Ciastka, bułeczki, rogaliki,  Drożdżowe

Rogaliki drożdżowe – pulchne i miękkie

Przepyszne rogaliki drożdżowe … nie –  nie są to krucho- drożdżowe, to raczej te z tych miękkich i puszystych. Rozpływają się w ustach , proste w wykonaniu , z rozmaitymi dodatkami – można nadziewać je wszystkim, co przyjdzie Nam do głowy 🙂

Do ciasta dodałam trochę mleka skondensowanego i jogurt – nie jestem pewna na sto procent, ale coś czuję , że właśnie dzięki tym składnikom są one takie delikatne, puszyste, ale nie suche. Na drugi dzień są tak samo pyszne , świeże i miękkie…

Polecam wszystkich, którzy uwielbiają drożdżowe delikatne ciasto drożdżowe, wszelkiej maści rogale, czy inne wypieki z niespodzianką w środku 😀

Ciasto:

– 600 g mąki
– 1/3 szklanki mleka skondensowanego słodzonego
– 1/3 szklanki jogurtu naturalnego
– 1/2 szklanki mleka
– 2 jajka średnie
– 1 żółtko
– 50 g cukru pudru
– 12 g drożdży suchych
– 100 g masła
– szczypta soli

Jajka i żółtko wymieszać z cukrem. Dodać mleko zwykłe, skondensowane i jogurt.

Masło roztopić i przestudzić.

Mąkę przesiać i wymieszać z solą. Dodać mieszankę z jajek , mleka i jogurtu. Krótko wymieszać. Wsypać drożdże suszone i wyrobić ciasto. Gdy już będzie przypominać jednolitą strukturę dolać roztopione masło i wyrobić już do końca , aż będzie elastyczne.

Ciasto jest gotowe, gdy odchodzi od blatu i ręki. W przypadku gdy klei się za bardzo , a już wyrabiamy je dłuższą chwilę- wystarczy dosypać trochę mąki. Najlepiej jednak najpierw wyrobić chwilę ciasto, ponieważ na początku ono zawsze jest bardziej klejące. Proces zagniatania sprawia, że ciasto staje się bardziej zbite , jednolite i związane 🙂

Wyrobione ciasto odstawić do wyrośnięcia na 1.5 godziny.




Nadzienie:
Według smaku, mogą to być konfitury, marmolada, serek, budyń, owoce , czekolada …. U mnie…. 



1) Jabłka z dodatkiem cukru, rodzynek i posiekanych orzechów

2) Budyń waniliowy: 1 opakowanie budyniu ugotowane w 400 ml mleka z 2 łyżkami cukru. Ostudzony nakładałam na ciasto.


Formowanie i pieczenie:

Wyrośnięte ciasto podzielić na 4 części.

Każdą rozwałkować na kształt okręgu i wykroić 8 trójkątów. Na każdy nakładać farsz i zawinąć.

Ułożyć na dużej blasze z papierem do pieczenia.

Odstawić do wyrośnięcia na 15-20 minut.

Rogaliki piec w 180 stopniach przez ok. 20 minut – po prostu do złotego koloru.

Zimne albo chociaż letnie udekorować lukrem …. albo nawet polewą czekoladą – pełna dowolność :):)

Smacznego! 🙂

13 komentarzy

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *