FIT Słone,  Obiad/Kolacja,  Wegetariańskie

Pieprzna papryka nadziewana kaszą gryczaną i warzywami

Wyrazista, lekko pikantna, z dużą ilością pieprzu i kwaśnym posmakiem dzięki ogórkom kiszonym!

Ogórek i kasza komponują się według mojego smaku bardzo dobrze.

Ser i pieprz to też dobre połączenie…

No a warzywa pasują wszędzie 😉

PRZEPIS
– 2 papryki
– 100 g surowej kaszy gryczanej
– 100 g twarożku już z pieprzem albo zwykły i doprawić świeżo mielonym
  pieprzem
– 1 cebula czerwona
– kawałek pora
– 300 g cukinii
– 1 papryczka chilli
– 350 g pieczarek
– 2 ogórki kiszone
– 3 pomidory
– 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
– 1 łyżka masła
– 1 łyżka oliwy z oliwek
– 1/5 łyżeczki ostrej papryki wędzonej
– sól do smaku
– 1 ząbek czosnku
– 15 g ziaren słonecznika
– kawałek mozzarelli
– rukola do podania
Papryki pokroić na pół i pozbyć się nasion.
Podpiec przez 20 minut w 180 stopniach C. Po tym czasie wyciągnąć.
Kaszę ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu – zazwyczaj 20 minut. Ostudzić i wymieszać z serkiem z dodatkiem pieprzu.
Cebulę i por pokroić. Posolić i zeszklić na maśle. Wrzucić cukinię – najpierw podsmażyć, następnie poddusić poprzez dodanie odrobiny wody.
Na oddzielnej patelni rozgrzać oliwę z oliwek i podsmażyć na rumiano pieczarki. Papryczkę chilli przekroić i pozbyć się nasion. Następnie posiekać. Dodać do pieczarek i chwilę podprażyć.
Pieczarki dodać do pozostałych warzyw. Czas na pokrojone pomidory. Całość dusić, aż miąższ z pomidorów zmięknie.
Doprawić solą i wędzoną papryką. Dodać wyciśnięty przez praskę czosnek i koncentrat pomidorowy. Całość wymieszać.
Ogórki zetrzeć na tarce i pozbyć się nadmiaru soku. Ziarna słonecznika uprażyć na suchej patelni.
Ogórki i słonecznik wmieszać do nadzienia.
Do warzyw dodać kaszę gryczaną wcześniej wymieszaną z serkiem.
Do papryk nakładać nadzienie i zapiec w 180 stopniach ( termoobieg) przez 10 minut. Położyć kawałek mozzarelli i piec aż się zrumieni.
Na talerzu ułożyć rukolę, a na to paprykę.
Smacznego! 
Polecam do wypróbowania to połączenie smaków 🙂
 

One Comment

  • Anonimowy

    kaszą gryczaną jeszcze nie nadziewałam warzyw, ale chyba najwyższa pora! na pewno zdrowiej niż zwykłym ryżem 🙂

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *