
Sernik z malinami i kruszonką- najlepszy i kremowy!
Sernik z malinami, to jedno z moich ulubionych ciast z dodatkiem malin! Uwielbiam połączenie serowej masy, śmietany czy jogurtu właśnie z malinami! Aaa… i biała czekolada do malin też jest idealna 😀
Ten sernik przypomina trochę sernikową krajankę, gdyż masy serowej jest troszkę mniej ze względu na dodatek maślanej, sprawdzonej kruszonki!
Pyszne, świeże i lekko kwaśne maliny. Do tego kruchy , maślany spód i marzycielska kruszonka.
Masa serowa jest delikatna i kremowa, a to za sprawą dodatku mleka zagęszczonego słodzonego. To chyba jedyny mniej zdrowy składnik tego przepisu, gdyż resztę cukru z powodzeniem można zastąpić ksylitolem czy erytrytolem 🙂
Sernik z malinami oraz kruszonką, z dodatkiem mleka zagęszczonego w masie serowej. Spód to kruche ciasto, które można zrobić w wersji bezglutenowej 🙂
Kruchy spód:
– 320 g mąki- u mnie orkiszowa jasna, z samopszy oraz żytnia*
– 130 g masła ( zimnego)
– 100 g cukru pudru- u mnie 50 g ksylitoli w pudrze i 50 g erytrytolu w pudrze
– 1 jajko średniej wielkości
– 2 żółtka
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– szczypta soli
Mąkę przesiać. Dodać do niej sól, cukier puder (ksylitol, erytrytol) oraz proszek do pieczenia. Zimne masło pokroić w mniejsze kawałki. Dodać do niego mąkę i posiekać, aż powstaną tzw. okruszki. Następnie dorzucić jajko oraz żółtka. Całość zagnieść.
Jeśli ciasto będzie za suche i trudne do jednolitego połączenia, to wystarczy dodać trochę wody albo kwaśnej śmietany.
Ciasto zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 60 minut.
*w wersji bezglutenowej należy użyć: 120 gramów mąki ryżowej,100 gramów mąki ziemniaczanej, 100 g mąki jaglanej albo owsianej
Masa serowa ze słodzonym mlekiem zagęszczonym:
– 800 g twarogu półtłustego
– 4 jajka
– 1 budyń waniliowy
– 1/2 szklanki mleka zagęszczonego słodzonego
– 130 g cukru drobnego- ja dałam 150 gramów erytrytolu
– 3 łyżki oleju o neutralnym zapachu ( u mnie rzepakowy)
Twaróg zmielić przynajmniej dwukrotnie.
Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Dodać twaróg i mleko zagęszczone. Następnie wsypać budyń i wlać olej. Wymieszać tylko do połączenia składników.
Kruszonka:
– 200 g mąki orkiszowej**
– 100 g cukru waniliowego***- u mnie 20 g cukru trzcinowego, a reszta to erytrytol
– 100 g masła
+ maliny – 450 gram
**dla bezglutenowców do kruszonki najlepiej uzyć mąki kasztantowej oraz ziemniaczanej. Jeśli nie macie kasztanowej, to zastąpcie ją ryżową albo owsianą.
*** jeśli nie mamy do dyspozycji prawdziwego waniliowego, to należy dodać 1 opakowanie cukru z aromatem waniliowym, czyli tzw. wanilinowego.
Pieczenie:
Dużą formę prostokątną wyłożyć papierem do pieczenia ( wymiary ok 37×22)
Spód ciasta rozwałkować ( podsypać mąkę blat, aby spód się nie przykleił). Nałożyć do formy -. Podpiec przez 10 minut w 180 stopniach C.
Lekko schłodzić. Wlać masę serową. Ułożyć maliny i posypać całość kruszonką.
Sernik z malinami i kruszonką wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez 40 minut. Następnie zmniejszyć temp. do 160 i piec dalej przez 15-20 minut – do momentu, aż kruszonka będzie jasnozłocista.
Sernik należy całkowicie studzić.
Sernik z malinami i maślaną kruszonką gotowy 🙂 Jak każdy sernik, najlepiej smakuje po kilku godzinach od wystudzenia. Masa serowa wtedy jest całkowicie upieczona. Nie wiem, czy wiecie, ale po wyciągnięciu sernika z piekarnika, on nadal się piecze! Dopiero dobrze wystudzony sernik jest w pełni gotowy do zajadania 😀
Można posypać cukrem pudrem albo zrobić dowolną polewę – według uznania….
U mnie już bez dodatków – smakował wyśmienicie 🙂


3 komentarze
Justyna Żak
jakie pyszny serniczek:)
gin
Mmm, zdecydowanie wygląda zachwycająco 🙂
Karolina Snowarska .blog.
Mniaam! Aż ślinka cieknie! Koniecznie muszę wypróbować ten przepis! 😉
Pozdrawiam
Zapraszam do mnie: http://karolinakuchmaci.blogspot.com/
PS:Obserwuję i liczę na rewanż