Owsiana krajanka z owocami leśnymi.
Jesień jesienią, ale pewne owoce sezonowe można dostać o każdej porze, tak jak na przykład owoce leśne. Mimo że mrożone, są pyszne! Przepis bardzo zdrowy, z porządną dawką błonnika i witamin, czyli to,czego nam potrzeba – zwłaszcza w tym okresie. Polecam 🙂
Inspiracja: TU
Składniki:
– 200 g płatków owsianych – mogą być drobne/ błyskawiczne
– 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej
– 100 g mąki pszennej jasnej
– 130 g masła
– 2 łyżki jogurtu naturalnego
– 1 banan
– 100 g cukru *
– 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
-1 łyżka siemienia lnianego
– 3 łyżki bułki tartej
– 300 g owoców leśnych – mogą być mrożone, nie należy wtedy ich rozmrażać
*można zastąpić cukrem brązowym, ksylitolem albo dodać stewię – zrobić mieszankę cukru i stewii.
Płatki owsiane mieszamy z dwoma rodzajami mąki, proszkiem do pieczenia, siemieniem lnianym i cukrem. Dodajemy masło , jogurt naturalny i rozgniecionego banana. Całość zagniatamy – coś na wzór kruszonki.
Formę wyłożyć papierem do pieczenia.
2/3 ciasta wyłożyć blaszkę -wystarczy porozrzucać “okruchy” i przyklepać do dna. Posypać bułką tartą i wyłożyć owoce. Na wierzch dać pozostałe ciasto – zostawiamy w postaci kruszonki. Można dać do wierzchniej warstwy trochę więcej mąki, aby kruszonka była bardziej sucha.
Krajankę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni. Pieczemy przez 40-45 minut.
Odstawiamy do przestudzenia. Najlepiej kroić zimne – wtedy ciasto zrobi się bardziej twarde.
Smacznego! 🙂
2 komentarze
kuchenny bałagan
cudo! Uwielbiam takie ciasta 🙂
gin
Mniami 🙂 Idealne na to jesienne zachmurzenie 🙂