Ciastka, bułeczki, rogaliki,  Drożdżowe,  Śniadanie

Drożdżówki z jabłkami i owsianą kruszonką

Bardzo klasycznie i po polsku … domowe ciasto drożdżowe i wszechobecne jabłka. Do tego nieodzowna kruszonka , tym razem z dodatkiem płatków owsianych. Jabłka wzbogacone rodzynkami , a całość udekorowana lukrem …. czyli tradycyjnie z małym przekąsem 🙂

CIASTO:

Sprawdzony przepis ze starej książki kucharskiej.
12 bułeczek

– 500 g mąki pszennej
– 30 g drożdży świeżych
– 80 g cukru ( dałam 60 i było w sam raz)
– 100 g masła
– 1 jajko
– 2 żółtka
– 250 ml mleka
– szczypta soli

Do drożdży wsypać łyżeczkę cukru i mieszać do rozpuszczenia. Wlać 1/2 szklanki letniego mleka. Wsypać 3 płaskie łyżki mąki. Zamieszać i odstawić na 15 minut, aż rozczyn zacznie pracować.

Mąkę przesiać i dodać sól.

Masło rozpuścić

Jajko i żółtka ubić chwilę z cukrem i resztą mleka. Wsypać mąkę i dodać rozczyn. Wyrobić chwilę, żeby składniki się połączyły.

Partiami dodawać masło i wyrabiać ciasto – rękami albo z użyciem miksera z odpowiednimi końcówkami do wyrabiania ciasta drożdżowego.

Ciasto jest dobrze wyrobione, gdy odchodzi od blatu albo boków miski, nie klei się i ma jednolitą strukturę.

Odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę.



NADZIENIE:

– 0.5 kg jabłek – obranych i wydrążonych
– 1/2 łyżeczki cynamonu
– 50 ml wody
– 3 łyżki brązowego cukru
– rodzynki – do smaku , kilka garści

Jabłka pokroić w kostkę i posypać cynamonem.

Cukier rozpuścić na patelni razem z wodą. Wrzucamy jabłka i dobrze mieszamy.

Całość prażyć najpierw na dużym ogniu, żeby jabłka lekko się przyrumieniły, aż  nabiorą lekko złotego odcienia. Następnie dusić przez 5-10 minut , aż będą mięciutkie. Dorzucić rodzynki i wymieszać.

KRUSZONKA:

– 150 g mąki pszennej
– 1/3 szklanki płatków owsianych
– 100 g masła
– 1/2 szklanki cukru
– 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego*

Wszystko wsypać do miski i zagnieść.

* moim zdaniem świetnie podkreśla smak kruszonki.



FORMOWANIE I PIECZENIE:

Wyrośnięte ciasto podzielić na 12 części. Każdą rozpłaszczyć i nadać kształt okręgu.

Ułożyć na dużej blasze.

Posypać delikatnie kaszką manną , która wchłonie ewentualny nadmiar soku z jabłek.

Nałożyć farsz z jabłek i całość posypać kruszonką. Boki można posmarować jajkiem wymieszanym z odrobiną mleka.

Odstawić na 15 minut.

Piekarnik nastawić na 180 stopni C. Drożdżówki należy piec przez 20 minut z grzaniem góra- dół. Pod koniec zmienić na grzanie górne, aby dodatkowo zrumienić kruszonkę ,ok. 5 minut.

Jeżeli po 20 minutach kruszonka jest złocista , a spód podpieczony, to można od razu wyciągać.

Należy obserwować bułeczki podczas pieczenia i wyczuć swój piekarnik. Ważne,żeby drożdżówki były dopieczone w środku i złociste z zewnątrz. W razie zbyt szybkiego rumienia spodu należy zmniejszyć temperaturę do 170, a grzanie zmienić na samą górę.

2 komentarze

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *