Niemieckie ciasto czekoladowe.
Niebo w gębie … Dla mnie rewelacyjny wypiek.
Tradycyjna ( przynajmniej mam taką nadzieję) receptura na znane ‘Niemieckie Ciasto Czekoladowe – German Chocolate Cake, którego korzenie pochodzą z USA , a określenie niemieckie odnosi się do nazwy czekolady 🙂
Bardzo lubię próbować przepisów na światowe słodycze… ciast ,które należy przetestować ze względu na pochodzenie i tradycję.
Tak też było w tym przypadku.
Ciasto jest cięższe od biszkoptu, ale lżejsze od brownie. Miękkie, wilgotne, ale dość ciężkie. Przełożone przepysznym kremem z mleka skondensowanego, wiórków kokosowych i orzechów pekan.
Ubóstwiam!
Ciasto czekoladowe:
Forma prostokątna 30×21 cm ( mierzone od spodu)
– 2 szklanki mąki
– 4 jajka
– 1 szklanka maślanki
– 170 g masła
– 2 łyżki kakao
– 150 g czekolady ( uzyłam 100 g mlecznej, 50 g gorzkiej)
– 1 i 1/3 szklanki cukru
– 1 łyżeczka aromatu waniliowego
– 1 łyżeczka sody oczyszczonej
– szczypta soli
+ do ciasta dodałam 50 g posiekanej czekolady – dodatkowo, nie jest konieczna.
Masło włożyć do garnka, wsypać cukier i gotować na małym ogniu, aż składniki się rozpuszczą. Dodać czekoladę. Mieszać do całkowitego połączenia składników. Odstawić.
2 całe jajka, 2 żółtka wymieszać z maślanką i aromatem waniliowym. Wlać czekoladę z masłem i cukrem. Zmiksować.
Mąkę przesiać. Dodać sól , sodę i kakao. Wsypać do mokrych składników i wymieszać.
2 pozostałe białka ubić i połączyć delikatnie z ciastem. Białka dodać do masy w dwóch partiach.
Ciasto przelać do formy i piec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez ok. 30 minut.
Ostudzić.
Krem:
– 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
– 1/3 szklanki śmietany kremówki ( dodałam żeby zwiększyć ilość kremu)
– 1 i 1/3 szklanki wiórków kokosowych
– 1 szklanka posiekanych orzechów pekan ( można użyć orzechów włoskich)
– 4 żółtka
– 100 g masła
– 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Mleko skondensowane przelać do garnka,dodać masło i ekstrakt. Podgrzewać na małym ogniu.
Żółtka ubić ze śmietanką. Gdy mleko będzie już bardzo ciepłe, zmniejszyć ogień i wlać mieszankę jajeczną. Mieszać, żeby masa się nie przypaliła. Gdy już całość lekko zgęstnieje dodać wiórki kokosowe i orzechy.
Wiórki kokosowe można podprażyć -moim zdaniem są wtedy zdecydowanie bardziej aromatyczne.
Przełożenie:
Ciasto przekroić na pół. Wyłożyć połowę kremu , przykryć drugim blatem i na wierzch reszta kremu.
Całość można polać polewą czekoladową w postaci zygzaków – u mnie czekolada mleczna i gorzka.
Schłodzić w lodówce przez 1 godzinę.
SMACZNEGO!
8 komentarzy
Konczi i Szpileczka
Zapowiada się smaczne Twoje ciasto 🙂
Dominika Róg
mniam! super! serdecznie zapraszam do akcji ciacho na widelcu:
http://zmiksowani.pl/akcje-kulinarne/ciacho-na-widelcu
panimagoga
Mniam! Bardzo apetyczne połączenie smaków!
gin
Mmm, same w nim pyszności, musiało smakować bajecznie 🙂
Anonimowy
Mniam, czekolada i kokos to jest niebiańskie połączenie! 🙂 Mam tylko jedną, małą uwagę, to ciasto nie jest bynajmniej niemieckiego pochodzenia, nazwa pochodzi od marki czekolady dostępnej w USA, której używano do jego wykonania.
Meg
Zgadzam się z Tobą: ciasto jest niemieckie tylko z nazwy, co nie zmienia się faktu, że należy do światowych słodyczy 🙂 Powinnam była napisać z dużej litery całą nazwę, wtedy pewnie nie byłoby to tak mylące , dzięki za uwagę! 🙂
Anonim
Słowo “German” wzięło się od nazwiska autora tego ciasta (z tego co wiem ) ?
just_megik
Ooo, dobrze wiedzieć 😀 Ukłon dla autora ciasta, bo jest pyszne 😉