
Rogaliki drożdżowe – pulchne i miękkie
Przepyszne rogaliki drożdżowe … nie – nie są to krucho- drożdżowe, to raczej te z tych miękkich i puszystych. Rozpływają się w ustach , proste w wykonaniu , z rozmaitymi dodatkami – można nadziewać je wszystkim, co przyjdzie Nam do głowy 🙂
Do ciasta dodałam trochę mleka skondensowanego i jogurt – nie jestem pewna na sto procent, ale coś czuję , że właśnie dzięki tym składnikom są one takie delikatne, puszyste, ale nie suche. Na drugi dzień są tak samo pyszne , świeże i miękkie…
Polecam wszystkich, którzy uwielbiają drożdżowe delikatne ciasto drożdżowe, wszelkiej maści rogale, czy inne wypieki z niespodzianką w środku 😀
Ciasto:
– 600 g mąki
– 1/3 szklanki mleka skondensowanego słodzonego
– 1/3 szklanki jogurtu naturalnego
– 1/2 szklanki mleka
– 2 jajka średnie
– 1 żółtko
– 50 g cukru pudru
– 12 g drożdży suchych
– 100 g masła
– szczypta soli
Jajka i żółtko wymieszać z cukrem. Dodać mleko zwykłe, skondensowane i jogurt.
Masło roztopić i przestudzić.
Mąkę przesiać i wymieszać z solą. Dodać mieszankę z jajek , mleka i jogurtu. Krótko wymieszać. Wsypać drożdże suszone i wyrobić ciasto. Gdy już będzie przypominać jednolitą strukturę dolać roztopione masło i wyrobić już do końca , aż będzie elastyczne.
Ciasto jest gotowe, gdy odchodzi od blatu i ręki. W przypadku gdy klei się za bardzo , a już wyrabiamy je dłuższą chwilę- wystarczy dosypać trochę mąki. Najlepiej jednak najpierw wyrobić chwilę ciasto, ponieważ na początku ono zawsze jest bardziej klejące. Proces zagniatania sprawia, że ciasto staje się bardziej zbite , jednolite i związane 🙂
Wyrobione ciasto odstawić do wyrośnięcia na 1.5 godziny.
Nadzienie:
Według smaku, mogą to być konfitury, marmolada, serek, budyń, owoce , czekolada …. U mnie….
1) Jabłka z dodatkiem cukru, rodzynek i posiekanych orzechów
2) Budyń waniliowy: 1 opakowanie budyniu ugotowane w 400 ml mleka z 2 łyżkami cukru. Ostudzony nakładałam na ciasto.
Formowanie i pieczenie:
Wyrośnięte ciasto podzielić na 4 części.
Każdą rozwałkować na kształt okręgu i wykroić 8 trójkątów. Na każdy nakładać farsz i zawinąć.
Ułożyć na dużej blasze z papierem do pieczenia.
Odstawić do wyrośnięcia na 15-20 minut.
Rogaliki piec w 180 stopniach przez ok. 20 minut – po prostu do złotego koloru.
Zimne albo chociaż letnie udekorować lukrem …. albo nawet polewą czekoladą – pełna dowolność :):)
Smacznego! 🙂


13 komentarzy
Anonimowy
Przepadam za takimi rogalikami. Bardzo ciekawy pomysł z tym mlekiem skondensowanym i jogurtem, musze wypróbować 🙂 Wyglądają pysznie! 🙂
Meg
Polecam i czekam na relację, gdy już się zdecydujesz na zrobienie 🙂
Ola
uwielbiam takie drożdżowe rogaliki, jak do nich przysiądę to kończę gdy widzę dno talerza 😀 najczęściej robię z marmoladą, ale szczerze mówiąc, ze wszystkim są pyszne! pozdrawiam 🙂
Meg
Po rogaliki ręka automatycznie sięga 😀 z marmoladą albo powidłami też są pyszne 🙂 Pozdrawiam również!
gin
Wyglądają fantastycznie! Narobiłaś mi apetytu 🙂
Meg
Dziękuję 🙂 Całkowicie Cię rozumiem z tym apetytem: ja często przeglądam słodkości, robię sobie ochotę, a później się okazuje, że w domu nic słodkiego nie ma, okropne uczucie 😛
Anonimowy
Witam. Rogaliki wyglądają przepysznie. Chętnie bym je zrobiła ale mam małe pytanie czy można dodać świeże drożdże? Jeśli tak to ile? I czy ten jogurt to duże opakowanie? Serdecznie pozdrawiam.
Meg
W przepisie powinna być 1/3 szklanki jogurtu naturalnego – już poprawiłam, dzięki za zwrócenie uwagi 🙂 Jeśli chodzi o drożdże , to należy użyć 40 g świeżych drożdży. Warto zrobić rozczyn w całej podanej ilości mleka, plus 1/2 łyżeczki cukru i 2 łyżki mąki – wymieszać i poczekać z 10 minut, aż drożdże się ruszą 🙂 Pozdrawiam !
Klaudia Cebula
Proszę o wklejenie banerku z akcji 🙂
Pozdrawiam 🙂
Klaudia Cebula
http://durszlak.pl/akcje-kulinarne/jedz-polskie-jablka
Karolina Snowarska .blog.
Już się poczęstowałam pycha.
Pozdrawiam
Zapraszam do mnie: http://karolinakuchmaci.blogspot.com/
PS: Obserwuję i liczę na rewanż
Lokowa
Wstałam rano,postanowiłam je zrobić i właśnie czekam aż wyrośnie ciasto?
just_megik
Super!!! I jak rogaliki? Udały się? 🙂