Inne ciasta

Sękaczek!

Pycha! I jeszcze raz pycha! 🙂 Przepis siostry Anastazji na pyszny przekładaniec jabłkowo-orzechowy. Przy tym orzeźwiający dzięki galaretkom. Ciasto na pewno nie last-minute, trzeba poświęcić mu trochę czasu, ale warto, bo przy tym jest łatwe i “przyjazne”, czyli nie będzie robić psikusów w trakcie przygotowywania. Ja już zostałam fanką, przede wszystkim dlatego, że uwielbiam kruche blaty przekładane różnymi smakołykami. Dla mnie ciasto kruche i kruszonka są the best.

Ciasto: forma ok. 35×23

– 450 g mąki pszennej
– 250 g zimnego masła
– 2 jajka
– 1 żółtko
– 2 łyżki kwaśnej śmietany
– 100 g drobnego cukru / cukru pudru
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
– szczypta soli

Mąkę przesiać. Wymieszać z solą, cukrem i proszkiem do pieczenia. Dodać zimne masło, pokrojone wcześniej na mniejsze kawałki. Całość posiekać razem, aż się połączy i powstaną “zacierki”, czy coś na wzór kruszonki. Dodać śmietanę, jajka i żółtko. Zagnieść , aż ciasto przybierze formę kuli. Jednak, nie należy robić tego za długo- tylko do połączenia składników. Całość dzielimy na 3 części. Zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 1.5 godziny.

Następnie, bierzemy po kolei kawałki ciasta, które należy rozwałkować i wyłożyć nim blaszkę. Pieczemy każdy blat oddzielnie w 180 stopniach przez ok. 15 minut – aż ładnie się zrumieni.



Masa jabłkowa:

– 2 kilogramy jabłek
– 2 galaretki cytrynowe albo pomarańczowe ( u mnie te drugie)
– 3 łyżki brązowego cukru
– 1 łyżka soku z cytryny
– 2 łyżki masła

Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce. Patelnię rozgrzać, dodać masło , cukier i jabłka. Wymieszać dobrze. Polać sokiem z cytryny. Całość dusić przez 15-20 minut. Najlepiej pod przykryciem, mieszając od czasu do czasu. Po tym czasie, dodajemy galaretki- sam proszek, nie rozpuszczamy ich w niczym. Całość mieszamy. Odstawiamy do lekkiego. przestygnięcia.


Masa orzechowa:

– 250 g orzechów włoskich
– 100 g cukru
– 4 łyżki miodu
– 4 łyżki mleka
– 150 g masła

Orzechy posiekać. Na patelni rozpuścić miód, cukier, masło i dodać do tego mleko. Gdy wszystkie składniki będą płynne, to znaczy: cukier i miód się dobrze rozpuszczą, to dodajemy orzechy. Całość wymieszać. Gotujemy/ Smażymy przez chwilę, ok. 3 minut. Odstawić do wystudzenia.

Przekładanie:

Na pierwszy blat wykładamy połowę masy jabłkowej. Przykrywamy drugim blatem, na to znów masa jabłkowa. Teraz ostatni blat. Na wierzch należy wyłożyć masę orzechową, dobrze rozprowadzić i odstawić na kilka godzin albo całą noc. Ciasto musi stężeć.

Gotowe! 
Smakowitej wyżerki.

6 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *