fbpx
Ciastka, bułeczki, rogaliki,  Desery,  FIT Słodkie,  Śniadanie

Jaglano-razowe scones z rodzynkami i musem jabłkowym.

Śniadanie mistrzów, o tak! Dobrych produktów nie trzeba reklamować, bo one same do siebie przyciągają. Do tego naprawdę elektryzujący smak i posiłek na piątkę, hmmm… chyba nawet na szóstkę 😉
Domowe bułeczki „scones”, ale w wersji pełnoziarnistej z mąką jaglaną i rodzynkami. Podsmażane na maśle z sokiem pomarańczowym, banan w miodzie, mus jabłkowy i jogurt naturalny. Aby w ciągu dnia mózg mógł pracować na pełnych obrotach, potrzebna jest dawka orzechów. Do picia pyszny sok.
Całość = kompletne, zdrowe i smaczne śniadanie 🙂

Składniki: 6 bułeczek
 
– 1 i 1/3 szklanki pszennej pełnoziarnistej
– 1/2 szklanki mąki jaglanej
-1 jajko
– 3 łyżki cukru brązowego
– 1/2 szklanki mleka
– 1/2 szklanki jogurtu naturalnego- niepełna połowa
– 4 łyżki masła
– 1/2 łyżeczki imbiru
– 1/3 szklanki rodzynków
– szczypta soli
– 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
– płatki owsiane i cukier do posypania
Mąkę pszenną wymieszać z jaglaną. Dodać sól, proszek do pieczenia, cukier i imbir. Wymieszać. Dodać masło i ze sobą połączyć. Powstaną zacierki.  Wrzucić rodzynki.
Mleko wymieszać z ekstraktem, jajkiem i jogurtem.  Wlać do suchych składników. Wymieszać dobrze ciasto. Obsypać mąką , ciasto rozpłaszczyć i pokroić na 6 trójkątów.
Ułożyć na blasze z papierem do pieczenia. Posmarować mlekiem, posypać płatkami owsianymi i odrobiną cukru.
Bułeczki pieczemy przez ok. 20-23 minuty w piekarniku nagrzanym do 190 stopni C.
Bułki można upiec dzień wcześniej albo ciasto na nie włożyć do lodówki. Rano wyciągnąć, uformować bułki szybko upiec 🙂
Nakładanie:
 
– 2 jabłka
– 1/2 łyżeczki cynamonu
– 1/3 brzoskwini
– woda
Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Włożyć do garnka, podlać jabłka wodą, tak aby dno było przykryte. Dodajemy cynamon. Prażymy jabłka, aż będą miękkie. Od czasu do czasu można podlać. Powinien pojawić się delikatny sos. 2/3 zawartości blendujemy. Mieszamy z pokrojoną i obraną nektarynką i pozostałymi cząstkami jabłek.
Do 1/2 banana potrzebujemy 1 łyżeczkę miodu. Najpierw banan kroimy w talarki. Należy go skropić trochę sokiem z cytryny. Na małej patelni rozpuszczamy miód z dodatkiem wody. Wrzucamy banany i smażymy z obu stron.
Bułeczki przekroić na pół. Posmarować troszeczkę masłem. Na patelnię nalać trochę soku z pomarańczy. Układamy spodem bułeczki. Smażymy, aż się lekko przyrumienią.
Na „scones” nakładamy najpierw mus jabłkowy, następnie po 2 łyżeczki jogurtu naturalnego. Na wierzchu układamy banany , polewamy trochę miodem i posypujemy prażonymi orzechami laskowymi.
Gotowe! 🙂
 
 








Jeden Komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *