usztywniaczem.
Do kajmaku dodać najpierw serek., Wymieszać. Następnie w 3 partiach ubitą śmietanę.
Włożyć do lodówki
KREM KARMELOWY WERSJA II
Tutaj kajmak robimy od podstaw, jest jeszcze lepszy do kupnego.
– 1 szklanka kremówki
– 1/2 szklanki mleka
– 50 g czekolady białej
– 200 g cukru
– 60 g masła
PLUS: 250 ml kremówki , 1 usztywniacz, 150 g sera kanapkowego naturalnego
Cukier przesypać na patelnię i roztopić na małym ogniu – nie mieszać niczym. Ewentualnie można robić okrężne ruchy patelnią.
Dodać mleko i kremówkę. Będzie tzw. reakcja wybuchowa. Cały czas gotować na małym ogniu. Należy czekać, aż cukier ponownie się roztopi i połączy z płynami. Gotować , aż masa nabierze karmelowego koloru i będzie miała konsystencję gęstego sosu.
Jeśli po wylaniu łyżeczki na talerzyk masa dość szybko gęstnieje, ale jest plastyczna , nie twardnieje – krem jest gotowy. Jeśli jest za twarde , dodać trochę mleka.
Do gotowej masy dodać masło i czekoladę. Wymieszać do rozpuszczenia. Odstawić do całkowitego przestudzenia.
Do gotowego kajmaku dodać najpierw serek, a następnie w trzech partiach śmietanę.
PRALINA:
– 100 g orzeszków solonych
– 100 g orzechów laskowych, włoskich albo pekan
– 1 łyżka miodu
– 2 łyżki cukru
– 1 łyżeczka masła
– 2 łyżki mleka
– 1 łyżka wody
Na patelnię wlać wodę, mleko. Dodać cukier i miód. Rozpuścić,
Wrzucić pokrojone orzechy i masło. Gotować, aż powstanie sos karmelowy.
Przełożyć na formę z papierem do pieczenia. Podpiec przez 5 minut w 150 stopniach C.
Ostudzić.
Część orzeszków zmielić w młynku , drugą część drobno połamać najlepiej za pomocą tłuczka 🙂
PRZEKŁADANIE:
Blat z 2/3 ilości ciasta przekroić na pół. Dół włożyć do formy. Z górnej warstwy zeskrobać delikatnie wierzch – za pomocą widelca. Wtedy krem będzie dobrze się trzymał.
Z blatu zrobionego z 1/3 ilości ciasta pozbyć się przypieczonej warstwy wierzchniej – delikatnie odkrawając nożem albo nitką. Spód zeskrobać widelcem.
Na pierwszy blat wyłożyć trochę ponad 1/3 kremu, przykryć blatem z 1/3 ilości ciasta, znów krem i na to warstwa wierzchnia. Posmarować resztą kremu, posypać praliną.
Pozostałe po cieście okruchy można podpiec w piekarniku i wtedy wykorzystać jako posypka na wierzch albo zjeść oddzielnie – dzieciaki na pewno by się ucieszyły 😀
Gotowe!
Można zrobić wersję łatwiejszą z kupionym kajmakiem albo pokusić się o zrobienie własnej wersji. Niezależnie od wyboru ciacho jest wyborne 😀
8 komentarzy
Anonimowy
wygląda cudownie! wcale się nie dziwię, że tak szybko znika 😉
Meg
W moim żołądku wylądowała pokaźna ilość tego ciacha , jestem fanką karmelowych smaków 😀
Nashelly
Dekadenckie! pycha 😉 Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
Meg
Dziękuję Ci bardzo , będę zaglądać do Ciebie! 🙂
Anonimowy
przekładańce to ciasta, które robię tylko na jakieś okazje, ale Twój przepis muszę sobie zapisać! zdecydowanie moje smaki, bardzo ładnie się prezentuje, ekstra 🙂
Meg
U mnie z przekładańcami jest tak samo – ten był akurat na urodziny brata 😀 W weekend wolę szybsze wypieki 🙂 Dzięki!
sara
na prawdę ciekawy przepis 🙂 będę zaglądała tutaj częściej jeśli rzeczywiście pojawiają się tak wspaniałe przepisy 🙂
Meg
Bardzo się cieszę! Będzie mi miło 🙂