Ciasto marchewkowe z musem jabłkowym – bez tłuszczu.
Sprawdziłam i potwierdzam: można zrobić wilgotne ciasto bez dodatku tłuszczu!
Do tego bardzo smaczne, słodkie i zdrowe…. Ciasto jest wilgotne, dość zbite – akurat to na plus, ponieważ szybciej syci , niż lekkie biszkoptowe wypieki…
Polecam do wypróbowania …
Najlepsze na zimno z jogurtem albo serkiem 🙂
PRZEPIS:
Moja wersja to połączenie tych dwóch przepisów: TU i TUTAJ
– 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
– 2/3 szklanki mąki owsianej
– 1 szklanka kefiru albo maślanki
– 4 jajka – białka i żółtka oddzielnie
– 2 szklanki tartej marchewki
– 2/3 szklanki musu jabłkowego*
– 1.5 łyżeczki cynamonu
– 1.5 łyżeczki sody oczyszczonej
– 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
– 1 szklanka ksylitolu**
– szczypta soli
– dodatki do smaku: kilka garści rodzynek, orzechy, wiórki kokosowe, pokrojone suszone śliwki, daktyle, morele – według uznania
Mąkę przesiać. Wymieszać z cynamonem, proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną.
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Dodawać partiami ksylitol i dalej miksować. Następnie dodawać pojedynczo żółtka.
Gdy wszystkie będą wmieszane, do białek dodać mus jabłkowy, krótko zmiksować.
Wlać maślankę albo kefir i znów krótko zmiksować.
Wsypać mąkę i zamieszać za pomocą drewnianej łyżki. Na koniec tarta marchewka i dodatki. Wymieszać do połączenia składników.
Przelać do tortownicy o średnicy 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Formy nie trzeba smarować tłuszczem.
Ciasto należy piec w 170 stopniach przez 40-45 minut. Otworzyć piekarnik , ciasto wyciągnąć po 15 minutach. Schłodzić i dopiero wyciągnąć z formy.
Udekorować serkiem naturalnym albo jogurtem – u mnie ta druga opcja , smak brzoskwiniowy.
Życzę smacznego …
Bez wyrzutów sumienia 🙂
* wystarczy jabłka poddusić na odrobinie wody , a następnie zblendować.
** można zastąpić słodzikiem w proszku , erytrytolem , fruktozą albo innym cukrem, nawet zwykłym białym.
4 komentarze
babka z rodzynkiem
Ciasto marchewkowe to jeden z moich ulubionych, jesiennych wypieków:-)
Anonimowy
Ciasto wygląda bardzo apetycznie i na pewno jest bardzo smaczne .Same pyszności ech już chciałoby się zjeść…Pozdrawiam ..
Anonimowy
właśnie takiego przepisu szukałam, super! 🙂
Kalina Nawrot
bardzo fajny przepis, pozdrawiam!