Tarta z owocami pieczona z kremem jogurtowym i kruszonką.
Lato w pełni, więc staram się korzystać z dobrodziejstw tej pory roku jak najczęściej.
Świeże owoce i warzywa mają ten niepowtarzalny smak , a potrawy z nich są zdecydowanie smaczniejsze.
Z racji, że skupiam się na wypiekach, nie mogło zabraknąć ciast z sezonowymi owocami….
Tym razem pyszna tarta pieczona z kremem jogurtowym, który idealnie “udaje” masę serową, świeże owoce i pyszna lekko owsiana kruszonka.
Bardzo smaczna, delikatna , chrupiąca i owocowa!
Inspiracja: TUTAJ
Kruchy spód: forma do tarty o średnicy 23 cm
– 220 g mąki orkiszowej
– 130 g masła
– 60 g erytrolu/ksylitolu – najlepiej zmielić na puder, ale zwykły też będzie okej
– 1 żółtko
– 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
– szczypta soli
Mąkę przesiać i wymieszać z solą oraz proszkiem do pieczenia. Dodać cukier puder i masło – posiekać nożem, aż powstaną grudki. Dodać żółtko i zagnieść ciasto.
Zawinąć w folię i schłodzić w lodówce przez 1 godzinę.
Następnie wyłożyć ciastem formę do tarty. Wstawić ponownie na 15 minut do lodówki. Ciasto nakłuć widelcem, wyłożyć folią aluminiową i obciążyć groszkami.
Spód podpiec przez 10 minut w 200 stopniach C.
Nadzienie jogurtowe:
– 600 ml jogurtu naturalnego gęstego ( np. bałkański)
– 3 jajka
– 3 łyżki mąki orkiszowej
– 1 łyżka budyniu waniliowego ( proszku)
– 1/2 szklanki ksylitolu
– 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Jajka ubić z cukrem . Dodać jogurt i ekstrakt. Wymieszać krótko. Dodać przesianą mąkę pszenną i budyń. Całość krótko zamieszać, aż powstanie gładka masa.
+ Świeże owoce: np. brzoskwinie, śliwki, maliny, borówki, nektarynki – 400 gram
+ Kruszonka:
– 150 g mąki orkiszowej
– 120 g masła,
– 50 g płatków owsianych,
– 100 g cukru waniliowego *
Wszystkie składniki oprócz płatków owsianych wymieszać i zagnieść na kruszonkę. Dodać płatki owsiane i wmieszać do do kruszonki.
* albo użyć zwykłego i dodać opakowanie cukru wanilinowego.
Na podpieczony spód wyłożyć masę jogurtową. Zapiec przez 15 minut w 180 stopniach C. Dodać owoce i wysypać kruszonkę.
Piec jeszcze przez 20 minut w 180 stopniach C.
Następnie ustawić grzanie na samą górę z grillem i zrumienić wierzch na złoty kolor – czas 10 minut w 180 stopniach.
2 komentarze
Ervisha
Apetyczna 🙂
gin
Mmm, taka jakby sernikowa… Zdecydowanie coś dla mnie 🙂