Tarta z sezonowymi owocami i mleczną kruszonką.
Może i w życiu trzeba zachować umiar, ale u mnie nie dotyczy to świeżych owoców. Wiem, że jest to sezonowa przyjemność, dlatego chwytam ją garściami….
Boję się, że za chwilę ten czas przeminie, a ja będę czuła niedosyt…. Z drugiej strony ciągnie mnie do ciast, więc najlepszym rozwiązaniem jest ciasto z owocami. Pozostaje tylko pytanie: jakie? ….
Jeśli przepadacie za maślanym i mlecznym smakiem , chrupkością ciasta kruchego i jeszcze smaczniejszą kruszonką , no i oczywiście owocami – to na pewno będzie to udany wypiek 🙂
SPÓD: forma do tarty o średnicy ok. 26 cm
– 250 g mąki orkiszowej jasnej
– 150 g masła
– 125 g ksylitolu z pudrze albo cukru pudru
– 3 żółtka
– szczypta soli
Mąkę przesiać i wymieszą z solą oraz cukrem pudrem. Dodać masło i posiekać nożem , aż powstaną okruchy. Dodać żółtka i zagnieść ciasto.
Zawinąć w folię i wstawić do lodówki na 1- 1.5 godziny.
Po tym czasie, wyłożyć ciasto na wysmarowaną formę i nakłuć widelcem.
Wstawić do lodówki na 15 minut.
Spód zapiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 10 minut – można obciążyć groszkami, ale jeśli ciasto będzie dobrze schłodzone i takie zostanie włożone do piekarnika , to boki nie opadną.
Nadzienie:
– 500 g owoców : u mnie nektarynki, brzoskwinie, śliwki i trochę jabłek
– 40 g kaszki manny- u mnie orkiszowa
– 2 łyżki brązowego cukru
– 1 łyżeczka soku z cytryny
Owoce pokroić w kostkę. Wymieszać z pozostałymi składnikami.
– 150 g mąki orkiszowej
– 100 g masła
– 100 g ksylitolu albo cukru
– 1 łyżka miodu
– 1 łyżka miodu
– 1 łyżka jogurtu naturalnego
– ok. 1/2 szklanki mleka w proszku (niecałe pół szklanki)
Wszystkie składniki zagnieść.
Pieczenie:
Podpieczony spód obsypać delikatnie mąką, wyłożyć owoce i posypać całość kruszonką.
Tartę należy piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 30 minut, kolejne 5-10 minut zapiekamy samą górę, aż kruszonka będzie złocista.
Podawać najlepiej na ciepło z dodatkiem lodów waniliowych …. chociaż sama też jest wyśmienita :):)
Smacznego!
6 komentarzy
Konczi i Szpileczka
Uwielbiam takie tarty, idealne do kawusi 🙂
Pysznie u Ciebie 🙂 Pozdrawiam 🙂
Meg
Dzięki za miłe słowa! 🙂
gin
Mleczna kruszonka mnie zaintrygowała, zapisuję do wypróbowania 🙂
Meg
Ja uwielbiam mleczne i maślane smaki, więc taka kruszonka jest super, polecam 🙂
Anonimowy
ależ elegancka Ci wyszła, świetnie 🙂
Meg
Dzięki 🙂