Brownie z kremem budyniowym i polewą cytrynową.
Ach, to brownie! Robi ostatnio furorę, w prawie każdej kawiarni można dostać kawałek tego ciacha. Stało się ono tak powszechne, że wręcz uniwersalne. Świetnie nadaje się jako podstawa, nie trzeba serwować samego brownie, lecz może być użyte jako blat do czegoś jeszcze bardziej smacznego! Tak, da się z brownie zrobić wypiek jeszcze smaczniejszy , urozmaicony o nowe smaki! Tak też powstało ….Brownie z kremem budyniowym, herbatnikiem i polewą cytrynową. Na osłodę jak znalazł 🙂
Ciasto: forma ok. 32 cm x 21 cm
– 4 jajka + 2 żółtka
– 1/3 szklanki kakao
– 250 g czekolady gorzkiej
– 120 g czekolady mlecznej
– 160 g masła
– 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
– 150 g cukru (uzyłam 100 gramów trzcinowego i 50g erytrolu)
– 200 g mąki (u mnie owsiana, ryżowa i ziemniaczana)
– szczypta soli
Mąkę wymieszać z solą i kakao.
Masło roztopić z czekoladą gorzką.
Jajka ubić z cukrem i ekstraktem waniliowym. Czekoladę mleczną drobno posiekać.
Do ubitych jajek dodać roztopione masło z czekoladą. Następnie dodawać przesianą mąkę.Na koniec wrzucić pokrojoną czekoladę. Wymieszać tylko do połączenia składników.
Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 25-30 minut. Czas pieczenia może się wydłużyć albo skrócić- wszystko zależy od tego , jak dobrze znamy swój piekarnik. Ważne jest, żeby brownie nie było za suche. Ciasto podczas pieczenia należy kontrolować.
Upieczone brownie odstawić do wystudzenia.
Krem budyniowy:
– 1 mleka
– 2 budynie waniliowego
– 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
– 1 żółtko
– 1 łyżka mąki ziemniaczanej ( płaska)
– 1/3 szklanki ksylitolu albo 1/2 szkl. erytrolu
800 ml mleka zagotować z cukrem i ekstraktem waniliowym. W pozostałych 200 ml rozpuścić budyń, mączkę ziemniaczaną i dodać żółtko. Dobrze wymieszać. Gdy mleko zacznie wrzeć, wlewamy nasz płyn. Gotujemy na małym ogniu, cały czas mieszając. Budyń powinien dość mocno gęsty. Odstawić do lekkiego przestudzenia.
Krem wyłożyć na brownie. Wyrównać.
Polewa:
– 50 g czekolady białej
– cukier puder
– sok z cytryny
– 1 łyżka masła
+ herbatniki
W garnuszku rozpuścić czekoladę masłem. Dodać cukier puder i sok z cytryny. Nie wiem , ile dokładnie dałam cukru pudru i cytryny. Polewa powinna konsystencją przypominać dość gęsty lukier i mieć wyraźny posmak cytryny. Dzięki czekoladzie i maśle nie kruszy się po wystudzeniu, tylko jest lekko kleisty. Ilość taka, aby przykryć całe ciasto.
Na kremie budyniowym układamy całe herbatniki. Kropimy je delikatnie sokiem z cytryny. Wylewamy polewę. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia i stężenia polewy.
Gotowe! Ciasto jest proste, bardzo smaczne, niezbyt pracochłonne , a efekt naprawdę znakomity 🙂
Smacznego 🙂
6 komentarzy
Kulinarne Inspiracje
wygląda bardzo smakowicie 🙂
kulinarna148
Wspaniałe, od patrzenia zgłodniałam.
Pozdrawiam i zapraszam do mnie 🙂
gin
Czysta rozpusta 🙂 Musiało smakować niebiańsko 🙂
Ervisha
Smacznie wygladają 🙂
Opalanka
Biorę to i zjadam kompulsywnie, czuję to:)
Ann
Super wygląd plus super smak!
Polecam!