Ciastka, bułeczki, rogaliki,  Drożdżowe

Delikatne i kruche rogaliki à la croissants.

rogaliki a la croissants, rogaliki orkiszowej, croissants orkiszowe, przepis na rogaliki croissants, proste rogaliki, szybkie croissants,

 

Tradycyjne składniki na rogaliki, ale mała zmiana etapów wykonania dała nowy efekt, powstają pyszne rogaliki a la croissants. Zazwyczaj krucho-drożdżowe rogaliki na następny dzień stają się lekko suche, ale z tymi jest inaczej. Po wyciągnięciu z piekarnika są leciutkie , jak “croissanty” . Delikatne , ale również kruche – nie suche, tylko rozpływające się w ustach.

Duża ilość marmolady w postaci kleksa sprawia, że przy podczas pieczenia w środku robi się pusta przestrzeń, widać to na zdjęciach, ale na smak to w ogóle nie wpływa.

Polecam, tym bardziej, że zasmakowały bratu, który nie przepada za tradycyjnymi kruchymi rogalikami drożdżowymi.



Rogaliki a la croissants
Zmodyfikowany domowy przepis na rogale 🙂

– 1 kg mąki- u mnie orkiszowa
– 400 g masła – temp. pokojowa
– 0.5 szklanki kwaśnej śmietany
– 80 g drożdży
– 3 jajka
– 1/3 szklanki cukru
– szczypta soli
– 1/2 szklanki mleka (można użyć napoju roślinnego)

– nadzienie: marmolada, powidła, czekolada – według uznania
– jajko do posmarowania
– lukier/cukier puder


Rozczyn: drożdże zasypać łyżką cukru – wymieszać do rozpuszczenia. Dodać letnie mleko i 1 łyżeczkę mąki. Odstawić do wyrośnięcia na 15 minut.

Ciasto: Jajka ubić mikserem z resztą cukru. Mąkę wymieszać z solą. Do jajek dodać rozczyn i kwaśną śmietanę. Krótko wymieszać. Dodawać mąkę przesiewając ją bezpośrednio.Na początku można mieszać za pomocą końcówek do ubijania, ale następnie należy je wymienić na te do wyrabiania ciasta drożdżowego.

Masło pokroić w kostkę i dodawać partiami do ciasta, które już jest lekko wyrobione – powstała już cała kula. Wyrabiamy, aż masło dobrze się połączy z ciastem.
Gotowe ciasto na rogaliki a la croissants przekładamy do miski posmarowanej olejem i przykrywamy folią spożywczą. Wstawiamy do lodówki na około 3-4 godziny – w praktyce, aż ciasto podwoi swoją objętość.

Wyciągamy ciasto i dzielimy na 4 porcje. Rozwałkowujemy jedną i składamy na trzy części- jedna część od dołu, na tę nakładamy od góry i w ten sposób powstają nam 3 warstwy. Proces powtarzamy jeszcze 1 raz. Najlepiej podczas ostatniego rozwałkowywania starać się nadać równy kształt prostokąta. Kroimy trójkąty i nakładamy nadzienie. Odstawiamy do wyrośnięcia na 15 minut- powinny lekko się napuszyć, ale naprawdę delikatnie.

Rogaliki smarujemy jajkiem i układamy odstępami  na blasze z papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach przez 15-20 minut- do momentu, aż staną się złociste.

Wystudzone rogaliki a la croissants posypujemy cukrem pudrem albo dekorujemy lukrem. Według mnie lukier jest nieodzownym elementem rogali, tak więc nie mogło się obyć bez niego.


Wyjątkowe, uzależniające i przepyszne, takie właśnie są rogaliki a la croissants. Kocham ich strukturę i fakt, że są zdecydowanie szybsze i prostsze, niż tradycyjne croissanty. Gorąco polecam 🙂
Jeśli z kolei szukasz czegoś naprawdę szałowego, ale też kalorycznego, idealnego na przykład na Tłusty Czwartek to polecam przepis na CRONUTS, czyli połączenie pączka z croissantem….to jest prawdziwa bomba 😀


croissants, przepis na mini croissants, kruche rogaliki przepis, rogaliki z dżemem, rogaliki drożdżowe, rogaliki drożdżowe orkiszowe, mąka orkiszowa przepis, rogaliki przepis,
 
 
 
croissants przepis, proste croissants, rogale orkiszowe, rogaliki croissants orkiszowe, blog dietetyczny, dietetyczne rogaliki, maślane rogaliki, maślane rogaliki drożdżowe, rogaliki na drożdżach,
 
 
 
 
przepis na maślane rogaliki, proste croissants, rogaliki orkiszowe, fit rogaliki, rogaliki maślane, kruche rogaliki na maśle, croissants przepis, kruche rogaliki przepis, kruche rogaliki a la croissants przepis,

2 komentarze

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *