Naleśniki à la ‘Rafaello’, czyli kokosowe śniadanie.
Pyszne mocno kokosowe śniadanie… Tradycyjne i delikatne naleśniki, serek z dodatkiem mleka kokosowego, prażonymi migdałami i wiórkami kokosowymi. Serek słodzony cukrem brązowym. Wierzch polany “śmietanką” z mleka kokosowego.
Naleśniki:
– 200 g mąki pszennej
– 2 jajka
– 2/3 szklanki mleka
– 1/3 szklanki kremówki *
– 1/2 szklanki wody gazowanej
– 1/4 łyżeczki soli
– 1 łyżka cukru
– 1 łyżka rozpuszczonego masła
* można zastąpić mlekiem, ale kremówka nadaje delikatności.
Całe jajka zmiksować z cukrem i solą. Dodać mleko i kremówkę. Następnie mąkę bezpośrednio przez sitko. Na koniec rozpuszczone masło i wodę gazowaną. Dobrze wymieszać. Ciasto naleśnikowe powinno być gładkie.
Smażyć pierwsze naleśniki na odrobinie tłuszczu, później można już beztłuszczowo.
Nadzienie: ( robiłam “na oko”, stąd bez proporcji)
– twaróg półtłusty
– cukier brązowy – najlepiej w postaci cukru pudru
– mleko kokosowe/ śmietanka kokosowa
– wiórki kokosowe
– płatki migdałowe
Twaróg zblendować z mlekiem kokosowym albo śmietanką i cukrem brązowym – konsystencja kremowego , gładkiego serka.
Wiórki kokosowe podprażyć na patelni. Część dodać do serka. Zostawić trochę do posypania.
Migdały podprażyć.
Nadzienie nakładać na naleśniki i zawijać w trójkąty. Można dodatkowo podsmażyć na maśle.
Wierzch polać delikatnie śmietanką i posypać płatkami migdałowymi i wiórkami.
4 komentarze
Anna Kuklińska
Brzmi smakowicie 🙂
Marzena Szkodzińska
Ale pyszności :-):-):-)
Agata
iście rajskie śniadanie! bosko 🙂
idaszewska
Superowe śniadanie!