Ciasta z kremem,  Ciasta z owocami,  Inne ciasta,  Torty

Ciasto dyniowe z pianką jogurtową i galaretką.

Mogę powiedzieć, że jesienne smaki zawitały już w mojej kuchni.

Z jednej strony “niestety”, bo lato już zmierza w inną stronę, ale pocieszam się tym, że jesień ma też swój urok.

Na przykład w postaci tego ciasta 😉

Dziś chcę podzielić się z Wami przepisem na ciasto dyniowe z dodatkiem serka smakowego, zwieńczone pianką jogurtową i nektarynkami w galaretce.

Jeszcze owocowo, ale już z jesiennym akcentem 🙂 Polecam, bo jest pyszne i lekkie!



Ciasto dyniowe:

– 1/2 szklanki puree z dyni
– 1/2 szklanki cukru
– 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej
– 1/3 szklanki maślanki
– 1/3 szklanki serka Almette gruszka z jabłkiem
– 2 łyżki budyniu waniliowego – proszek
– 2 jajka
– 1/2 łyżeczki cynamonu
– 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
– 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
– 3 łyżki oleju
– szczypta soli

+ do nasączenia : 50 ml soku jabłkowego

Mąkę przesiać i wymieszać z solą, sodą oczyszczoną, proszkiem do pieczenia, budyniem i cynamonem.

Jajka ubić z cukrem na puch. Dodać maślankę, serek i puree z dyni . Całość zamieszać.

Mąkę wsypać do mokrych składników. Na koniec dodać olej. Krótko zmiksować, do połączenia składników.

Przelać do tortownicy o średnicy 25-26 cm. Należy piec w 180 stopniach przez 40 minut.

Ciasto ostudzić.

Górną warstwę należy odciąć – dzięki temu pianka lepiej przyklei się do ciasta.
Ciasto nasączyć sokiem w dwóch turach z 1 godzinnym odstępem.



Pianka jogurtowa: 

– 1 galaretka brzoskwiniowa
– 1/3 szklanki cukru pudru
– 700 g jogurtu greckiego albo bałkańskiego ( ważne, żeby był gęsty)
– 150 g serka Almette “gruszka z jabłkiem”
– 150 ml wrzątku
– 4 łyżki żelatyny
– 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Jogurt zmiksować z cukrem pudrem i ekstraktem waniliowym.

Żelatynę i galaretkę rozpuścić w 170 ml wrzątku. Trochę przestudzić cały czas mieszając.

Wlewać delikatnie i powoli do jogurtu i miksować na średnich obrotach. Ważne żeby miksowanie i dodawanie żelatyny odbywało się w tym samym czasie. Dzięki temu składniki dobrze się połączą.

Piankę od razu wylać na spód dyniowy. Odstawić do stężenia.

Wierzch:

– 3 nektarynki/ brzoskwinie/ jabłka
– 1 galaretka brzoskwiniowa

Nektarynki pokroić w mniejszą kostkę.

Galaretkę rozpuścić w 400 ml wrzątku – zgodnie z instrukcją na opakowaniu, zmniejszyć tylko ilość wody z 500 na 400 ml. Dobrze rozpuścić. Odstawić do przestudzenia, ale nie stężenia!

Do letniej galaretki dodać owoce i całość wylać na piankę.

Odstawić do stężenia w chłodne miejsce.



Gotowe! 
Prosto i smacznie 🙂



 

3 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *