
Sernik nowojorski Marthy Stewart- boski!

Sernik nowojorski odkryłam w jednym z programów Marthy Stewart, które kiedyś leciały w telewizji 🙂 Podczas gdy tak nieświadomie oglądałam program, usłyszałam właśnie o tym serniku. Urzekła mnie kremowa konsystencja oraz wyjątkowe podejście w jego robieniu. Wszystko dzieje się dość szybko, ale nie ma mowy o chaotycznych ruchach 😉 Niewątpliwie wymaga on naszego zaangażowania i spokoju. Przede wszystkim podczas pieczenia należy go doglądać, bo samo przygotowanie to prościzna 🙂
Trochę ciężko było mi się zebrać za dodawanie słodkiego przepisu , ale tylko dlatego , że mam dzisiaj niepohamowaną ochotę na wypieki, a w domu pustki… Jednak ze względu na fakt, że ten przepis, to bomba, to przezwyciężyłam swój apetyt i oto jestem z tym cudownym sernikiem nowojorskim 😀
Bardzo , ale to bardzo kremowy, ciężki i znany już chyba wszystkim. Sernik nowojorski to klasyk, ale nawet ten klasyk ma kilka przepisów, odmian, receptur. Wydaje się być tego, aż za dużo, dlatego ja opieram swój przepis na wskazówkach Marthy Stewart, która na pieczeniu zna się bardzo dobrze 🙂
“Sernik nowojorski ” według receptury Marthy Stewart. Jakich modyfikacji dokonałam?
Dodałam więcej ciastek, bo nie tylko na spód sernika, ale też na brzegi 😉 Inspiracją był mój przepis na Sernik Podwójnie Serowy, w którym dodatkowa warstwa ciastek na brzegach sprawdziła się idealnie. Zmniejszyłam też ilość cukru (a tak jest słodki!) oraz dodałam polewę z kwaśnej śmietany.
Przepis na Sernik Nowojorski wg Marthy Stewart
W związku z tym, że wypieki amerykańskie moim zdaniem mają w swoich przepisach za dużo cukru, ja do sernika użyłam go mniej. Pierwszy raz robiłam na samym cukrze, ale oczywiście ze zmniejszoną ilością, tak w przepisie poniżej.
Oczywiście musiałam iść krok dalej i….drugi raz postanowiłam wspomniany cukier zastąpić częściowo erytrytolem. I muszę przyznać, że i tak wyszedł pyszny, ale dlatego, że trochę cukru zostawiłam- cukier zachowuje wilgoć w ciastach, więc sernik też jest bardziej wilgotny 🙂
Spód: tortownica 26 cm średnicy
– 550 g ciastek zbożowych typu digestive albo herbatników- mogą być owsiane, najlepiej domowe 😉
– 170 g masła roztopionego
– 1-2 łyżki wody.
Ciasta/herbatniki zmielić, dodać roztopione i schłodzone masło. Jeśli spód będzie za suchy, to należy dodać trochę wody.
Tortownicę posmarować masłem , spód wyłożyć papierem do pieczenia, a boki posypać bułką tartą albo kaszą manną. Wykładamy zmielone ciastka: spód oraz boki. Wkładamy do lodówki , aby się schłodziło.
Masa serowa –
składniki w temp. pokojowej
– 1 kg serka kremowego typu philadelphia : u mnie naturalny serek kremowy z Lidla
– 250 g twarogu półtłustego
– 6 jajek
– 1/4 szkl. mąki orkiszowej/pszennej/ryżowej
– opakowanie budyniu waniliowego (40 g)
– 1 szklanka kwaśnej śmietany 18%
– 1 i 1/2 szklanki cukru drobnego (można zastąpić 1/2 ilości erytrytolem/ksylitolem)
– 2 opakowania cukru waniliowego/wanilinowego albo 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego- nie oszczędzajcie na wanilii
+ dla chętnych, w oryginale tego nie ma … krem ze śmietany na wierzchu
– 400 g kwaśnej śmietany
– 50 g cukru/erytrytolu/ksylitolu w pudrze
Ser zmiksować przez ok. 2 minuty. Dodać cukier drobny/ksylitol/erytrytol oraz cukier waniliowy albo ekstrakt: partiami dodajemy i miksujemy na średnich obrotach przez ok. 3 minuty. Następnie wsypujemy mąkę i budyń. Zmiksować do połączenia składników. Teraz dodać śmietanę i wymieszać.
Jajka roztrzepać i dodawać do masy . Miksować na małym obrotach albo mieszać za pomocą łyżki – tylko do połączenia składników.
Masę serową wylać do tortownicy ze spodem. Tortownicę wkładamy do większego naczynia, owijamy z wierzchu folią aluminiową. Naczynie wypełniamy wodą do 1/3 wysokości tortownicy.
Piekarnik nagrzać do 170 stopni C. Wierzch sernika również przykryć folią aluminiową. Pieczemy przez 30 minut. Zdejmujemy folię i zmniejszamy temperaturę do 150 stopni C- zależnie od piekarnika, jeśli za bardzo przypieka, najlepiej zmniejszyć do 140. Pieczemy ok. 60-65 minut. Gotowy sernik nowojorski będzie miał sprężystą masę, ale ścięty wierzch. Wyciągamy i studzimy 10 minut.
W tym czasie piekarnik nagrzać z powrotem do 170 stopni C. Śmietanę zmiksować z cukrem pudrem/ksylitolem/seyrytrolem. Po 10 minutach studzenia sernika smarujemy go śmietaną. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C na 10 minut – już bez naczynia z wodą. Po tym czasie sernik nowojorski należy wyciągnąć. Gotowe.
Na koniec sernik nowojorski należy studzić przez co najmniej 6 godzin albo najlepiej całą noc. Jeszcze bardziej poczujecie pełnię jego smaku, gdy będzie całkowicie wystudzony. Schłodzony sernik wyciągnąć z tortownicy – pędzelkiem otrzepać boki z nadmiaru bułki tartej albo kaszki – u mnie zdjęcia przed otrzepaniem ,stąd są takie “plamki”.
Ten sernik nowojorski jest bardzo prosty, ale wymaga naszego doglądania. Charakteryzuje się on wyjątkową kremowością dzięki niskiej temperaturze pieczenia, ale również rodzajowi sera. Dlatego też tutaj serek kremowy w amerykańskim stylu odpowiada za jego inną strukturę 🙂 Jest bardzo treściwy mimo, że nie ma w nim tłuszczu.
Składniki użyte do sernika nowojorskiego są inne, niż w polskich wersjach sernika. Chociaż pod względem receptury nie są one podobne, to efekt końcowy jednak jest w pewnym stopniu zbliżony…. Uzyskujemy pyszny, kremowy, zbity, treściwy serowy deser 🙂





42 komentarze
kuchcikOla
boski i bosko wygląda! mniam, porywam ten kawałek 😉
wedelka
Jeszcze nigdy go nie robiłam. Muszę w końcu się przemóc, bo u Ciebie wygląda wspaniale 🙂
dika
Ooooo! Muszę wypróbować! 😀
Pozdrawiam, adzikowe pole…
Kamila
Czy sernik po całej nocy w blaszce nie przejdzie posmakiem metalu? Kilka razy piekąc miałam na koniec taki efekt jeśli nie wyjęłam ciasta w odpowiednim czasie z blachy.
just_megik
W tym przypadku nie, gdyż boki są wyłożone ciasteczkami, a one nie przechodzą smakiem metalu 🙂 Ale masz ogólnie rację, gdy sernik ma styczność z metalem, to przechodzi jego smakiem. Tutaj na szczęście ser jest schowany w “ciasteczkowym” obwodzie 🙂
babka z rodzynkiem
Wygląda naprawdę bosko;-)
beti
Porywam kawałek do kawy :))))
Anonimowy
Sorry, z Turku
just_megik
Dzięki za uwagę,poprawiam! 🙂
Unknown
Czy tortownica ze spodem wlozona do naczynia z woda nie przesiaknie woda? Przeciez nie jest szczelna.Mam wielka ochote zrobic ten sernik na Swieta, wiec bardzo Cie prosze, jak zrobic, zeby sernik nie utonal w wodzie. Pozdrawiam
just_megik
Hej 🙂 Nie dopisałam w przepisie, ale już poprawiam… tortownicę należy owinąć w folię aluminiową – spód i trochę boki. Najlepiej wziąć dwa arkuszy, nałożyć jeden na drugi, położyć formę i docisnąć 🙂
Anonimowy
Czy dobrze rozumiem, że w pierwszej fazie pieczenia sernik ma być cały w folii aluminiowej? Z dolu, żeby nie prxeciekal i z gory?
I kiedy wyciągamy go z wody?
just_megik
Cześć 🙂 Tak, najpierw sernik przykryć z wierzchu. Spód również można owinąć folię, ponieważ forma trafia do dużego naczynia z wodą, ale tylko jeśli się obawiasz nieszczelnej formy. Ja spodu nie owijałam:) Sernik cały czas pieczemy w tej kąpieli wodnej. Bez naczynia pieczemy tylko 10 min, gdy należy nałożyć na wierzch warstwę śmietany 🙂 Mam nadzieję,że pomogłam. Podrawiam, Meg
Anonimowy
Tak, dziękuję!
Anonimowy
A nie można postawić pod tortownica brytfanke z wodą ?
just_megik
Hej 🙂 W tym przepisie chodzi o to, żeby tortownica miała styczność z wodą. Można np. wypełnić wodą dużą formę, taką na cały piekarnik i do niej wstawić tortownicę. Jeśli pod tortownicą położysz brytfankę z wodą to będzie wtedy kąpiel parowa, ale generalnie nie powinno być ogromnego znaczenia, jedynie sernik może być trochę bardziej wypieczony 🙂
Anonimowy
Ja rozcinam kawałek rękawa do pieczenia, stawiam na niego tortownicę z sernikiem i zawiązuję z dwóch stron tak, by utworzyła sie "łódeczka" i woda nie dostała się pod tortownicę.
Anonimowy
kolejny polski przepis i niestety kolejne skladniki podane " na szklanki ", czy naprawde tak trudno podawac jest ilosc skladnikow w gramach ?
just_megik
Nie rozumiem w czym problem odmierzyć składniki w szklance 😉 Na pewno nie zajmie to więcej czasu, niż ważenie- wystarczy szklanka o pojemności 250 ml 😉
Anonimowy
Zrobiłam według Pani przepisu – sernik wyszedł mniej wypieczony, bo piekarnik mam szalony i musiałam trochę walczyć o ustabilizowanie temperatur… Ale było warto!!!
Rodzina bardzo zadowolona.
Czy próbowała Pani dodawać rodzynki albo robić polewę czekoladową?
Tak pytam, bo sernik wychodzi bardzo serowy/sycący i zastanawiam się czy można jakoś urozmaicić jego smak?
Pozdrawiam i dziękuję za przepis!
just_megik
Super, bardzo się cieszę 🙂 Mój piekarnik też jest nieuregulowany i muszę kontrolować pieczenie 😀 To prawda sernik jest sycący, konkretny 😉 Nie dodawałam rodzynek, ale uważam, że to super pomysł! Polewa czekoladowa też się sprawdzi 🙂
Julia Liwarska
Proszek budyniowy na ile ml mleka? Bo różne można dostać 🙂
just_megik
Teraz rzeczywiście można dostać większe opakowanie, ale ja zawsze odnosze się do wersji na 500ml, czyli 36-40 gramów- różnica 4gramów nie robi różnicy 😉
lucyna1957
Starałam się bardzo robiłam ściśle wg. przepisu nie udał się nie polecam.
just_megik
Hej Lucyna 🙂 Możesz napisać coś więcej? Co nie poszło? Może mogłabym pomóc 🙂
Anna Pląder
Piekłam ten sernik co prawda z typowego twarogu dwukrotne mielonego i też wyszedł super. Muszę jeszcze spróbować z serka philadelfia. Ale za przepis dziękuję .naprawdę warto
just_megik
Bardzo się cieszę! Koniecznie spróbuj z serkiem typu philadelfia- nie musi to być ta firma (serek jest dość drogi), wystarczy inny dobry kanapkowy jak Turek, Piątnica itd 🙂 Ten typ serka jest wymagany dla sernika nowojorskiego 😀
jaga
zrozumiałam .żejest to sernik gotowany w kąpieli wodnej , poza tym napewno jest bardzo drogi
just_megik
Sernik jest pieczony w kąpieli wodnej, dzięki temu jest wilgotny 😉 Cenowo wychodzi, tak jak inny sernik, który bazuje na twarogu, a nie serze z wiaderka 🙂 Polecam serki kremowe naturalne z Lidla czy Biedronki, nie kosztują dużo 😉
Anonimowy
Niestety jestem zawiedziona. Robiłam na święta. Wyszedł zbity i ciężki. Upadł chyba najbardziej ze wszystkich serników które robiłam
just_megik
Hej 🙂 Jeśli sernik wyszedł zbity i ciężki, to tak miało być – na samej górze w opisie jest wspomniane, że to sernik konkret- kremowy i treściwy 😉
Druga kwestia, o której wspomniałaś, czyli opadanie- ten sernik jest pieczony w niskiej temperaturze, więc nie powinien wyrastać- cały czas ten sam poziom, więc opadanie mogło wynikać ze zbyt wysokiej temperatury 😉
Byłabym wdzięczna za zapoznanie się też z opisem na samej górze- to nie jest sernik "puszek", lecz solidna porcja kremowości 😀
Anonimowy
Hej. Grzałka dolna w moim piekarniku nie działa, ale termoobieg tak. Myślisz, że przy termoobiegu z niższą temperaturą uda się? Np. w drugim etapie pieczenia 130C, czy to nie za niska temperatura?
just_megik
Hejka 🙂 Moim zdaniem tak- sama też dość często korzystam z termoobiegu, po prostu lepiej wypieki się robią 😀 Na Twoim miejscu dałabym najpierw 150 zamiast 170, a następnie 130 – nie będzie to temperatura za niska. Jeśli jednak po wskazanym czasie pieczenia, sernik będzie zbyt "trzęsący" to przetrzymaj po prostu chwilę dłużej- jakieś 5-10 minut 🙂
Anonimowy
Robiłam sernik wg wskazówek Anny Olson generalnie przepis bardzo podobny z tym że pieczony 10 min w 150° a potem 60 min w 110° bez żadnych kompieli wodnych wyszedł pyszny i wilgotny. Polecam
Anonimowy
do masy serowej 1/3 szklanki mąki ale jakiej?
just_megik
Mąki pszennej, orkiszowej albo ziemniaczanej- ja użyłam tej ostatniej 🙂 Zresztą już poprawiam w przepisie- dzięki:)
Anonimowy
Mam piekarnik gazowy, na parze nigdy w nim nie pieklam dlatego spróbowałam upiec normalnie. Sernik piekł się 1h 50minut a i tak ma górę bladą wręcz zastanawiam się czy środek sie dopiekł a jednocześnie czy spód się nie przypalił… Pachnie pieknie i mam nadzieję że tak samo smakuje bo przepis bardzo mi się spodobał. Na drugi raz chyba spróbuję jednak piec w kapieli. Tylko czy to normalne że w trakcie stygnięcia popekal? A moze zabrakło mu jeszcze chwili w piekarniku? Czy Pani tak sie juz zdarzalo?
just_megik
Cześć 🙂 Jaki efekt końcowy? Czy serniczek się jednak dopiekł w środku? 🙂
Blady wierzch sernika w tym przepisie to akurat efekt właściwy- niska temp. nie przypieka sernika, można powiedzieć że ciasto trochę się "gotuje"- stąd ta kremowość 🙂 Sernik pęka, gdy temperatura jest za wysoka albo po upieczeniu za szybko wyciągnięty z piekarnika- jednak nie jest to duży problem, bo zawsze wierzch można posmarować śmietanką 🙂 Przyznam jednak, że z piekarnikiem gazowym nie mam dużego doświadczenia- piekłam kilka razy, ale w takim, który grzanie miał tylko od dołu i wtedy formę kładłam wysoko… Nie robiłam w nim jednak tego sernika.
Anetta
Czy do tego setnika nadania się twaróg w wiaderku?
just_megik
Aneta, generalnie tak, lecz musi to być twaróg tłusty i kremowy 🙂 Nie powinien być wodnisty i “lekki”, lecz bardziej zbity 😉
Bianka
Mistrzowski przepis na mistrzowski sernik!
just_megik
Ooo tak! To jeden z lepszych serników! Takich na bogato 😀