Ciasta z kremem,  Czekolada,  Tarty/ Ciasta kruche

Ciasto waniliowo-czekoladowe z wiśniową nutą.

Przyznam, że nie wiedziałam do końca jak nazwać to ciasto. Powstało ono spontanicznie… Chciałam zrobić ciasto przekładane o smaku , który będzie odpowiadał większości osobom. Gdy nie jesteśmy pewni preferencji innych , lepiej wtedy sięgnąć po coś klasycznego, ale sytuacja wymagała dodatkowo czegoś bardziej “złożonego”.

Powstało tym samym przepyszne-  naprawdę , bo zniknęło w mig  – ciasto kruche i biszkopt czekoladowy, całość przełożona kremem waniliowym i ozdobiona polewą czekoladową z płatkami migdałowymi,  a dla podkręcenia smaku dodatek w postaci dżemu wiśniowego 😉

Ciasto polecam zrobić dzień wcześniej , wtedy wszystkie składniki się “przegryzą”, a polewa i krem stężeją.

Ciasto kruche:
forma prostokątna 20×32
– 3 szklanki mąki
– 1/3 szklanki cukru pudru
– 250 g masła – zimnego
– 3 łyżki śmietany kwaśnej
– 1 jajko + 1 żółtko
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– szczypta soli
Mąkę przesiać, dodać sól i cukier puder . Wrzucić pokrojone na kawałki masło i posiekać nożem do powstania zacierek czy okruchów. Dodać śmietanę , jajko i żółtko. Całość zagnieść do powstania jednolitej kuli – nie formować za długo, aby masło za bardzo nie zmiękło.
Podzielić na 2 części i schłodzić w lodówce przez 45 minut.
Schłodzone ciasto rozwałkować. Przygotować 2 formy do pieczenia i wyłożyć je papierem do pieczenia.
Każdy placek należy piec oddzielnie. Przed włożeniem do pieca nakłuć ciasto widelcem.
Piekarnik nagrzany do 180 stopni C, czas pieczenia ok. 35 minut.
 
Biszkopt kakaowy:
– 4 jajka – temp. pokojowa
– 1/2 szklanki cukru drobnego
– 2/3 szklanki mąki pszennej
– 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
– 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
– szczypta soli
– 2 łyżki kakao ( płaskie)
Białka oddzielić od żółtek.
Do białek dodać sól i zacząć miksować. Gdy już będą prawie całkowicie sztywne dodawać partiami cukier. Następnie wbijać po jednym żółtku.
Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz kakao. Powoli wsypywać do masy i mieszać za pomocą trzepaczki – delikatnie, lepiej nie używać na tym etapie miksera.
Ciasto przelać do formy z papierem do pieczenia , ale bez tłuszczu!

Piekarnik nagrzany do 170 stopni, a czas pieczenia 25-30 minut , do suchego patyczka.

Ciasto wyciągnąć i zrzucić na ziemię z wysokości 20 centymetrów. Z formy wyjąć dopiero po wystudzeniu.
Krem waniliowy: 
– 850 ml mleka
– 1 budyń waniliowy
– 4 żółtka + 1 jajko całe
– 120 g cukru
– 1 opakowanie cukru wanilinowego albo 1 łyżeczka ekstraktu
– 4 łyżki mąki pszennej
– 100 g masła
800 ml mleka zagotować.
Żółtka i całe jajko zmiksować z cukrem na białą i puszystą masę. Wlać pozostałe 50 ml mleka, wsypać mąkę pszenną i budyń. Całość zmiksować.
Gotujące się mleko wlać do masy jajecznej i szybko mieszać. Następnie z powrotem przelać do garnka i postawić na małym ogniu. Gotować, aż masa stężeje i powstanie krem budyniowy.
Zdjąć z ognia. Dodać masło i mieszać, aż składniki się połączą.
Masę przykryć folią spożywczą , tak aby dotykała wierzchu. Zapobiegnie to powstaniu suchej warstwy na górze – jak to bywa przy kremach budyniowych.
Polewa:
– 150 g czekolady gorzkiej
– 50 g masła
– 2 łyżki śmietany kremówki
Do masła dodać śmietankę i roztopić na małym ogniu. Zdjąć i wrzucić czekoladę. Mieszać, aż czekolada się rozpuści i powstanie jednolita polewa.
+ 1 słoik dżemu wiśniowego
+  Płatki migdałowe.
Przełożenie: 
Ciasto kruche – połowa kremu waniliowego –  biszkopt kakaowy – dżem wiśniowy cały – druga połowa kremu –  kruche ciasto – polewa i płatki migdałowe.

6 komentarzy

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *