Sernik

Sernik bakaliowy z bezą.

Przepyszny i bardzo aromatyczny sernik. Masa serowa  delikatna i kremowa, wierzchnia warstwa mocno bakaliowa i chrupiąca beza. A wszystko na solidnej podstawie z ciasta idealnego do sernika. Po prostu poezja , więcej słów chyba nie trzeba 🙂

 Bakalie można ułożyć na wierzchu, tak jak zrobiłam to ja, ale równie dobrze można dodać je bezpośrednio do masy serowej.

Spód:

– 1 i 2/3 szklanki mąki pszennej
– 125 g masła
– 3 żółtka
– 1/2 szklanki cukru
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– szczypta soli

Mąkę przesiać i wymieszać z solą oraz proszkiem do pieczenia. Wsypać cukier. Dodać masło i całość posiekać. Na koniec dodać żółtka i całość ugnieść – nie za długo, do powstania jednolitego ciasta. Zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 1.5 godziny.

Masa serowa:

– 1.6 kg twarogu tłustego zmielonego
– 9 żółtek
– 7 białek
– 250 ml kremówki
– 200 g masła
– 2 budynie waniliowe
– 2/3 szklanki mleka
– 350 g cukru
– 1 opakowanie cukru wanilinowego/ 1 łyżka ekstraktu waniliowego

Masło roztopić i ostudzić. Kremówkę ubić na sztywno. Białka ubić na puszystą pianę z dodatkiem szczypty soli

Żółtka ubić z cukrem i cukrem wanilinowym/ ekstraktem. Dodać do tego mleko i zmielony twaróg. Zmiksować. Dodać masło i budynie waniliowe. Na koniec dodać kremówkę i białka. Całość wymieszać.

Wierzch:

– 5 białek ( 2 od masy serowej, 3 od spodu)
– 200 g cukru drobnego
– 350 g bakali ( u mnie rodzynki, skórka pomarańczowa i cytrynowa, suszona śliwka, morela, daktyle, suszona żurawina, orzechy włoskie)

Białka zacząć ubijać ze szczyptą soli. Gdy masa już stanie się biała i trochę zesztywnieje, należy zacząć dodawać cukier. Miksować na najwyższych obrotach partiami wsypując cukier. Beza będzie gotowa, gdy stanie się lśniąca i sztywna.



Pieczenie:

Formę o wymiarach 36×21 wyłożyć papierem do pieczenia.

Schłodzone ciasto rozwałkować i wypełnić spód formy. Za pomocą widelca delikatnie nakłuć na całości.

Od razu wylać masę serową. Piec w 190 stopniach przez 15 minut. Temperaturę zmniejszyć do 150 stopni i piec dalej przez 45 minut. Wyciągnąć i rozsypać na całości bakalie*. Na wierzchu rozprowadzić całą bezę. Włożyć do piekarnika , temperaturę zmniejszyć na 120 stopni i należy piec do momentu, aż beza będzie chrupiąca –  u mnie jakieś 35 minut.

Piekarnik wyłączyć i cały otworzyć. Sernik zostawić na 15 minut. Następnie wyciągnąć i poczekać , aż ostygnie 🙂

* bakalie można wrzucić bezpośrednio do masy serowej albo użyć jako wierzchnią warstwę.

4 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *