Drożdżówki z dżemem ze świeżych nektarynek
Dziś za oknem można dojrzeć tylko chandrę, deszcz, ponury klimat, szarość i zmęczenie, więc czas na drożdżówki z dżemem :D….To jest sposób, aby znaleźć trochę słońca 🙂 Teraz trzeba robić zapasy na zimę w postaci tkanki tłuszczowej – no dobra, niewielkiej, bo co za dużo , to nie zdrowo, ale wiadomo, że w taką pogodę apetyt bardziej dopisuje…. na promienie słoneczne nie ma co liczyć, ale ciepłe drożdżówki z dżemem z nektarynek – żółtym jak słoneczko- potrafią osłodzić życie i rozgrzać podniebienia i serca.
Delikatne ciasto rozpływające się w ustach niczym lody w upał , gorące nadzienie, jak ciało wystawione na słońce i ta słodycz lukru, która dopełnia całość. Można powiedzieć: marsz do kuchni! 🙂
Drożdżówki z dżemem z nektarynek (rollsy)
Składniki: 8-10 bułeczek
-500g mąki (ja dałam orkiszową jasną)
-1/2 szkl. mleka (u mnie świeże 2%)
-1/2 szkl.maślanki/kefiru
-2 jajka
-80g masła
-50g cukru białego albo trzcinowego ( użyłam mniej cukru i dodałam stewię, żeby uzyskać wyższy poziom słodyczy)
-25g drożdży
– skórka z jednej cytryny
– szczypta soli
drożdżówki z dżemem
Mleko podgrzać. Dodać drożdże, łyżeczkę cukru i 2 łyżki mąki. Wymieszać i odstawić do wyrośnięcia – ok. 10-15 minut.
W tym czasie rozpuścić masło i odstawić.
Mąkę przesiać i dodać do niej sól.
Jajka zmiksować z jajkami i kefirem. Wsypać następnie mąkę i wymieszać. Następnie dodać wyrośnięty rozczyn. Wyrabiać, aż ciasto zacznie się formować w kulkę. Na koniec stopniowo wlewać rozpuszczone masło. Wyrabiać do uzyskania gładkiego ciasta.
Gotowe ciasto przykryć ręcznikiem i odstawić do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość. Powinno to zająć 1h- 1,5h.
Dżem z nektarynek
-4 szt. nektarynek/brzoskwiń
-1/3 szkl. wody
– 2 łyżki cukru trzcinowego +2 łyżki erytrolu (można użyć cukru albo innego słodzika)
– 1 łyżka soku z cytryny
– 1 łyżka kisielu cytrynowego albo mąki ziemniaczanej
Nektarynki pokroić w kostkę – nie trzeba obierać. Wrzucić na patelnię. Dodać cukier i 1/3 szklanki wody. Całość dusić, aż owoce mocno zmiękną, powstanie tzw. papka 🙂 Należy pamiętać o mieszaniu, żeby owoce się nie przypaliły.
Dodać sok z cytryny. Całość wymieszać , a owoce zdusić za pomocą widelca, łyżki albo innego przyrządu. Skrobię najpierw rozpuszczamy w wodzie – ok. 2 łyżek i następnie dodajemy do owoców. Całość mieszamy i chwilę jeszcze dusimy.
Dżem z nektarynek odstawić do wystudzenia.
Drożdżówki z dżemem- składanie i pieczenie
Wyrośnięte ciasto na drożdżówki z dżemem rozwałkować na kształt prostokąta – ok. 35 cm x 28 cm. Na całości rozprowadzamy dżem z nektarynek i zawijamy w rulon. Kroimy od 8 do 10 krążków.
Bułeczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia – w taki sposób, aby było widać nadzienie, spodem do dołu -tak jak na zdjęciu. Odstawiamy do napuszenia na 30-40 minut. Bułeczki mają jeszcze wyrosnąć. Posypujemy z wierzchu cukrem.
Piekarnik nagrzać do 175 stopni C, pieczemy przez 30-35 minut- do momentu, aż będą rumiane.
Drożdżówki z dżemem wystudzić.
Całość polukrować albo polać ulubionym sosem.
3 komentarze
Magda
dżem z nektarynek, mmmm, chcę taką drożdżówę! :))
Anonimowy
Ale cudna drożdżówa! 😀 Z dżemem? Uwielbiam!
Blog bardzo mi się podoba, będę zaglądać częściej 🙂
Meg
Bardzo, bardzo dziękuję 🙂
Agata: cieszę się niezmiernie!