Rogaliki drożdżowe – pulchne i miękkie

thumbnail

Przepyszne rogaliki drożdżowe … nie –  nie są to krucho- drożdżowe, to raczej te z tych miękkich i puszystych. Rozpływają się w ustach , proste w wykonaniu , z rozmaitymi dodatkami – można nadziewać je wszystkim, co przyjdzie Nam do głowy 🙂

Do ciasta dodałam trochę mleka skondensowanego i jogurt – nie jestem pewna na sto procent, ale coś czuję , że właśnie dzięki tym składnikom są one takie delikatne, puszyste, ale nie suche. Na drugi dzień są tak samo pyszne , świeże i miękkie…

Polecam wszystkich, którzy uwielbiają drożdżowe delikatne ciasto drożdżowe, wszelkiej maści rogale, czy inne wypieki z niespodzianką w środku 😀

Ciasto:

– 600 g mąki
– 1/3 szklanki mleka skondensowanego słodzonego
– 1/3 szklanki jogurtu naturalnego
– 1/2 szklanki mleka
– 2 jajka średnie
– 1 żółtko
– 50 g cukru pudru
– 12 g drożdży suchych
– 100 g masła
– szczypta soli

Jajka i żółtko wymieszać z cukrem. Dodać mleko zwykłe, skondensowane i jogurt.

Masło roztopić i przestudzić.

Mąkę przesiać i wymieszać z solą. Dodać mieszankę z jajek , mleka i jogurtu. Krótko wymieszać. Wsypać drożdże suszone i wyrobić ciasto. Gdy już będzie przypominać jednolitą strukturę dolać roztopione masło i wyrobić już do końca , aż będzie elastyczne.

Ciasto jest gotowe, gdy odchodzi od blatu i ręki. W przypadku gdy klei się za bardzo , a już wyrabiamy je dłuższą chwilę- wystarczy dosypać trochę mąki. Najlepiej jednak najpierw wyrobić chwilę ciasto, ponieważ na początku ono zawsze jest bardziej klejące. Proces zagniatania sprawia, że ciasto staje się bardziej zbite , jednolite i związane 🙂

Wyrobione ciasto odstawić do wyrośnięcia na 1.5 godziny.




Nadzienie:
Według smaku, mogą to być konfitury, marmolada, serek, budyń, owoce , czekolada …. U mnie…. 



1) Jabłka z dodatkiem cukru, rodzynek i posiekanych orzechów

2) Budyń waniliowy: 1 opakowanie budyniu ugotowane w 400 ml mleka z 2 łyżkami cukru. Ostudzony nakładałam na ciasto.


Formowanie i pieczenie:

Wyrośnięte ciasto podzielić na 4 części.

Każdą rozwałkować na kształt okręgu i wykroić 8 trójkątów. Na każdy nakładać farsz i zawinąć.

Ułożyć na dużej blasze z papierem do pieczenia.

Odstawić do wyrośnięcia na 15-20 minut.

Rogaliki piec w 180 stopniach przez ok. 20 minut – po prostu do złotego koloru.

Zimne albo chociaż letnie udekorować lukrem …. albo nawet polewą czekoladą – pełna dowolność :):)

Smacznego! 🙂

13 thoughts on “Rogaliki drożdżowe – pulchne i miękkie

  1. Przepadam za takimi rogalikami. Bardzo ciekawy pomysł z tym mlekiem skondensowanym i jogurtem, musze wypróbować 🙂 Wyglądają pysznie! 🙂

  2. uwielbiam takie drożdżowe rogaliki, jak do nich przysiądę to kończę gdy widzę dno talerza 😀 najczęściej robię z marmoladą, ale szczerze mówiąc, ze wszystkim są pyszne! pozdrawiam 🙂

    1. Po rogaliki ręka automatycznie sięga 😀 z marmoladą albo powidłami też są pyszne 🙂 Pozdrawiam również!

    1. Dziękuję 🙂 Całkowicie Cię rozumiem z tym apetytem: ja często przeglądam słodkości, robię sobie ochotę, a później się okazuje, że w domu nic słodkiego nie ma, okropne uczucie 😛

  3. Witam. Rogaliki wyglądają przepysznie. Chętnie bym je zrobiła ale mam małe pytanie czy można dodać świeże drożdże? Jeśli tak to ile? I czy ten jogurt to duże opakowanie? Serdecznie pozdrawiam.

    1. W przepisie powinna być 1/3 szklanki jogurtu naturalnego – już poprawiłam, dzięki za zwrócenie uwagi 🙂 Jeśli chodzi o drożdże , to należy użyć 40 g świeżych drożdży. Warto zrobić rozczyn w całej podanej ilości mleka, plus 1/2 łyżeczki cukru i 2 łyżki mąki – wymieszać i poczekać z 10 minut, aż drożdże się ruszą 🙂 Pozdrawiam !

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Back To Top