Zdrowe kotlety z cieciorki (bez glutenu)
Ostatnio jest to mój numer jeden!
Zajadam się nimi na obiad w towarzystwie kaszy/ ryżu i sosu pomidorowego albo po prostu na kolację z dodatkiem sałaty
Bardzo aromatyczne z dodatkiem ziół kotleciki, do tego proste i szybkie …
Polecam koniecznie 🙂
PRZEPIS:
ok. 7 kotletów
– 1 puszka cieciorki
– 1 żółtko
– 2 płaskie łyżki twarogu albo serka smakowego
– 2 płaskie łyżki mąki gryczanej
– 1 cebulka
– 1 ząbek czosnku
– szczypiorek i koperek
– przyprawy: papryka słodka, trochę curry, sól i pieprz
– oliwa z oliwek
Cebulę i czosnek drobno posiekać i zeszklić na odrobinie oliwy z oliwek – pół łyżeczki.
Cieciorkę zmiksować na gładką masę. Dodać serek, żółtko i mąkę gryczaną. Następnie cebulkę i czosnek. Na koniec doprawić, wrzucić szczypiorek i koperek. Całość zamieszać.
Formować kulki, rozpłaszczyć je trochę i delikatnie obtoczyć w mące gryczanej z dodatkiem siemienia lnianego. Smażyć na niewielkiej ilości tłuszczu.
Kotlety można również upiec w piekarniku – 180 stopni C, aż się zrumienią.
Podawać z sosem jogurtowym albo czosnkowym i dodatkową porcją świeżego koperku – świetnie tutaj pasuje 🙂
U mnie też w postaci wieżyczki z polędwicą drobiową.
2 komentarze
Magdalena Kuchaja
pyszne! i nikomu mięsko niepotrzebne 🙂
Anonimowy
świetny pomysł, akurat mam puszkę cieciorki w zanadrzu 🙂