Ciasta z owocami,  Inne ciasta,  Tarty/ Ciasta kruche

Ciasto Bretońskie ze śliwkami – francuska rozpusta

ciasto breton, ciasto bretońskie, gateau breton

Ciasto bretońskie- to ciasto nie potrzebuje zbyt wielu rekomendacji i zachęcających słów, jak już je zrobisz. Tak naprawdę wystarczy położyć na stole i tyle- resztę pracy zrobi za Ciebie 😉 Ja jestem osobiście oddana francuskim łakociom , dla mnie wszystkie są strzałem w dziesiątkę!

Maślane smaki, wypieki prosto z pachnącej cukierni, różnorodność struktur – chrupiące, a zarazem niezwykle delikatne croissanty, tarty z kremowym nadzieniem, bagietki , które można zajadać bez dodatków, czekolada i niebiański creme patissiere … To jest właśnie rozpusta! 🙂 Bez wątpienia Gateau breton, czyli ciasto bretońskie urzeka prostotą i cudownym smakiem!

A propos uczty – polecam zrobić właśnie ciasto bretońskie , bardzo maślane, kruche i subtelne 😉

Przełożone nadzieniem ze śliwek i to wszystko …Mogłoby się wydawać, że ciasto jest trochę “ubogie” w porównaniu z przekładańcami, które zresztą też ubóstwiam….Ale gwarantuję, że tutaj nic więcej nie jest potrzebne. Pozostaje tylko się rozkoszować smakiem

CIASTO BRETOŃSKIE (Gateau Breton):
źródła moich inspiracji: tutaj , tu , tam   i jeszcze to 

– 400 g mąki (u mnie orkiszowa jasna z domieszką migdałowej i ciemnej orkiszowej)
– 250 g masła
– 200 g cukru pudru albo drobnego (użyłam tylko 100 gramów cukru pudru i dosłodziłam stewią- 10 tabletek)
– 5 żółtek
– 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
– szczypta soli
– ekstrakt waniliowy

Mąkę przesiać. Dodać sól i cukier. Wymieszać. Następnie proszek do pieczenia i ponownie wymieszać. Do suchych składników na ciasto breton wkroić zimne masło i całość posiekać. Następnie wbić żółtka, dodać ekstrakt waniliowy i zagnieść całe ciasto.
Ciasto bretońskie jest ciastem kruchym, więc w przeciwieństwie do ciasta drożdżowe nie lubi długiego wyrabiania 🙂
Podzielić ciasto na 2 części – u mnie spód troszkę większy. Schłodzić w lodówce przez minimum 1 godzinę. Można też zostawić ciasto na noc.

Smażone śliwki: 

– 400 g śliwek
– 50 g ksylitolu/70 g erytrytolu
– 20 g masła
– 1 łyżka rumu

Śliwki pokroić. Masło rozpuścić z ksylitolem na patelni. Jeśli używasz erytrytolu, to dodaj kilka łyżek wody. Dodać śliwki i całość smażyć na średnim ogniu. Uważać, żeby śliwki się nie przypaliły. Podlać od czasu do czasu wodą, aż śliwki się rozpadną/

Nadzienie jest gotowe, gdy ze śliwek powstanie coś na wzór powideł. Na koniec dodać rum i wymieszać. Odstawić do przestudzenia. Do gateau breton możesz użyć też innego nadzienia, są nawet przepisy z wersją “nutellową”.

Przekładanie i pieczenie:

Spód tortownicy o średnicy 24-25 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boki posmarować masłem i obsypać delikatnie bułką tartą/kaszą/mąką np. migdałową czy kokosową.

Jedną cześć ciasta wyłożyć na dno formy i trochę na boki  – 1.5 cm wysokości. Wyłożyć powidła i przykryć drugim blatem ciasta. Połączyć boki ze sobą , żeby dobrze się skleiły. Wierzch posmarować jajkiem wymieszanym z odrobiną mleka albo wody. Za pomocą widelca nakreślić wzorki.

Ciasto należy piec w 170 stopniach przez ok. 45 minut.
Ciasto breton musi być złociste, jak wszystkie francuskie wypieki 😉

Bretońskie ciasto najlepiej ostudzić, gdyż ciasto kruche trochę zesztywnieje. Po wyciągnięciu może być delikatnie miękkie, zwłaszcza część spodu przy śliwkach. Ponadto po wystudzeniu nadzienie sliwkowe też się ustabilizuje.
Podsumowując- jest to jedna z lepszych tart, jaką robiłam.

ciasto bretońskie

ciasto kruche ze śliwkami, ciasto bretońskie,


ciasto bretońskie, gateau breton,
kruche ze śliwkami, tarta francuska

One Comment

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *