Ciasta z owocami,  FIT Słodkie,  Inne ciasta

Ciasto marchewkowe z musem jabłkowym – bez tłuszczu.

Sprawdziłam i potwierdzam: można zrobić wilgotne ciasto bez dodatku tłuszczu!

Do tego bardzo smaczne, słodkie i zdrowe…. Ciasto jest wilgotne, dość zbite – akurat to na plus, ponieważ szybciej syci , niż lekkie biszkoptowe wypieki…

Polecam do wypróbowania …

Najlepsze na zimno z jogurtem albo serkiem 🙂

PRZEPIS:

Moja wersja to połączenie tych dwóch przepisów: TU i TUTAJ

– 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
– 2/3 szklanki mąki owsianej
– 1 szklanka kefiru albo maślanki
– 4 jajka – białka i żółtka oddzielnie
– 2 szklanki tartej marchewki
– 2/3 szklanki musu jabłkowego*
– 1.5 łyżeczki cynamonu
– 1.5 łyżeczki sody oczyszczonej
– 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
– 1 szklanka ksylitolu**
– szczypta soli
– dodatki do smaku: kilka garści rodzynek, orzechy, wiórki kokosowe, pokrojone suszone śliwki, daktyle, morele – według uznania

Mąkę przesiać. Wymieszać z cynamonem, proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną.

Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Dodawać partiami ksylitol i dalej miksować. Następnie dodawać pojedynczo żółtka.
Gdy wszystkie będą wmieszane, do białek dodać mus jabłkowy, krótko zmiksować.
Wlać maślankę albo kefir i znów krótko zmiksować.

Wsypać mąkę i zamieszać za pomocą drewnianej łyżki. Na koniec tarta marchewka i dodatki. Wymieszać do połączenia składników.

Przelać do tortownicy o średnicy 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Formy nie trzeba smarować tłuszczem.

Ciasto należy piec w 170 stopniach przez 40-45 minut. Otworzyć piekarnik , ciasto wyciągnąć po 15 minutach. Schłodzić i dopiero wyciągnąć z formy.

Udekorować serkiem naturalnym albo jogurtem – u mnie ta druga opcja , smak brzoskwiniowy.

Życzę smacznego …
Bez wyrzutów sumienia 🙂

* wystarczy jabłka poddusić na odrobinie wody , a następnie zblendować.

** można zastąpić słodzikiem w proszku , erytrytolem , fruktozą albo innym cukrem, nawet zwykłym białym.

Instagram
Pin Share

4 komentarze

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *