Czekoladowy spód z sucharków z kremem budyniowym i kajmakowym.
Od ostatniego wpisu minęło już trochę czasu. Ostatnio piekłam prawie cały czas to samo, stąd mały zastój, ale znalazłam w zakamarkach folderu przepis na przepyszne ciacho. Pomysł własny, opierałam się na swoich smakach, na tych które lubię najbardziej. Poza tym przekładańce są świetnym pomysłem na dodawanie własnych wariacji. Tym razem zdecydowałam się na spód z sucharków z czekoladą, krem budyniowy waniliowy, pyszne kruche ciasto z kajmakowym zwieńczeniem. Pychota!
Spód z sucharków:
– 300 g sucharków
– 100 g czekolady gorzkiej
– 100 g czekolady mlecznej
– 2 łyżki cukru pudru
– 150 g masła
Sucharki pokruszyć.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli parowej. Masło również roztopić z cukrem pudrem, ale w oddzielnej misce. Ostudzić.
Wszystko wymieszać z sucharkami.
Dużą blaszkę ( tj. 38 x 23) wyłożyć papierem do pieczenia. Wykładamy masę na spód i wyrównujemy. Wkładamy do lodówki na 2 godziny.
Ciasto kruche:
– 3 szklanki mąki
– 2 żółtka
– 1 jajko
– 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
– 250 g masła
– 3 łyżki gęstej śmietany
– 1/2 szklanki cukru pudru
Masło drobno posiekać z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia i cukrem. Dodać jajko, żółtka i śmietanę. Całość zagnieść. Schłodzić w lodówce przez 1 godzinę.
Spód należy piec w 180 stopniach C przez 25-30 minut, aż będzie złocisty.
Krem budyniowy:
– 2 budynie waniliowe
– 750 ml mleka
– 1 jajko
– 1 laska wanilii
– 120 g masła
– 1/2 szklanki cukru pudru
550 ml mleka zagotować z przeciętą laską wanilii, wydrążonymi ziarenkami i cukrem pudrem. W 200 ml rozpuścić budyń i dodać jajko – wszystko dobrze wymieszać. Do gotującego się mleka wlać rozpuszczone budynie. Gotować na małym ogniu, aż budyń zgęstnieje, trzymać jeszcze przez chwilę, aby jajko nie było surowe. Budyń wystudzić. Od czasu do czasu zamieszać, aby nie powstały grudki.
Masło o temp. pokojowej utrzeć/ zmiksować. Dodawać porcjami ostudzony budyń – powinien być bardzo gęsty.
Krem kajmakowy:
– 1 budyń toffi
– 2 żółtka
– 400 ml mleka
– 1 cukier wanilinowy
– 250 g kajmaku
– 60 g masła
300 ml mleka zagotować z cukrem waniliowym.
Żółtka wymieszać z budyniem i mlekiem.
Wlać do gotującego się mleka. Wszystko szybko mieszać. Gotować na małym ogniu przez 4-5 minut, pamiętając o mieszaniu. Gęsty budyń wystudzić.
Wlać do gotującego się mleka. Wszystko szybko mieszać. Gotować na małym ogniu przez 4-5 minut, pamiętając o mieszaniu. Gęsty budyń wystudzić.
Do budyniu dodać najpierw kajmak i zmiksować. Dodawać partiami. Na koniec masło, wszystko dobrze zmiksować.
Przekładanie:
Na spód z sucharków ułożyć krem budyniowy. Następnie blat kruchego ciasta. Przyciskamy , aby dobrze się skleił z budyniem.
Na wierzchu rozprowadzamy krem kajmakowy. Widelcem robimy znaczki dla ozdoby.
Chłodzimy jeszcze przez 2 godziny.
Wszystko gotowe!
Ciasto jest bardzo dobre, słodkie, ale nie mdłe i na pewno nie jest przesłodzone. Dla mnie w sam raz. Różnorodność smaku i struktury: kruche połączone z czymś delikatnym, poezja 😀
Smacznego 🙂
2 komentarze
Natalie
Ale pyszności ! Dostanę kawałeczek ? 🙂
Meg
No jasne, i to więcej niż jeden 😀