Suflet jeżynowy według Mary Berry
Mały powrót do letnich klimatów. W tym przypadku niezależnie od pory roku, bo składniki znajdziemy zawsze. Potrzebne są mrożone jeżyny albo mieszanka owoców leśnych, a takie w którymś sklepie na pewno uda się wytropić.
Pyszny suflet jeżynowy z przepisu Mary Berry – jurorki Brytyjskiego Turnieju Wypieków. Tak naprawdę smakuje jak lekka pianka o smaku owoców leśnych. Pięknie wyrasta, opiera się na kilku składników – przepis jest prosty , a efekt bardzo smaczny 🙂
Składniki: 6-8 foremek do sufletów.
źródło: TU , u mnie lekko zmieniony
– 300 g mrożonych owoców leśnych albo jeżyn
– 1 łyżka mąki ziemniaczanej
– 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
– 3 białka
– 100 g drobnego cukru
– szczypta soli
– 1 łyżeczka soku z cytryny
Owoce włożyć do garnka i zagotować. Czekać do momentu całkowitego rozpuszczenia.
Mąkę ziemniaczaną rozpuścić w odrobinie wody i dodać do owoców. Gotować jeszcze przez ok. 3 minuty. Na koniec masę należy zmiksować na gładko za pomocą blendera.
Dodajemy ekstrakt waniliowy i krótko mieszamy.
Odstawiamy do całkowitego przestudzenia.
Foremki na suflet ( ramekiny, kokilki) należy wysmarować masłem i obtoczyć w cukrze pudrze albo w zwykłym cukrze, ale drobnym. Wstawić do lodówki.
Do białek dodać sól i sok z cytryny. Zacząć ubijać na średnich obrotach i zwiększać podczas miksowania do najwyższych. Jak będą już prawie całkowicie sztywne, dodajemy stopniowo cukier- najlepiej za pomocą łyżką. Miksujemy, aż cukier się rozpuści, a piana zrobi się błyszcząca.
1/3 ubitych białek dodajemy do soku z owoców leśnych. Mieszamy dość energicznie, do połączenia się składników. Dodajemy pozostałe 2/3 białek i teraz mieszamy bardzo delikatnie za pomocą drewnianej albo plastikowej łyżki. Należy jak najlepiej napowietrzyć masę. Nie należy się spieszyć.
Gotową masę na suflet wkładamy do foremek – nie do pełna, ale do 3/4 objętości. Uderzamy foremką o stół. Za pomocą palca wyrównujemy brzegi, aby suflet równo wyrósł. Jak to zrobić – wystarczy obejrzeć jakikolwiek filmik z przepisem na suflet.
Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. Według oryginalnego przepisu, sulfety pieczemy przez ok. 8 minut albo do momentu, aż dobrze wyrosną. U mnie trwało to ok. 12 minut.
Podajemy od razu , po wyciągnięciu z piekarnika. Posypujemy cukrem pudrem.
Nie martwić się , że suflet opada – to normalny proces 🙂
Smacznego! 🙂
( na zdjęciu sos z owoców, po ugotowaniu i zmiksowaniu – przed dodaniem białek)
3 komentarze
navynut
Jak pięknie wyrósł !
madlene17
Wysoki i puszysty – idealny!:)
kuchenny bałagan
Absolutnie cudowny, dodatek jeżyn rewelacja!